Chelsea - Villarreal
7 - 6

Chelsea bärgade supercupen efter straffar!
Kepa blev hjälte i straffläggningen.

1-1 stod det efter 120 minuter, men till skillnad från 2013 och 2019 drog Chelsea det längsta strået i straffläggningen när de besegrade ett tappert kämpande Villarreal i onsdagens UEFA Super Cup-final. Inhopparen Kepa spelade en nyckelroll med sina två räddningar. Chelsea lyckades därmed bryta sin tre matcher långa förlustsvit i turneringen, vinna titeln för första gången sedan 1998 och går nu in i ligasäsongen med en självförtroendeboost.

De regerande Champions League-mästarna äntrade planen på Windsor Park i Belfast med chansen att vinna UEFA Super Cup för första gången på 23 år. Skulle det gå? Eller skulle de misslyckas för fjärde gången i rad efter förlusterna mot Atlético 2012, Bayern München 2013 och Liverpool 2019? Skulle de bli det tredje raka engelska laget som besegrats av Europa League-mästarna Villarreal under de fyra senaste månaderna? Svaret skulle fotbollseuropa få efter en rafflande batalj.

Laguppställningar

Chelseas startelva: (3-4-1-2) Mendy; Rüdiger, Zouma, Chalobah; Alonso, Kovacic, Kanté (C), Hudson-Odoi; Ziyech; Werner, Havertz

Chelseas bänk: Kepa, Azpilicueta, Chilwell, Emerson, James, Christensen, Thiago Silva, Jorginho, Loftus-Cheek, Mount, Pulisic, Abraham.

Villarreals startelva: (4-3-3) Asenjo; Pedraza, Torres, Albiol (C), Foyth; A. Moreno, Capoue, Trigueros; Dia, Moreno, Pino.

Villarreals bänk: Rulli, Gaspar, Morlanes, Alcacer, Iborra, Estupinan, Barreno, Raba, Pena, Mandi, Gomez, Nino.

Champions League-mästarna tog tag i initiativet omgående mot ett disciplinerat och avvaktande Villarreal. Det var därför inte särskilt överraskande att de blå fick den första målchansen redan i den sjätte minuten. I samband med en hörna fick Timo Werner till ett skruvat volleyavslut vid den bortre stolpen, men Asenjo fredade sitt mål med ett akrobatiskt ingripande.

Efter en svettig start började Villarreal långsamt äta sig in i matchen något. ”De gula u-båtarna” började hota med omställningar och fasta situationer någorlunda regelbundet, men oftast stoppades de effektivt av ett samlat försvar.

Den andra målchansen i matchen dröjde i och med att Thomas Tuchels mannar, trots ett massivt bollinnehav, hade vissa svårigheter med att kombinera sig igenom Europa League-mästarnas välorganiserade 4-4-2-försvar. Förutom en bjudning i form av ett slarvigt bolltapp strax utanför straffområdet hade inte Chelsea fått många möjligheter att testa Villarreal på allvar efter dryga 25 minuter. Men när chansen väl kom så gav den utdelning! Alonso hittade fram till en sprintande Kai Havertz på vänsterkanten, varefter tysken spelade in bollen till en Ziyech i målform, som på ett tillslag överlistade Asenjo vid den bortre stolpen. 1-0 till Chelsea efter 27 minuter!

Fem minuter senare fick Villarreals sin första chans när de vände spelet och Foyth serverade Dia ett skottläge i straffområdet. Men senegalesens avslut motades bort av hans landsman Mendy som kom ut tidigt och skar av skottvinkeln avsevärt. Chelsea replikerade två gånger om. Först med ett farligt avslut av Alonso som Asenjo med nöd och näppe lyckades stöta bort och sedan med en Ziyech-frispark som nådde fram till Kurt Zouma. Fransmannen är ofta effektiv i det offensiva straffområdet, men till Chelseas förtret gick hans volleyskott högt, högt över.

Efter drygt 40 minuters spel drabbades Chelsea av ett kännbart bakslag. Hakim Ziyech, som hade haft en fantastisk första halvlek, tvingades utgå efter en smäll mot sin högra axel när han landade illa efter en duell med Foyth. Marockanen ersattes av Christan Pulisic.

I den första halvlekens sista skälvande sekunder var Alberto Moreno ytterst nära att kvittera med ett avslut från nära håll som dundrade i ribban, men Chelsea hade decimetrarna på sin sida och gick alltjämt ut till pausvila med en välförtjänt 1-0-ledning.

Liksom i den första halvleken tog Chelsea tidigt kommandot i den andra akten och trummade igång sitt metodiska possessionspel, Men den första chansen tillföll Villareal. De gulklädda fick en gratismöjlighet när Édouard Mendy snubbelpassade Gerard Moreno. Den målfarlige spanjoren avancerade framåt och avlossade ett placerat skott mot mål, men Mendy kom ut tidigt än en gång och fick en handske på bollen som sedan tog i stolpen. Precis som i slutet av den första halvleken hade spanjorerna haft marginalerna emot sig, och Chelsea hade målställningen att tacka för att deras 1-0-ledning fortfarande var intakt.

Europa League-mästarna hade fått vittring efter stolpträffen och satte Chelsea-försvaret i allmänhet och unge Chalobah i synnerhet på svåra prov gång på gång. London-laget hade levt farligt under de första 20 minuterna av den andra halvleken, mycket på grund av sitt eget slarv.

