Newcastle - Chelsea
0 - 3

Chelsea befäste serieledningen borta mot Newcastle
Den stora segerorganisatören uppe i nordöst!

Efter en trevande första halvlek trappade ligaledarna upp tempot i den andra. Man dominerade Newcastle fullständigt och vann till slut med 3-0 på Tyneside.

Chelsea kom till spel utan Mason Mount i truppen, som gjorde hattrick i föregående ligaomgång. Thomas Tuchel meddelade inför avspark att mittfältaren var tilltänkt att starta, men blivit sjuk under natten och direkt åkt hem till London under lördagsmorgonen.

Som väntat tilläts Chelsea inleda matchen med ett stort bollinnehav, Newcastle stod lågt i en 5-4-1 i spelet utan boll. Hemmalagets första avslut på mål kom efter en inläggsfrispark från vänster, men Wilsons nick passerade med god marginal förbi Mendys målbur. De svartvitas Hayden förärades med matchens första gula kort efter 17 minuters spel efter en vårdslös satsning mot Christensen.

Tio minuter senare så väntade Chelsea fortfarande på sitt första avslut på mål, men då hade Newcastles målvakt Darlow maskat sedan länge. Havertz fick nog och försökte störa målvaktens utspark, varpå tysken märkligt nog var den som tillrättavisades av domare Tierney. I den 29:e minuten skruvade Ziyech in ett skott i det bortre krysset, men målet vinkades rätteligen av för offside.

Kort därefter fick Ziyech en ny chans att näta. James inspel från höger skarvades vidare av Havertz och nådde fram till den helt omarkerade marockanen. Avslutet flög dock över den tomma målburen, men Ziyech kunde mycket väl ha varit i offsideposition även den gången. Newcastle fick till slut ett gult kort för maskning efter 39 minuters spel, det var dock Ritchie som erhöll det och inte Darlow.

Strax innan paus testade Ziyech lyckan på nytt. Från en frispark drygt 30 meter från mål gick han på avslut, vilket passerade strax ovanför Darlows ribba. Domarteamet räknade ihop tre tilläggsminuter efter all fördröjning från hemmalaget. De förblev relativt händelsefattiga. Ställningen var 0-0 i paus, vilket i ärlighetens namn reflekterade matchbilden så långt.

Chelsea inledde andra halvlek piggt och lyckades direkt få till ett avslut på mål. Ziyechs skott från distans innebar dock inga problem för Darlow att klistra. Knappa minuten senare avlossade Ziyech ett nytt skott, som via Lascelles rammade den vänstra stolpen. Havertz var först på returen men hade ingen möjlighet att skjuta utan behöll bollen inom laget. Chelsea fortsatte att belägra Newcastles planhalva, näste man att testa Darlow var Havertz. Tyskens avslut med högerfoten landade dock i burväktarens trygga famn.

Nästa avslut dröjde knappt två minuter, denna gång var det Jorginho som sköt från distans. Skottet var tyvärr missriktat och skickades över ribban. Kanté tilldelades Chelseas första gula kort efter en duell med Fraser efter 54 minuters spel. Dryga halvminuten senare så varnades Lascelles i hemmalaget. Efter 57 minuter var det gula kortet framme igen, denna gång var Ziyech syndabocken efter en kapning på Saint-Maximin.

Matchens första hörna slogs först i den 59:e minuten av gästande Chelsea. Den blev resultatlös, men Chelsea vann tillbaka bollen och James fick ta skott från distans. Även detta avslut var dock adresserat till Darlow i Newcastles målbur. Båda lagen gjorde sina första byten i den 64:e minuten.  Almirón ersatte Hayden för Newcastle, Ziyech och Kanté gav plats åt Barkley och Loftus-Cheek för Chelsea.

Inhopparna hann knappt beträda planen innan dödläget till slut bröts. Hudson-Odois inlägg skarvades vidare av Krafth, bollen landade hos James som dundrade upp bollen med vänstern i det bortre krysset! 1-0 Chelsea! Inför avsparken som följde så bytte hemmalaget in Willock, som ersatte Fraser. Underläget innebar ingen omedelbar förändring i hemmalagets taktik, man parkerade fortsatt bussen och lät Chelsea rulla boll.

Efter 77 minuter smällde det till bakom Darlow igen! Efter en sällsynt Chelsea-omställning tog James vara på sin egen retur och skickade in bollen i öppet nät sedan Darlow kastat sig i väntan på högerbackens första avslut. 2-0! Knappt två minuter senare fälldes en frispelad Havertz av Darlow i Newcastles straffområde. Tierney blåste direkt i pipan och pekade på straffpunkten. Kaptenen för dagen, Jorginho, tog sedvanligt hand om straffen. Italienaren väntade ut målvakten och lade bollen mitt i mål! 3-0 till gästerna och de kungsblå supportrarnas långa resa hem blev med det säkerligen så mycket trevligare.

I den 82:a matchminuten ersatte hemmalaget Longstaff med Shelvey. Stackars Mendy måste ha frusit sig stel vid det här laget och fick äntligen göra sin första räddning. Efter 87 minuter fick James chansen att fullborda sitt hattrick, men volleyskottet var misslyckat och missade målet helt. Saúl blev Chelseas tredje och sista inhoppare för dagen, han ersatte Hudson-Odoi i den 88:e minuten. Även den andra halvleken fick tre tilläggsminuter, Chelsea spelade av matchen komfortabelt. Man får med sig tre nya poäng från Tyneside och rycker i ligatoppen. Detta då Manchester City förlorat mot Crystal Palace och Liverpool kryssat hemma mot Brighton. Vilken helg för alla kungsblå!