1 - 1

Chelsea 1-1 RB Salzburg
En poäng efter två matcher i gruppspelet för de kungsblå

Fortsatt tungt i gruppspelet i Champions League när österrikiska RB Salzburg kom på besök till Stamford Bridge.

Innan bollen sattes i rullning var det stora hyllningar för den avlidne drottningen Elizabeth II. Dels bars det ut blomsterkransar och dels hölls det en tyst minut. Nationalsången kunde stundtals höras från läktarplats och båda lagens supportrar visade upp banderoller för att hylla den bortgångne monarken. En fin inramning inför matchstart.

Den nya tränaren Graham Potter ställde upp med en 4-2-3-1 formation som rymde samtliga av de mer offensiva spelarna: Mount, Havertz, Sterling och Aubameyang.

Chelsea inledde piggt med mycket bollinnehav samt ett ändå rätt rakt anfallsspel. Genomgående under den första halvleken visade sig kanterna vara där Chelsea visade som mest spets, med framförallt Raheem Sterling och Reece James som hotade Salzburgs backlinje med finter och inlägg.

Halvleken kylades ner en aning efter 20-25 minuter med en del felpassningar från båda lagen. Detta gick i linje med att även ett längre avbrott förekom då huvuddomaren fick tekniska problem med sitt headset vilket innebar att han ej kunde kommunicera med sina assisterande domare.

Det enda skottet på mål skedde i den 40:nde minuten när Salzburgs-anfallaren Sesko fick iväg ett avslut utanför straffområdet. Skottet visade sig dock inte innebära några större problem för Kepa som styrde den till hörna.

I den sista tilläggsminuten drev Kovacic bollen mot mål och var sånär att få till ett farlig läge mot Köhn i Salzburgs-målet men bollen fastnade, misstänksamt, på Bernardo i backlinjen. Domare valde dock att vinka bort situationen och blåste för halvtid några sekunder därefter.

Efter 45+3 kunde man konstatera att den första halvleken varit en rätt händelsefattig sådan. Mycket bollinnehav för det kungsblå, men av de nio skotten som avlossades hade inte ett enda varit på mål.

Om skott på mål hade saknats under den första halvleken behövde vi inte vänta länge på ett i den andra, med fin effektivitet. I minut 48´ drev Reece James upp ett anfall på högerkanten och spelade Mason Mount. Mount i sin tur skickade ett lågt inspel i boxen som gick förbi en del spelare, tills bollen fann Raheem Sterling som knorrade in bollen vid bortre stolpen.
Där och då kändes det som att Chelsea äntligen kopplat tag om matchen och Graham Potter valde efter två tredjedelar av matchen att ta ut Havertz och Aubameyang för Broja och Loftus-Cheek.

Salzburg å andra sidan började skapa fler farliga lägen. Okafor fick iväg en nick på mål den 73:dje minuten. Bara två minuter efter detta var det han som kvitterade för österrikarna. En tilltrasslad situation på Salzburgs defensiva planhalva, som lämnade Kovacic med smärtor, ledde till en kontring. Ett halvdant brytningsförsök av Thiago Silva misslyckades och bollen skickades in till Okafor som, med en Azpilicueta på hälarna, lyckades få in bollen, som styrdes på nämnd spanjor, in i mål.

Det märktes av en växande frustration från läktarhåll såväl som nere på planen efter kvitteringen. Det blev en del hårda tacklingar och fula eftersläng när Chelsea försökte forcera in ett mål som skulle innebära tre viktiga poäng. En inbytt Ziyech fick en hel del avslut på mål men inget av de riktigt hotade Köhn i målet. Det sista riktigt farliga läget kom efter två tilläggsminuter där Broja hade ett bra avslutningsläge, men albanen lyckades inte trycka ner bollen under ribban.

När domare Kruzliak satte pipan i munnen och förkunnade att matchen var över hördes en del burop från läktarplats då Chelsea återigen misslyckats med att ta hem tre poäng i Champions league-gruppspelet.

Sammanfattning
Graham Potter får en del att jobba med. Anfallsspelet är stundtals bra, och faktiskt rätt fint estetiskt, men dagens match innehöll också en hel del felpassningar och lågt tempo. Sedan har Chelsea även haft stora problem, sedan säsongen startade, att hålla nollan.

Thiago Silva gör en väldigt bra match, med vältajmade tacklingar och ett lugn likt ingen annan, och var en bra kandidat för att bli “Matchens lejon”, fram till misstaget som ledde till Salzburgs kvittering. Spelaren att peka ut blir istället Reece James som så många anfall går igenom och där man i nuläget har svårt att se hur Chelsea skulle prestera utan engelsmannen på plan.

Det är fortsatt rätt så oroande att Chelsea, efter två matcher i gruppspelet, endast står på en poäng. Detta efter att de dessutom mött lagen som man på förhand förväntas ha skickat ut från turneringen. För ett avancemang till slutspelet kommer det mycket väl behöva att laget slår AC Milan i minst en av klubbarnas möten. Chelsea möter Milan hemma på Stamford Bridge den femte oktober.

Nästa match för Chelsea är om lite mer än två veckor mot Crystal Palace då matchen mot Liverpool blev inställd. Matchen spelas på Selhurst Park den 1/10 efter landslagsuppehållet.