Stamford Bridge, 2021-09-25 13:30

Chelsea - Manchester C
0 - 1

Chelsea föll mot Manchester City

Chelsea åkte på sin första förlust för säsongen när de besegrades rättvist av Manchester City med 0-1 i lördagens toppmatch. Guardiolas mannar revanscherade sig därmed för de tre raka förlusterna mot de kungsblå. Idag stämde det inte riktigt för Tuchels CL-mästare som saknade skärpa i offensiven.

Chelsea gick in till lördagens ”repris” av Champions League-finalen med vetskapen om att kunde bibehålla, dryga ut eller tappa avståndet till titelrivalerna Manchester City i Premier League-tabellen. Utfallet skulle visa sig efter 95 minuters fotboll.

Laguppställningar

Chelseas startelva: (3-5-2) Mendy; Rüdiger, Christensen, Azpilicueta; Alonso, Kovacic, Jorginho, Kanté, James; Lukaku, Werner

Chelseas bänk: Kepa, Chilwell, Chalobah, Thiago Silva, Loftus-Cheek, Saúl, Havertz, Hudson-Odoi, Ziyech.

Manchester Citys startelva: (4-3-3) Ederson; Cancelo, Laporte, Dias, Walker; B. Silva, Rodri, de Bruyne; Grealish, Jesus, Foden.

Manchester Citys bänk: Steffen, Stones, Aké, Sterling, Torres, Fernandinho, Mahrez, Palmer, Lavia.

Gästande Manchester City startade matchen bäst och tog tag i initiativet omgående med ett dominerande bollinnehav och ett par tidiga kvartsmöjligheter som hemmalaget dock hanterade bra. Chelsea stördes märkbart i speluppbyggnaden av Citys höga press och hade svårt att hitta vägar framåt i planen och få till något ordnat spel.

CFC:s första halvchans kom efter knappa kvarten genom en spelvändning. Azpilicueta rensade bollen som via Alonso letade sig fram till djupledslöpande Timo Werner på vänsterkanten. Tysken måttade ett lågt inlägg mot den centralt framrusande Lukaku som inte riktigt hann fram till bollen.

Pep Guardiolas mannar etablerade ånyo ett ihållande tryck på hemmalagets planhalva och försökte få till en snabb replik. De kungsblå försvarade sig dock allt som oftast på det strukturerade, disciplinerade och resoluta sätt som vi är vana vid att se.

Thomas Tuchel tvingades till ett tidigt byte i den 28:e minuten. Reece James kunde inte fortsätta på grund av en skadekänning och 37-årige Thiago Silva ersatte 21-åringen. Som väntat föranledde det en taktisk rockad. Den erfarne mittbacken tog den centrala mittbacksplatsen, Christensen flyttade ut till den högra och Azpilicueta tog över som höger wingback.

Precis som i de tidigare tre mötena lagen emellan skapade ”The Citizens” ett flertal småchanser, men nådde inte riktigt ända fram. Antingen på grund av eget slarv i det avgörande momentet eller att Chelseas fokuserade försvarspel stoppade dem i sista momangen.

Gabriel Jesus fick Citys bästa möjlighet under den första halvleken när han vände bort markerande Rüdiger i den 40:e minuten med en skicklig mottagning. Den brasilianske anfallaren hade skaffat sig ett skottläge centralt i straffområdet, men sköt utanför. Symptomatiskt för matchbilden. Man City hade haft lägen, men av de sex skotten de hade avlossat hade noll gått på mål.

Chelseas främsta hot skapades genom omställningar, men nästan varenda gång var den sista passningen eller touchen för dålig av hemmalagets frontduo som inte hade haft mycket att jobba med. Chelsea fick enbart till ett skott på hela halvleken, och inte heller det hade gått på mål.

När Michael Oliver blåste av den första halvleken efter 47 minuter var ställningen fortfarande 0-0, men känslan var att Manchester City hade varit det klart giftigare laget. Thomas Tuchel och hans lag hade en del att fundera på under pausvilan.

Den andra halvleken tog vid där den första slutade. Manchester City tryckte på och Chelsea fick slå ifrån sig. De ljusblå försökte med det mesta för att dyrka upp den kungsblå muren och hota Mendys mål. Smånätt kombinationsspel, raka snabba djupledsbollar, långskott. Chelsea stod pall i inledningen. Deras offensiv var fortsatt trubbig. Timo Werner fick tidigt en möjlighet att vända spelet Men tysken isolerades mot tre Man City-spelare och fick inte ens inkastet med sig.

Man City fortsatte att trumma på, och till slut fick de betalt. I en tilltrasslad situation i samband med en hörna avlossade Gabriel Jesus ett till synes tamt skott som styrdes via en Chelsea-spelare in i mål. 0-1 till Pep Guardiolas Man City efter 53 minuter och Chelsea var i knipa. Fem minuter därpå var Jack Grealish nära att dubbla ledningen, men skottet från vänster gick strax utanför.

Som en naturlig följd av målet öppnade matchen upp sig något när Chelsea gick på kvitteringsjakt. Chanserna började dugga tätt. I den 60:e minuten gjorde Tuchel sitt nästa taktiska taktiska drag då Kanté byttes ut mot Havertz. I princip direkt efter bytet fick City ett guldläge att utöka. Mendy gick bort sig och fick en tafatt vante på bollen när han skull fånga ett lågt inspel och lämnade målet öppet. Gabriel Jesus sköt… och Silva blockerade skottet! Nära ögat för Chelsea!

Plötsligt såg Chelsea ut att ha kvitterat då Havertz frispelade Lukaku som stötte in bollen i öppet mål. Men till de kungsblå fansens förtret var belgaren klart offside. De började åtminstone att hota Manchester City mer. I den 65:e minuten svettades kanske Manchester City-fansen när Marcos Alonso fick ett utmärkt frisparksläge. Spanjorens avslut tog dock i muren.

Champions League-mästarnas offensiv hade börjat att se bättre ut allt oftare, men ofta misslyckades de med den sista passningen eller avsluten.  Med kvarten kvar gjorde genomförde Tuchel sitt sista byte. Ruben Loftus-Cheek, ”The Blues” bästa spelare mot Aston Villa i veckan, ersatte Jorginho.

I den 78:e minuten var Laporte en hårsmån från att punktera matchen när en fin frispark nådde mittbackens fot, men bollen gick precis utanför Mendys högra stolpe. Med tio minuter kvar gjorde Guardiola sitt första byte när Mahrez ersatte nyss nämnde de Bruyne.

I 82:a minuten fick Grealish en ny chans att sänka Chelsea. Lyckligtvis för Chelsea kom Mendy kom ut bra, gjorde sig stor och stod för en högklassig räddning.

Lukaku och Havertz kom närmast att kvittera i matchens absoluta slutskede, men det ville sig inte  idag. I matchminut 95 fastställdes slutresultatet till 0-1. Champions League-mästarnas tre matcher långa vinstsvit mot Manchester City var därmed bruten. Pep Guardiolas lag hade fått sin revansch, och Chelseas uppryckning i den andra halvleken till trots var det svårt att säga att det inte var rättvist. Surt.

Statistik från OneFootball App (i urval)

Skott: 5 - 15
Skott på mål: 0 - 4
Bollinnehav: 40 % - 60 %
Fouls: 12 - 10
Gula kort: 3-2