Stamford Bridge, 2021-08-14 16:00

Chelsea - Crystal Palace
3 - 0

Vinst i säsongspremiären

Chelsea tog emot Crystal Palace i säsongens första match. Det var de Kungsblå som vann Londonderbyt med 3-0 efter en stabil insats av Europamästarna.

Thomas Tuchel valde att göra fem förändringar i startelvan från onsdagens match.

Pulisic som ersatte den axelskadade Ziyech tar hans position från start, Mount klev in bredvid honom bakom Werner istället för Havertz.

Azpilicueta som byttes in i förra matchen kliev in som höger wingback ifrån start istället för Hudson-Odoi, på det centrala mittfältet tog Jorginho plats bredvid Kovacic istället för Kante som idag stod utanför matchtruppen.

Christensen som klev in som den centrala mittbacken i halvtidspaus senast, tog idag den platsen från start mellan Rudiger och Chalobah.
Chalobah gjorde sin andra tävlingsmatch i den kungsblå dressen och därmed debut i Premier League.

Första Halvlek

Jonathan Moss blåste igång matchen och Chelsea tog tag i bollen från start.

Chelsea satte hög press och gav de, för dagen gulklädda Palacespelarna minimalt med tid.

Första målchansen kom i den 10 minuten för Chelsea när Alonso med ett fint inlägg från sin vänsterkant hittade in med en perfekt boll på Pulisic huvud. Men nicken satt i målvaktens famn.
Trots ett inledande bollövertag saknades den intensiteten som fanns i pressen, i det egna passningsspelet och förflyttningarna gick för långsamt för att öppna några ytor mot ett relativt lågt stående Palace.

Alonso var den spelaren som öppnat piggast då han, med 120 minuter i benen sprang upp och ner längs sin vänsterkant.

Kovacic kom i den 13 matchminuten till ett skottläge strax utanför straffområdet, bollen gick ut till matchens första hörna.
Mounts hörna rensades undan av gulklädda spelare. Pulisic snappade upp den och hittade tillbaka till Mount som revs ned och det blev frispark vid den förlängda straffområdeslinjen. Mount drog frisparken direkt på mål, men avslutet boxades undan av Guaita till en ny hörna.

Alonsos fina löpningar resulterade i fina uppspel via vänsterkanten. Inläggen slogs sedan in på stillastående Chelseaspelare inuti boxen.
Mount vände bort Palacespelare gång på gång och till slut blev det en för mycket och han revs ned till höger strax utanför straffområdet. Alonso med sin vänsterfot sätter frisparken läckert i första krysset och Guaita kunde bara titta på när bollen gick in, 1-0 till Chelsea i den 27 minuten.

Debutanten Chalobah gjorde en helt klart godkänd första halvlek och hittade fint samspel med lagkapten ute på högerkanten. Såg hur trygg och säker ut som helst.

Christensen la en läcker boll ut till Mount på högerkanten. Han i sin tur väggade sig förbi försvararen i samspel med Azpilicueta. Ett par explosiva steg gav honom möjligheten att slå in väggpassningen snett inåt bakåt. Guaita lyckades inte få tag i bollen och Pulisic kunde i den 40:e matchminuten, trycka in returen via undersidan av ribban till 2-0.
Jorginhos perfekta macka ut till Alonso på vänsterkanten gav ett fint läge inne i boxen för Werner, men hans avslut satt i burgaveln.
Chelsea gick till halvtidsvila med en 2-0-ledning.

Chelsea öppnade den andra halvleken i samma anda som den första avslutades. I den 47:e matchminuten fick Alonso till ett kanonskott på helvolley efter en perfekt luftpastej från Jorginho. Avslutet räddades av en välplacerad Guaita.

Chelsea var inte lika aggressiva och samspelta i sin första press på den offensiva planhalvan och Crystal Palace kunde relativt enkelt spela sig ur den.

Efter en miss från Chelseaspelare uppe på mittplanen öppnades det för en kontring där de gulklädda hade spelarövertag. Rudiger var följsam och avvaktande i sin press, Christensen stod rättplacerad i understödet och det fina försvarsspelet resulterade i en första hörnan på the Eagles allra första farlighet i matchen.

Crystal Palace nyförvärv, Andersen fick göra debut när han byttes in i den 56:e tillsammans med lagkamraten Benteke, i ett försök från Vieira att förändra spelbilden.

Trevoh Chalobah nätade i sin debut när han tryckte in 3-0 på ett distinkt distansskott utanför straffområdet. I en enorm yta fick han bollen och gjorde inga misstag när han drev den framåt och avlossade skottet i den bortre burgaveln.

Palace bjöds, efter det 3:e målet in i matchen och fick spendera lite tid på Chelseas planhalva då de kungsblå laget backade hem och la sig lågt i försvaret.

I de 63:e matchminuten kom Palace första avslut på mål, en nick som Mendy säkert plockade ner.
Werner lyckas hålla sig onside när Azpilicueta la en djupledsboll, men hans avslut gick inte ens mot mål.

Crystal Palace bjöds in mer och mer i matchen, men ett kontrollerat Chelseaförsvar höll dem på utsidan och lät dem inte komma till några avslut.

Inhopparen Havertz blev delaktig i spelet direkt. Med ett fint klappklappspel i straffområdet förtjänade insatsen ett bättre öde än en strumprullare mot mål.
Chelsea spelade enkelt av matchen och kunde räkna in tre pinnar i premiären och säsongens första Londonderby.

Att ta med till nästa match;

• Det fina aggressiva och samspelta pressen i den första halvleken.
  • Det behövs ett högre passningstempo och fler tempoväxlingar från de offensiva spelarna på den sista tredjedelen.
  • Rörelsen inne i box, alldeles för många spelare stod på plats inne i boxen långt innan inläggen slogs, mer rörelse önskas där.