2022-11-02 21:00

Chelsea - Dinamo Zagreb
2 - 1

Chelsea - Dinamo Zagreb 2-1
Bra dag på jobbet för dessa gossar.

Chelsea - Dinamo Zagreb 2-1

Gruppsegern var redan säkrad, men The Blues såg ändå till att vinna med eftertryck. Kan de ta självförtroendet med sig till på söndag?


Chelsea gick in i matchen utan en förlust på tio hemmamatcher, medan Dinamo Zagreb inte hade hållit nollan på nio. Märkvärt på förhand var att Chelsea ställde upp med en förvånande stark elva i en match utan sportslig betydelse. Chalobah startade, trots att han hade spelat 90 minuter sju matcher i rad. Édouard Mendy skulle få göra sin start under Potter på grund av Kepas känning och hans landsman K2 skulle få komma tillbaka efter sin kortvariga skadefrånvaro. Även Raheem Sterling fick fortsatt förtroende trots sin formsvacka. Om man hade läst Potters uttalanden innan matchen var det ingen förvåning att Zakaria fick starta, och inte heller att inga akademispelare skulle få spela från start, då “man måste respektera turneringen och inte kan spela unga spelare för sakens skull”. Trots det var undertecknad besviken över att ingen av Cobham-lirarna fick plats på bänken när spelschemat ser ut som det gör. Märkligast av allt var att Mount fick starta, som skulle bli avstängd i åttondelsfinalen ifall han hade fått ett gult kort.

Första halvlek:
Om tanken bakom Potters laguttagning var att bygga kemi och förnya självförtroendet är det bara att ta av hatten och säga “bra jobbat!”. Efter att ha gett kroaterna falskt självförtroende med ett tidigt baklängesmål bjöd de kungsblåa upp till dans på slottet. Man kan säga att Chelsea tog Dinamo Zagreb med en klackspark. Aubameyang hälade fram bollen till Sterling, som inte visade några tecken på att målkontot hade stått tomt i åtta matcher när han behärskat förflyttade bollen i sidled och rullade in den med vänster bredsida. Kai Havertz klackade mest hela tiden, och vid slutet av halvleken bjöd till och med kapten Azpi på en klackrensning ut till hörna. Schweizaren stod iochförsig inte för några hälsparkar, men Zakarias första start på 79 dagar visade inte bara noll tecken på ringrostighet, utan var till och med dominant. Han använde sin fysik, var bestämd och progressiv i passningsspelet och fick efter en halvtimme kröna sin starka matchinledning med ett behärskat ledningsmål. Man hade behövt vara en pessimist för att söka svagheter i Chelseas första halvlek, men isåfall hade man kanske landat i att Azpilicueta och Mendy lämnade mer att önska vid första målet, samt att Koulibaly såg lite förvirrad och otajmad ut halvleken igenom.

Andra halvlek: 
Chelsea dansade, entouchpassade och trixade sig vidare genom den andra halvleken. Zakaria dominerade, Aubameyang överstegade, Sterling var på spelhumör och Mount blev två gånger så när frisparkskung. Det var en kort period där Zagreb skapade tryck på några fasta, men det var framförallt på läktaren de gjorde väsen av sig, där de tillresta Zagreb-fansen och sin ultrasgrupp Bad Blue Boys fick kameramannen att zooma in på säkerhetsvakterna. Gallagher och Broja kom som vanligt in med nyttig energi vilket hjälpte laget att bibehålla prestationsnivån. Summa summarum var 2-1 i underkant. Statistiken backar upp omdömet, då Chelseas npXG (non-penalty Expected Goals) på 2.75 är det högsta de har presterat under hela säsongen. Trots det är det svårt att inte känna sig lite småbitter efteråt, när det här var den optimala matchen att vila spelare efter att ha spelat nio matcher i oktober. Att se Zakaria stanna kvar på plan efter de första tre bytena var förvånande med tanke på sin matchovana, och att han då fick gå av skadad bara minuter senare kändes som ödets grymhet. Ännu mer antiklimaktiskt var att se Chilwell se ut att dra baksida lår i matchens sista spelminut. För att lämna diskussionen med ett positivt perspektiv var den här prestationen precis vad Chelsea behövde självförtroendemässigt inför tre tuffa matcher innan VM. Därtill såg den 433-formation som Chelsea spelade balanserad ut och väl anpassad till spelarnas förmågor, då Aubameyang kunde börja till vänster för att sedan komma in i forwardpositioner, vilket lämnade utrymme för Havertz att spela mer som en falsk nia, samtidigt som Sterling såg betydligt mer bekväm ut som högerytter än vad han tidigare hade gjort som wingback.
 
Statistik:

58 Bollinnehav (%) 42
22 Skott 7
2.75/0.65/2.10 npXG (non-penalty Expected Goals) totalt/första halvlek/andra halvlek 0.92/0.57/0.34
Jorginho (8.2) Bästa spelare (av 10) Ademi (7.4)
4 (4) Stora chanser (Stora chanser missade) 1 (0)
9 Gula kort 3
1 Hörnor 3
Statistik: urval från Fotmob

Olle Lange@_ollelange2022-11-02 23:29:00
Author

Fler artiklar om Chelsea