Chelsea - Leeds United
3 - 2

Chelsea drog längsta strået i svängigt rivalmöte
Mount och hans lagkamrater fick till slut fira seger mot Leeds.

Det satt långt inne och krävdes två straffmål, men Chelsea tog till slut alla tre poäng i lördagseftermiddagens underhållande tillställning mot Leeds United som slutade 3-2. De blåkläddas mål gjordes av Mount och Jorginho (x2). Resultatet innebär att Thomas Tuchels ”Blues” fortsatt är tredjeplacerade i tabellen, två poäng bakom Man City och en poäng bakom Liverpool.

Tuchels skadedrabbade Chelsea gick in till matchen mot Leeds fast beslutna om att vända sin negativa trend, och hänga med Manchester City i toppen, som tidigare under dagen hade slagit Wolves med 1-0. Skulle Londons blå lyckas göra något åt sin svaga form mot ett Phillips- och Bamford-löst Leeds United?

Laguppställningar

Chelseas startelva: (3-4-2-1, från vänster) Mendy; Rüdiger, Silva, Azpilicueta; Alonso, Jorginho, Loftus-Cheek, R. James; Werner, Mount; Havertz

Chelseas bänk: Kepa; Christensen, Sarr, Barkley, Saúl, Hudson-Odoi, Pulisic, Ziyech, Lukaku.

Leeds startelva: (4-1-4-1) Meslier; Firpo, Llorente, Ayling, Shackleton; Forshaw; Harrison, Roberts, Dallas, Raphinha; D. James.

Leeds bänk: McCarron, Klich, Cresswell, Summerville, Klaesson, McKinstry, Jenkins, Gelhardr, Drameh

Matchen började som väntat i ett högt tempo med två aggressivt pressande lag. Chelsea dominerade bollinnehavet och skapade den första halvchansen efter fem minuters spel. Reece James avancerade fram på sin högerkant och slog ett hårt, pressat inlägg som Meslier tvingades styra undan med hjälp av en benparad framför framstörtande Havertz. Bollen letade sig sedan fram till Mount, men fransmannen i Leeds-målet hade inga problem med att hantera engelsmannens tama avslut.

Hemmalaget försökte huvudsakligen, med blandad framgång, skapa chanser genom snabba och korta kombinationer , men Leeds United försvarade sig disciplinerat inledningsvis. Sin vana trogen spelade de vitklädda gästerna med hög risk och försökte stöta framåt med ett flertal spelare när tillfälle gavs. De lyckades därigenom främst skapa oreda på fasta situationer. I den 20:e minuten kunde det ha gett utdelning då Raphinha hotade Chelsea-målet med en frispark från distans. Mendy var dock med på noterna och parerade brassens skottförsök utan större besvär. Men det skulle snart komma mer från bortalaget.

Liksom i matchen Watford hade Chelsea stora svårigheter med att spela sig ur den höga förstapressen på egen planhalva. Med 25 minuter på klockan resulterade det i allvarliga konsekvenser. Marcos Alonso fällde Dan James i straffområdet med en klumpig tackling. Kavanagh pekade på straffpunkten och beslutet bekräftades efter en VAR-koll. Raphinha gjorde sedan inga misstag från elva meter, utan satte straffen säkert med ett lågt skott till vänster. Mendy gick åt rätt håll, men var ändock inte särskilt nära att hindra bollen från att gå i mål. 0-1 till Leeds efter knappa halvtimmen. En högst ovälkommen kalldusch för Thomas Tuchels mannar.

Chelsea försökte pressa framåt i jakten på en kvittering, men misslyckades enerverande ofta i de avgörande momenten. De sista passningarna kom inte fram till avsedd mottagare och de få skottförsöken gick högt, snett och vint.

Precis när hemmalaget såg ut att få finna sig i att gå ut till pausvila i underläge hittade Alonso fram till Mount som elegant med vänsterfoten stötte in bollen förbi Meslier. 1-1 efter 41 minuter, av Chelseas nummer 19! Assistmakaren Alonso hade kunnat ge Chelsea ledningen i den efterföljande sekvensen, men spanjorens frispark gick precis över ribban. Strax därefter fick även Havertz en fin chans att sätta 2-1 med ett avslut i boxen, men Meslier stod pall.

Likaläge inför den andra halvleken således. Game on!

Starten på den andra halvleken bjöd på mer av samma vara från den första - hög intensitet, kamp på mitten och slarv från de båda lagen. Harrison sköt rakt på Mendy och Werner nickade i famnen på Meslier, men i övrigt hände det inte mycket av värde i inledningen. Förrän i den 55:e minuten. Rüdiger fick bita i straffområdets gräs efter en brysk behandling av Raphina, och efter ett noggrant övervägande av VAR och Kavanagh dömdes straff för andra gången i matchen. Fram stegade Jorginho, gjorde sitt patenterade skutt i ansatsen och… satte straffen distinkt i vänstra krysset! Chelsea hade lyckats vända sitt initiala underläge. 2-1!

Efter målet fortsatte spelet att bölja fram och tillbaka i ett uppskruvat tempo, och plötsligt befann sig Raphinha i ett friläge. Mendy räddade det följande skottet och Alonso rensade. Därefter höjde linjemannen flaggan, och reprisen visade att den brasilianske wingern mycket riktigt hade löpt offside. Men Leeds lät sig inte nedslås, utan öste framåt för ett kvitteringsmål mot ett Chelsea som fick lägga mer energi på försvarsspel.

Med lite mer än en kvart kvar att spela genomförde Tuchel sina första byten när Hudson-Odoi och Christensen avlöste Werner och Azpilicueta. Den efterföljande perioden saknade inte tempo, men de högkaratiga chanserna lyste med sin frånvaro tack vare kompetent försvarsspel, åtminstone fram till den 83:e minuten. Från ingenstans hittade Tyler Roberts fram till inhopparen Gelhardt centralt i straffområdet, och vips var det utjämnat. Som så många gånger tidigare under de senaste matcherna hade Chelsea tappat en ledning. 2-2 sent i matchen.

Tre minuter från slutet bytte Tuchel in Lukaku på Alonsos bekostnad för att försöka få till en forcering. På stopptid gav det resultat när hemmalaget hade marginlaerna med sig och fick sin andra straff för dagen, till följd av ännu ett regelvidrigt tilltag mot Rüdiger.

Jorginho gjorde jobbet återigen när han satte straffen i motsatt hörn, och vild glädje utbröt när 3-2-målet hade blivit ett faktum. Chelsea höll undan de resterande minuterna och tog därmed tre monumentalt viktiga poäng för att hänga med i Premier League-toppen.

Statistik från One Football App (i urval)