För att stävja Villarreals framryckningar genomförde Thomas Tuchel ett trippelbyte med 65 minuter på klockan. Ut gick Zouma, Kanté och Werner. In kom Christensen, Jorginho och Mount. Men Unai Emerys manskap fortsatte att stöta framåt för ett kvitteringsmål, och Mendy tvingades rädda ett överraskande skott från inhopparen Estupiñans vänsterdoja tre minuter efter trippelbytet.

Unai Emery svarade på Tuchels rockad med ett dubbelbyte. Moi Gómez och Gáspar ersatte Trigueros och Capoue. Det verkade ge snabb effekt, för i den 73:e minuten kom  Villarreals kvitteringsmål som hade hängt i luften under hela den andra halvleken. Fjolårets La Liga-sjuor straffade Chelsea snabbt och obönhörligt för Antonio Rüdigers missriktade passning. Mendy var chanslös när skyttekungen Gerard Moreno avslutade anfallet genom att distinkt damma in 1-1-målet i krysset efter en finurlig klackassist av nyförvärvet Dia.

Efter målet vaknade Chelsea så sakteliga upp ur sin andrahalvleks-dvala och började gå framåt igen. Med kvarten kvar fick Villarreal-försvaret fick god hjälp av Asenjo att avstyra ett par kvartschanser, och i den 84:e minuten ropade Jorginho på straff när Pino täckte skott med armbågen. Domare Karasev viftade dock avvärjande.

”The Blues” stod för det mesta av spelet under den andra halvlekens slutminuter. Men de kom inte närmare ett avgörande än ett vasst skott av en offside-stående Pulisic innan den tuffa andra halvleken blåstes av. Förlängning väntade.

Förlängning

Som så ofta när det handlar om förlängningar spelade de båda lagen inledningsvis försiktigt för att inte begå något potentiellt avgörande misstag. Det blev dessutom tydligt att försäsongen precis avslutats då tempot sjönk betänkligt med idel trötta spelare.

Förlängningens första chans fick Christian Pulisic efter tio minuter. Amerikanen fick bollen vid sina fötter efter en flipperartad situation i straffområdet, men verkade något överrumplad och sköt utanför Asenjos högra stolpe. Strax därpå gjordes Azpilicueta ned i straffområdet, men Karasev var bra placerad och var säker på sin sak då han slog ut med armarna – ingen straff!

Chelsea tog successivt över spelet när Villarreal sjönk allt djupare i sina försvarsställningar för att täppa till  de farliga ytorna, och i den 107:e minuten fick Asenjo agera räddande ängel. Mount testade skottlyckan efter att ha tråcklat sig igenom den gula köttmuren och in i straffområdet, men reservmålvakten stod för ännu en högklassig räddning.

Villarreal stack upp och fick ett läge att avgöra tre minuter från slutet i samband med en fast situation. (En förvisso offsidestående) Gerard Moreno fick pannan på bollen, men Mendy var med på noterna och parerade undan spanjorens försök. Det blev också det sista som senegalesen gjorde i matchen. I den 119:e minuten gjorde nämligen Tuchel ett sista spektakulärt och djärvt drag då han bytte in Kepa Arrizabalaga inför den annalkande straffläggningen.

Efter 121 minuters spel stod det klart – det skulle krävas straffar för att skilja Chelsea och Villarreal åt.

Straffläggning

Kai Havertz stegade fram som förste straffskytt och… bommade! Asensjo gick åt rätt håll och tog straffen som var i perfekt målvaktshöjd. Gerard Moreno gjorde det desto bättre och gav Villarreal ledningen när Kepa gick åt fel håll. 0-1.

Chelseas andra straff förvaltades på bästa sätt av Azpilicueta. Hårt och distinkt intill stolpen! Kepa såg sedan till att utjämna då han räddade Aïssa Mendis straff. 1-1!

Marcos Alonso tog ansvaret för den tredje straffen och… satte den behärskat i Asenjos högra hörn. Estupiñan väntade ut Kepa och rullade enkelt in bollen till 2-2!

Mount för fjärde… i mål! Iskallt inrullat av engelsmannen. Moi Gómez replikerade med en mycket bra placerad straff. Kepa gick åt rätt håll, men hann inte fram. 3-3!

Jorginho… ja, ni vet. Han satte sin patenterade ”hoppsa-straff” lika kyligt som vanligt. Men Dani Raba utjämnade. 4-4 efter fem straffomgångar.

Pulisic satte sin 11-metersspark distinkt när Asenjo gick åt fel håll. Foyth upprepade den bedriften och kvitterade. 5-5!

Rüdiger satte nästa straff i Asenjos högra hörn. Det resulterade i mål då Asenjo valde att stå kvar. Albiol gick den långa, ensamma vandringen för att  replikera och… fick se sig överlistad av Kepa som gick åt rätt håll, räddade straffen och avgjorde finalen! 6-5!

Det satt långt inne, men Chelsea blev till slut UEFA Super Cup-mästare för första gången sedan 1998. Det efter ännu ett rafflande straffavgörande som den här gången fick ett lyckligt slut. Äntligen!

CHAMPIONS OF EUROPE! - WE'VE DONE IT AGAIN!

Matchfakta och statistik från ChelseaFC.com (i urval)

Chelsea (3-4-3): Mendy (Kepa 119); Chalobah, Zouma (Christensen 65), Rudiger; Hudson-Odoi (Azpilicueta 82), Kante (c) (Jorginho 65), Kovacic, Alonso; Ziyech (Pulisic 43), Werner (Mount 65), Havertz.