Southampton - Chelsea
2 - 1

Chelsea förlorade med uddamålet på St Mary’s
Chelsea fick sig en ny tankeställare på sydkusten.

Chelseas knackiga inledning på säsongen fortsätter. De kungsblå tog ledningen mot Southampton, men var svaga efter att ha släppt in kvitteringen och förlorade till slut med 2-1.

Ett Chelsea klätt i helblått fick försvara sig en del under matchens första minuter. Elyounoussi avlossade ett distansskott som Edouard Mendy inte hade några större problem med. Ett par minuter senare fick Chelsea ett fint omställningsläge, anfört av Cesar Azpilicueta. Kaptenen höll i bollen lite väl länge och djupledspassningen mot Raheem Sterling bröts. Saints vann matchens första hörnor och försökte överbelasta vid den första stolpen, men genererade inget avslut på mål.

Reece James sjukfrånvaro i kombination med skador och avstängningar på centralt mittfält tvingade Thomas Tuchel till ett formationsbyte. Azpilicueta och Marc Cucurella blev mer konventionella ytterbackar. Mason Mount flöt mellan mittfält och anfall, gästerna alternerade mellan en 4-3-3 och 4-2-2-2 under matchinledningen. Ruben Loftus-Cheek fick återigen visa upp sin mångsidighet och tog en sittande mittfältsroll bredvid Jorginho.

Närmare kvarten in i matchen hade Chelsea tagit kontroll över bollinnehavet. Jorginho startade ett rakt anfall när han spelade fram Mount, som i sin tur passade Sterling med sin förstatouch. Nyförvärvet skar in i banan och sköt med vänstern, men fick ingen riktig träff på bollen. Bazunu i Southampton-målet kunde göra en enkel räddning efter ett fint anfall från Chelsea. De kungsblå fortsatte anfalla med finess. Kai Havertz klackade fram Mount ute till vänster, vars inspel hittade Hakim Ziyech i höjd med straffpunkten. Marockanen fick inte heller någon riktig träff på bollen och försvarare kunde rensa.

Chelsea fortsatte trumma på och hitta rättvända mittfältare. Ziyech och Sterling kombinerade ute till höger, Sterlings låga inspel såg lovande ut men Mounts avslut blockerades ut till en Chelseahörna. Den kom att bli resultatlös. Drygt 20 minuter in i matchen kom matchens dittills bästa möjlighet. Sterling höll felvänd undan sin bevakare, bollen landade hos Loftus-Cheek som skickade iväg Sterling i ett två mot ett-läge. Chelseas nummer 17 sökte en passning men bestämde sig sent för att skjuta istället, varpå han blev avväpnad.

En knapp minut senare tog han så revansch på sig själv. Chelsea rullade upp Southampton ute till vänster, Mount skickade in bollen mot Sterling. Det första skottet hindrades, men blocken stannade upp bollen angenämt för engelsmannen. Efter en kort pausfint rullade Sterling in 1-0 för Chelsea! Havertz skickades iväg på en enmanskontring och fick till ett avslut, men Bazunu räddade komfortabelt vid sin första stolpe.

Chelseas ledning blev inte särskilt gammal. Nästa Southampton-hörna rensades halvdant och rullade ut till Lavia vid straffområdeskanten. Den 18-årige mittfältaren fick på en bra träff, bollen letade sig in i nät via Mendys handske. 1-1 på sydkusten. Med tio minuter kvar av första halvlek kom nästa chans för hemmalaget. Armstrong avancerade efter bolltapp av Sterling, Mendy kunde dock skopa upp avslutet i sin famn. Tempot mattades av när halvleken började närma sig sitt slut. Frisparkarna avlöste varandra och bollen skickades fram och tillbaka på planens mellersta tredjedel. På stopptid skulle det dock komma att hända saker. Jorginho och Loftus-Cheek gick bort sig, Perraud hittade en omarkerad Armstrong som skickade in ledningsmålet för Southampton. Skillnaden i effektivitet hos lagen var uppenbar och Chelsea gick in till pausvila i underläge.

Inför den andra halvleken kom en förändring från Thomas Tuchel. Loftus-Cheek ersattes av Mateo Kovacic. Southampton tog avsparken men Chelsea tog snabbt kontroll över bollinnehavet i jakt på en kvittering. Gästerna var dock inte orubbliga. Cucurella blockerade en språngnick från Elyounoussi efter en farlig omställning. Matchens första varning kom i den 53:e minuten och tilldelades Salisu i Southampton.

Chelsea skapade en ny, fin chans i den 57:e minuten. Havertz hittade Ziyech, vars skott blockades. Det visade sig dock att tysken tillåtits springa offside i anfallets tidigare skede. Southampton började smått ta över när matchen blivit en timme gammal. När det blev Chelseas tur att kontra rev Ward-Prowse ned Ziyech och belönades med ett gult kort. Frisparken gav gästerna möjligheten att återta kontrollen över matchen. Azpilicueta hittade Havertz med ett fint inlägg, men nicken styrdes ovanför ribban.

Därefter kom ett trippelbyte för de kungsblå. Christian Pulisic, Ben Chilwell och Armando Broja äntrade St Mary’s gräsmatta. Havertz, Jorginho och Azpilicueta klev av. Cucurella klev därmed in som mittback i en trebackslinje, Pulisic och Chilwell tog ansvar för kanterna. Nästa heta målchans blev dock hemmalagets. Salisu nådde högst på en hörna och Silva fick slå undan bollen på mållinjen. Chelsea såg vid det här laget inte särskilt bekväma ut. Southampton vann dueller och fick till avblåsningar, gästerna fick inte till några längre anfall.

Pulisic hade till en början svårt att göra något avtryck från sin ovana position som wingback. Han blev första Chelseaspelare att varnas i den 81:a matchminuten. Efter en fin långboll från Kovacic slog Pulisic dock ett lovande inlägg, som tyvärr blockerades. Nu kom något som liknande en forcering från Chelsea. Broja tvingade fram en hörna efter en nick vid den bortre stolpen. Chelsea hade dock fortsatt svårt att hitta medspelares pannor vid fasta situationer.

Med fem minuter kvar av ordinarie tid kom Sterling loss till vänster i straffområdet. Från nära håll skickade han bollen rätt i famnen på Bazunu med ett misslyckat inlägg. När tilläggstiden på fem minuter tillkännagivits tvingades Kovacic avstyra en vass möjlighet för Southampton. Adams höll på att bli helt fri från mittcirkeln, men kroaten hann före den trötta anfallaren.

Sent in på tilläggstiden fick Chelsea en ny hörna. Mendy älgade in i det offensiva straffområdet. Chelsea mäktade dock inte med någon kvittering, de fem extra minuterna summerade de kungsblås halvlek väl. Man skapade knappt något av värde framåt och såg rejält osäkra ut på egen planhalva. Kämpaglöden från tiomannasegern mot Leicester var som bortblåst när Chelsea besegrades med 2-1.