Chelsea firade Emma Hayes med förkrossande seger
Emma Hayes i en av sina många final-outfits. Snart är det dags igen.

Chelsea firade Emma Hayes med förkrossande seger

Lördagens bortamatch mot Leicester var Emma Hayes 300:e som Chelseatränare. Hennes spelare såg till att hedra denna milstolpe med att utskåpa The Foxes med hela 8-0. Detta är en hyllningstext till personen som med sina egna händer format damfotbollens bästa klubblag.

Emma Hayes har nu haft huvudansvaret för Chelsea Women i mer än tio år. Hon är tveklöst den enskilt viktigaste personen bakom organisationens stora framgångar de senaste åren, hon har lagt grunden för detta praktverk under lång tid. Därmed är hon också en av de viktigaste personerna i damfotbollen, alla kategorier inräknade.

Hennes signifikans för klubben går inte att underskatta. Laget gick förvisso obesegrat när hon återhämtade sig från sin operation, men det är inget snack om vem ledaren är. Denise Reddy och övriga staben gjorde ett fint jobb under tiden, med skalper mot bland andra Manchester United och Real Madrid, men Hayes återkomst till tränarbänken är av yttersta vikt.

Resan hit har varit lång, inte minst på grund av händelser utanför. Fyraåriga sonen Harry var del av ett tvillingpar, men något gick fel under graviditeten. Brodern förkunnades dödfödd under våren 2018. ”Jag gråter varje dag, sedan tittar jag på min son och är tacksam för att han finns här,” sade Hayes senare samma år. Den nu 46-åriga Hayes använder sina erfarenheter som plattform för att diskutera kvinnosjukvård och att normalisera mammaledighet inom elitidrotten. Hon är en beundransvärd person på väldigt många sätt.

Självklart lyfter vi upp henne främst för hennes kompetens som tränare och ledare. Under de senaste åren har hon gjort Chelsea till en närmast ostoppbar segermaskin. Att man bara vann två av tre inhemska titlar ifjol är närmast att beskåda som ett misslyckande, där ligger kravställningen. Den mentaliteten gjorde sig påminde på King Power Stadium under lördagseftermiddagen. Chelsea öppnade målskyttet genom suveräne Guro Reiten, som sedan spelade fram till fyra (!) mål innan halvtidsvilan. Trots många byten på kort tid i andra halvlek fortsatte målen att trilla in. Leicester hade ett ligafacit på 0-0-8 innan denna helg, dagens slutresultat blev 8-0 till Chelseas fördel.

Det var en seger värdig Emma Hayes fantastiska Chelsea-sejour, hon vet sannerligen hur man firar jubileum. Arsène Wenger har en del att lära. Just Wengers (eller snarare Jonas Eidevalls) Arsenal hade tidigare under eftermiddagen vunnit sin match, Manchester United likaså. Pressen låg på Chelsea. Vilken press? Vi är regerande mästare. Ligaspelet, de inhemska cuperna – vi vet hur man gör. Det som återstår är Europa. På torsdag väntar en tripp till Madrid, seger där och en plats i CL-slutspelet är praktiskt taget klar. Eindhoven nästa för Emma Hayes och hennes kungsblå armé!
 

Wiktor Lidvall@LidvallWiktor2022-12-03 19:45:00
Author

Fler artiklar om Chelsea