Chelsea - Basel 1-2 (1-0)
Eto'o fick på nytt lämna planen mållös.

Premiären i Champions League för Chelsea innehöll liksom förra säsongen mål från Oscar följt av tappade poäng. Denna gång så illa att det blev förlust mot Basel. Mourinho har en hel del att fundera över.

Chelsea ställde upp med en startelva utan överraskningar, men där tre av sommarens nyförvärv gjorde intressanta starter. Mest uppmärksamhet riktades mot debutanten Willian som för första gången drog på sig den kungsblå Chelseatröjan. En mycket intressant debut.

I målet drog i vanlig ordning Petr Cech på sig handskar och hjälm. Backlinjen för dagen bestod av Ivanovic, Cahill, Luiz och Cole vilket innebar att Azpilicueta och Bertrand får fortsätta vänta på speltid. I de defensiva mittfältsrollerna startade Lampard, som också var kapten för dagen, vid sidan av nye holländaren van Ginkel. Den offensiva trion från höger var Willian, Oscar och Hazard. Längst framme fick på nytt Eto’o chansen från start. På bänken tog Schwarzer, Terry, Azpilicueta, Mikel, de Bruyne, Mata och Ba plats. Utanför truppen alltså bland andra Ramires, Schürrle och Torres. Något som tyder på riktigt bra bredd i årets upplaga av Chelsea.

Matchens första 45 minuter präglades av stort bollinnehav för Chelsea, men där det mest handlade om drivande med boll och passningar i sidled. Spelet var trevande och långsamt och ett samlat Basel hade inga större problem att försvara sig.

Willian presenterade sig tidigt med en fin klack till Oscar som ledde fram till matchens första hörna. Hörnor var egentligen de enda målchanser Chelsea skapade, men några farligheter från hörnorna blev det aldrig.

Första avslutet kom efter 25 minuter då Lampard provade med ett skott, men träffen lämnade en del övrigt att önska. Kort därefter fick också Hazard ett skottläge efter att Eto’o stått för ett fint förarbete, men inte heller det avslutet hade rätt riktning. Basel var inte helt ofarliga utan stack upp några gånger genom främst Salah på vänsterkanten.

När en oerhört chansfattig halvlek nästan var över tog David Luiz fart och drev upp med bollen som han levererade till Lampard. Oscar tog ett steg i sidled och visade tydligt vart han ville ha bollen. Passningen från Lampard var enkel, men ack så betydelsefull då Oscar tog emot och placerade in 1-0 i bortre hörnet. Den första riktiga chansen resulterade i mål och direkt efter avsparken som följde så satte domaren pipan i munnen och förkunnade att första halvlek var över.

Chelseas ledningsmål från den första halvleken innebar att Basel var tvungna att satsa mer framåt. Detta skapade större ytor för Chelsea och tempot i inledningen av den andra halvleken var klart högre än i den första.

Första chansen fick Oscar då han med ett fantastiskt skott var sånär att ge Chelsea 2-0. Skottet tog dock klockrent i ribban och matchen levde vidare. Med skottstarka spelare som Oscar, Lampard och Hazard på planen borde fler distansskott kanske tas?

Oscar fortsatte sedan vara den starkast, och kanske enda, lysande stjärnan i Chelseas offensiv. Brasilianaren jobbade fram ett bra läge till Hazard, men skärpan i avslutet lämnade en del övrigt att önska.

Första bytet för Chelsea innebar att Willian fick lämna plats för Mata. Med 20 minuter kvar var Eto’o nära att spräcka sin målnolla, men Baselmålvakten hann före på Lampards passning. Kort därefter kom den första kallduschen då Basels bäste spelare för kvällen, Salah, placerade in 1-1 i ett anfall som inte var helt olikt Chelseas 1-0 mål.

Mourinho visade att det var seger som gällde då han med kvarten kvar plockade ut van Ginkel och Lampard till förmån för Mikel och Ba. Liksom mot Everton avslutade Chelsea alltså med två anfallare på planen och liksom mot Everton gav det inte önskad effekt. Spelet med två anfallare känns inte helt inpräntat i spelarna hur det ska fungera.

Den riktiga kallduschen kom med tio minuter kvar då Streller var först på Delgados hörna och nickade in 1-2. Underläge på hemmaplan mot Basel alltså. Chelsea försökte trycka på och skapade lite tryck mot slutet men närmare en nästan-chans för Ba och ett nästan-avslut för Eto’o kom man inte och andra raka förlusten var ett faktum.

Sammanfattning
En tempofattig första halvlek avslutades på bästa sätt då Oscar gav Chelsea 1-0. Ett mål som öppnade upp spelet något till den andra halvleken. Chelsea hade några lägen att avgöra matchen, men anfallsspelet fortsätter kännas trevande. Basels vassaste anfallsvapen skapade stora bekymmer för Cole matchen igenom och det var Salah som inledde vändningen med sitt 1-1 mål. Han var också den som drog upp anfallet som slutade med den hörna som gav Basel sitt segermål. Chelsea satsade offensivt vid 1-1, men med minskade ytor och en ovan uppställning lyckades inte Chelsea skapa tillräckligt mycket. Förlusten innebär att Chelsea nu spelat fyra raka matcher utan vinst och målskyttet fortsätter att vara otillräckligt. Mourinho har en del att fundera över inför fortsättningen där Fulham väntar i Premier League härnäst.

Chelsea (4-2-3-1): Cech - Ivanovic, Cahill, David Luiz, Cole - van Ginkel (Mikel ’75), Lampard (kapten) (Ba ’75) - Hazard, Oscar,Willian (Mata ’66) - Eto'o
Oanvända avbytare: Schwarzer, Terry, Azpilicueta, De Bruyne
Mål: Oscar ’44
Varning: van Ginkel

Basel (4-4-1-1): Sommer - Voser, Schär, Ivanov, Safari - Salah (Xhaka ’87), Diaz, Frei, Stocker (Ajeti ’81) - Sio (Delgado ’64) - Streller
Oanvända avbytare: Vailati, P Degen, D Degen, Sauro
Mål: Salah ’70, Streller ’80