Newcastle - Southampton
3 - 1

Chelsea - Arsenal 2-1 (2-0)
Seger för Chelsea i ett jämnt London-derby.

Chelsea tog en efterlängtad seger hemma på Stamford Bridge i London-derbyt mot Arsenal. Mål av Mata och Lampard gav tre poäng, men en svag andra halvlek kunde resulterat i poängtapp.

Hemmaspelet har på sistone varit allt annat än imponerande och det var en, fortsatt, pressad Rafael Benitez som ställde upp en väntad startelva mot Arsene Wengers Arsenal denna snöiga januarilördag. Förutom avsaknaden av David Luiz så var det ett i stort sett ordinarie Chelsea som ställdes på benen, med John Terry återigen på bänken men vi kan nog vänta oss mer speltid de kommande matcherna.

En backlinje bestående av Azpi, Ivanovic, Cahill och Cole, ett mittfält med Ramires och Lampard samt den offensiva trion Oscar, Mata och Hazard. Längst fram så valde Rafa att spela med Fernando Torres. Torres som senast agerade inhoppare i 2-2-matchen mot Southampton.

Chelsea dominerade den första halvleken och tog tidigt in i matchen också ledningen när Juan Mata satte dit 1-0 på pass från Azpilicueta. I situationen innan målet så tog Ramires bollen bryskt ifrån Coquelin och frågan är om det inte skulle vara en frispark till Arsenal, men domare Atkinson lät spelet fortgå. Chelsea dominerade som sagt spelet i den första halvleken och efter en kvarts spel så fällde Arsenals målvakt Szczesny Ramires i straffområdet och Atkinson dömde straff till hemmalaget. Lampard var som vanligt säkerheten själv från elva meter och Chelsea tog ledningen med 2-0.

Efter det andra målet så höll Chelsea i spelet resten av halvleken men lyckades inte få in något mer mål. Den offensiva trion med Oscar, Mata och Hazard imponerade och växlade positioner samtidigt som de oroade framåt hela tiden. En väldigt stark första halvlek av Chelsea som gick in till halvtidsvilan med en stabil ledning i snöandet.

I den andra halvleken så var det helt ombytta roller. Nu var det istället Arsenal som dominerade spelet och man hade tidigt en bra målchans när Theo Walcott testade Cech med ett lågt skott. Arsenal flyttade upp positionerna mer och mer samtidigt som Chelsea hade svårt att styra spelet så framgångsrikt som man gjorde under den första halvleken.

Arsenal lyckades skapa ett par bra målchanser, men när gästerna flyttade fram laget så öppnade det upp sig luckor där bak men inledningsvis så var det inget mer än halvchanser. Inbytte Demba Ba lyckades runda Sczcesny men hans skott räddades av Vermaelen på mållinjen. På slutet så var det riktigt nära att Walcott och Sagna kom igenom men Ashley Cole drog ner fransmannen och på den efterföljande frisparken så missade Vermaelen målet. På slutet så skapade Arsenal en bra chans när Giroud nickade tätt över och även när Walcott såg ut att komma fri men Gary Cahill lyckats få undan bollen i sista sekund.

Atkinson blåste sedan av matchen och Chelsea tog tre oerhört sköna poäng mot London-rivalerna Arsenal på ett snöigt Stamford Bridge.

Sammanfattning & Matchfakta
Det var en match med två helt olika halvlekar. En första där det var Chelsea som dominerade och fick utdelning i form av två mål, men i den andra så var det Arsenal för hela slanten och det var verkligen inte långt ifrån att Arsenal kunde ta med sig åtminstone en poäng ifrån dagens derby. Hur som helst så är det skönt att Chelsea lyckades ta tre poäng på hemmaplan och man är nu sex poäng efter Manchester City och fem poäng före Tottenham (som spelar match hemma mot Manchester United efter Chelseas match) i tabellen. Bäst för hemmalaget var Gary Cahill, men även Ramires och Lampard förtjänar beröm.

Chelseas startelva: (4-2-3-1) Cech; Azpilicueta, Ivanovic, Cahill, Cole; Ramires, Lampard; Oscar (Bertrand 72'), Mata, Hazard (Marin 88'); Torres (Ba 80').
Avbytare: Turnbull, Ferreira, Terry, Bertrand, Marin, Ake, Ba.
Varningar: Cole, Mata.
Mål: Mata 6', Lampard 16' (pen)

Arsenals startelva: (4-2-3-1) Szczesny; Sagna, Mertesacker, Vermaelen, Gibbs; Diaby (Arshavin 75'), Coquelin (59'); Cazorla, Wilshere, Walcott; Giroud.
Avbytare: Mannone, Koscielny, Santos, Jenkinson, Ramsey, Arshavin, Frimpong.
Varningar: Szczesny.
Mål: Walcott 58'