American Express Community Stadium, 2022-10-29 16:00

Brighton - Chelsea
4 - 1

Chelsea föll tungt i Brighton

Det blev ingen lyckad återkomst till Amex Stadium för Potter då hans förlustfria svit som Chelsea-tränare bröts i och med en 4-1-förlust mot Brighton. De Zerbis mannar var det klart bättre laget i den första halvleken mot ett svagt Chelsea som släppte in tre mål, varav två var självmål. Trots en spelmässig uppryckning i den andra halvleken blev uppförsbacken för tung för de blå som nu tappar viktiga poäng i racet om Champions League-platserna.

Laguppställningar

Brightons startelva: Sánchez; Esupiñán, Webster, Dunk; Trossard, Caicedo, Mac Allister, March; Mitoma, Gross, Lallana.

Brightons bänk: Steele, Lamptey, Sarmiento, Enciso, Undav, Gilmour, Turns, Furlong, Moran

Chelseas startelva: Kepa; Chalobah, Thiago Silva, Cucurella; Pulisic, Gallagher, Kovacic, Loftus-Cheek; Sterling, Havertz, Mount.

Chelseas bänk: Mendy, Azpilicueta, Chilwell, Jorginho, Zakaria, Hutchinson, Ziyech, Aubameyang, Broja.

Brighton chockstartade och åskådarna på Amex Stadium hade knappt hunnit sätta sig innan de fick se hemmalagets första chans efter drygt två minuters spel. Thiago Silva rensade rakt på Caicedo som förlängde till Trossard. Trossard försökte sig sedan på en fräck lobb över Kepa, men Silva revanscherade sig för sitt misstag genom att rensa på mållinjen. Brighton skapade dock omgående en ny chans på den efterföljande hörnan när Chelseas brasilianske mittback ställde till det för sig själv igen. 38-åringen lyckades reparera sitt misstag än en gång genom att nicka undan Estupiñans giftiga avslut. Hemmalaget behöll dock trycket och det lönade sig. Silva stod för sin tredje blunder på kort tid. Hans uppspel var slarvigt värre igen. Brighton bröt, Mitoma avancerade med bollen och hittade fram till Trossard som fintade bort Kepa och satte bollen vid den bortre stolpen. Tredje gången gillt för ”Fiskmåsarna”. 1-0 till Brighton efter blott fem minuters spel och efter tre högkaraktiga lägen kunde man inte säga annat än att det var välförtjänt.

Chelsea försökte hitta en väg in i matchen, men De Zerbis lag fortsatte att föra spelet, och lyckades dessutom ypperligt med pressen och återerövringen. Det redan prekära läget för Chelsea blev ännu jobbigare efter knappa kvarten. I en ansats att rensa undan en hörna styrde Ruben Loftus-Cheek in bollen i eget mål. 2-0 till Brighton efter 14 minuter och Potters Chelsea var i brygga.

Efter den minst sagt besvärliga första kvarten började gästerna äta sig in i matchen, hitta rytmen i spelet och skapa chanser. Deras första riktiga möjlighet uppenbarade sig då Gallagher fick yta i boxen. Engelsmannen testade skott, men det gick rakt på Sánchez som lämnade retur. Bollen letade sig fram till Pulisic som misslyckades helt med avslutet som otroligt nog gick utanför. En gyllene redceringschansade bortslarvad av Chelsea.

Gallagher hotade igen strax därpå när Sterling hittade hans panna med ett inlägg från vänsterkanten. Gallaghers nick var riktigt bra, men Sanchez stod för en ännu bättre räddning då han tippade bollen över ribban. Havertz var näste man att testa Brighton-målvakten. Till Chelsea-fansens förtret stod spanjoren stod pall igen.

Potters mannar fortsatte trycka på i sin kvitteringsjakt och Brighton fick under stundom finna sig i att försvara och ställa om med snabba (och ofta hotande) spelvändningar. Med 35 minuter på klockan ropade Sterling efter en duell med Gross. Situationen VAR-checkades, men renderade ingen straff för de blå.

Under slutskedet av den första halvleken böljade spelet fram och tillbaka. Efter en mardrömslik första kvart hade Chelsea börjat spela bättre och de hade definitivt inte saknat reduceringslägen. Men istället för en reducering blev läget ännu värre. Chelsea gjorde sitt andra självmål för dagen då Chalobah styrde in Estupiñans inlägg. 3-0 till Brighton med fyra minuter kvar att spela av den första halvleken, och den ställningen stod sig fram till paus. De Zerbi hade all anledning att vara nöjd med sitt lags insats. Potter och hans spelare hade däremot en hel del att fundera på inför den andra akten.

Potter gjorde ett okonventionellt och oväntat drag inför den andra halvleken. Kepa utgick och Mendy tog hans plats mellan stolparna.

Chelsea fick en riktigt smakstart på den andra halvleken. Gallagher, den mest framträdande bortaspelaren under den första fyrtiofemman, hittade Havertz med ett välriktat inlägg, varefter tysken tackade, tog emot och nickade in 3-1 till Chelsea efter knappt tre minuters spel.

Det för dagen beige-klädda laget fortsatte framåt med nytt hopp. Med marginalerna på sin sida hade de kunnat få ännu en snabb reducering. I en situation som påminde om Chalobahs självmål tog ett inlägg av Pulisic på en Brighton-försvarare, vilket hade kunnat bli ödesdigert för de blåvitrandiga laget. Till skillnad från den nyss nämnda Chalobah-situationen blev det inget mål eftersom Sanchez lyckades freda sitt mål.

Chelsea fortsatte att äga boll och initiativ, men Brighton försvarade sig disciplinerat och kontrade effektivt. Då spelet började gå i stå igen efter dryga timmen gjorde Potter sitt andra taktiska drag med ett dubbelbyte. In kom Chilwell och Aubameyang på Cucurellas och Sterlings bekostnad.

Laget från London gjorde sitt bästa för att hitta ännu ett mål, men saknade skärpa i de avgöranden momenten och lyckades därför under en lång period endast skapa halvlägen. Brighton hade inte lika många farliga möjligheter som i den första halvleken, men hittade finurliga lösningar på offensiv tredjedel i sina snabba kontringar.

För att hitta gnista och kreativitet i slutskedet kastade Potter in Ziyech och Broja med tolv minuter kvar att spela. Ut gick Gallagher och Pulisic. Bytena innebar dock ingen märkbar förbättring. Ziyech sköt en frispark strax utanför Brighton-målet, men i övrigt kändes det aldrig riktigt nära en poängupphämtning, trots att det mesta av spelet under de tio sista minuterna plus tillägg förlades på Brightons planhalva. Något ytterligare bortalagsmål blev det inte, men Pascal Gross satte den definitiva spiken i Chelsea-kistan med ett 4-1-mål på tilläggstid.

När domare Andy Madley blåste i sin visselpipa för sista gången i den 95:e minuten var saken biff. Potter hade fått smaka på sin första förlust som Chelsea-tränare på sin gamla arena, och Roberto De Zerbi hade tagit sin första Brighton-seger efter en mycket väl genomförd match.

Förlusten innebär ett tungt bakslag för Chelseas topp 4-ambitioner, och de får nu ladda om i den betydelselösa matchen mot Dinamo Zagreb i Champions Leagues gruppspel på onsdag.

Statistik från One Football App (i urval)

Bollinnehav (avrundat): 41 % - 59 %
Skott: 19 - 15.
Skott på mål: 9 - 7
Hörnor: 8 - 7
Tacklingar: 17 - 8