Stamford Bridge, 2021-10-02 16:00

Chelsea - Southampton
3 - 1

Chelsea går upp på topp - tre pinnar mot Southampton.

De kungsblå från London tar hem tre poäng i sista matchen innan landslagsuppehållet, men det var inte gratis. En match som färgades av VAR beslut, ett par bortdömda mål och ett rött kort slutade tillslut i Chelseas fördel. Matchen levde enda in i de sista minuterna men Chelsea visade varför de är uppe och utmanar om titeln i år och säkrar tre poäng mot Southampton.

Chelsea tar emot Southampton hemma på Stamford Bridge. Chelsea som hoppas kunna lägga de två förlusterna bakom sig och börja på en ny vinst kula mot Southampton som ännu inte vunnit en match i ligan denna säsong hoppas kunna kapitalisera på Chelseas formsvacka.

Laguppställningar

Chelsea; (3-4-1-2)
Mendy; Rudiger, Silva, Azpilicueta; Chilwell, Kovacic, Chalobah, Hudson-Odoi; Loftus Cheek; Werner, Lukaku

Chelsea bänk; Kepa, Alonso, Christensen, Saul, Mount, Barkley, Jorginho, Zyiech, Havertz

Southampton; (4-4-2) McCarthy; Livramento, Bednarek, Salisu, Walker Peters; Walcott, Romeu, Ward Prowse, Tella; Redmond, Armstrong

Southampton bänk; Forster, Lyanco, Perraud, Armstrong, Diallo, Djenepo, Long, Armstrong, Elyounoussi

Först halvlek.

Matchen började med Southampton på gaspedalen och körde som förväntat med extremt hög press men matchens första målchans stod Chelsea för i fjärde matchminuten, signerat Timo Werner som tvingade McCarthy till en ben parad ut till hörna.

Efter åtta minuter av Southampton som varit och nosat utanför Mendys straffområde så tog Loftus-Cheek bollen som ledde till en kontring som i sin tur ledde till en Chelsea hörna. Hörnan som slogs av Chilwell svepte mot Ruben som sedan skarvade den mot bortre stolpen där Trevoh Chalobah var redo och lätt kunde slänga sig och nicka in matchens första mål. 1-0 Chelsea i den åttende matchminuten.

Direkt efter målet så kändes de som att hemma laget hade vaknat till liv och de verkade vara omöjligt för Southampton att hålla i bollen då Chelsea gick på anfall efter anfall. Efter 20 minuter spelade så spelade Chelsea så som vi är vana att se, under Tuchel. Bollförande och i kontroll av matchen. Southampton hade dittills i matchen endast fått en halv chans då Ward Prowse prövade lyckan utanför straffområdet men den susade tätt utanför Mendys högra stolpe.

Den 25 matchminuten fick Chelsea sin andra klara mål chans då Chilwell kombinerat med Kovacic utförde ett elegant väggspel som såg Chilwell kunna springa sig fri och få iväg ett skott blotta meterna från målet men, McCarthy i Southamptons målbur var redo och fick ut ett ben som styrde ut bollen. Halvtimmen spelad på Stamford Bridge och Chelsea får chans på chans men inte kunnat få in de andra målet men efter 30 minuter spelat så såg det ut som att det bara var en tidsfråga innan nätet rasslade för den andra gången i Chelseas fördel.

Tio minuter innan halvleksvilan så såg Chelsea ut att få in de andra målet då Rudiger gått på en patenterad solo räd som han så ofta gillar att göra. Den tyska mittbacken sprang långt in på ”The Saints” halva och kunde tillslut få in en pass mot mellan de röd vita försvararna till Lukaku som kyligt placerade den i McCarthys högra hörn in i mål - från offside position. En knapp offside men en offside var det.

Även fast målet inte räknades så spelade laget med sådan momentum så att man nästan kunde tro att målet inte var offside. Självförtroendet resluterade i ett anfall som gick fram och tillbaka mellan ytterbackar och anfallare som tillslut landade på Hudson-Odois fötter som lätt lyfte in ett inlägg som Timo Werner kunde nicka i mål - som även det inte räknades. VAR klev in då Azpilicueta i anfallets uppbyggnad stötte in, i Martin Atkinsons ögon, för hårt i Walker-Peters och målet, bortdömt. Protester från den blåa delen av Stamford Bridge samt från Tuchel såg sig vår tyska tränare bli varnad med ett gult kort. Atkinson blåser av den första halvleken till publikens bu rop. 1-0 i Chelseas fördel efter 45 spelade.

Andra halvlek.

Tillskillnad från första halvlek så inleds denna halva med Chelsea på gaspedalen, som förväntat. Hög press kombinerat med slarvigt spel av Southampton såg Werner få skottläge i den 48:e matchminuten som McCarthy inte hade några problem med men det såg ut att vara ett tecken på det som komma skall.

Chelseas första kort för en spelare stod överaskande nog Thiago Silva för som normalt inte drar åt sig några kort alls men med en Southampton kontring hägrandes var det en viktig tackling att göra. Matchen så här långt efter 56 minuter spelade ser mångt och mycket ut som första halvleken gjorde, Chelsea på anfall som inte går hela vägen och Southampton som får en och en annan kontring som inte heller är speciellt farliga.

För att citera Niklas Holmgren, ”Släkten är värst”. Livramento som tillhörde Chelsea bara några månader sen avancerar in i straffområdet och lyckas få till en straff tack vare en tackling av Chilwell som kommer helt fel in i utmaningen. Straff är ett faktum. Ward Prowse går upp från elva meter och skickar Mendy i ena hörnet medan engelsmannen lägger straffen i andra. 1-1 Southampton efter 61 minuter spelade.

70 minuter spelade i London och Chelsea kommer på ett dröm anfall då Lukaku drar med sig bollen och läckert klackar den bak mot Werner som drar med sig bollen och inte helt lätt får ifrån sig ett avslut som Werner ska sätta i mål men McCarthy gör en dröm räddningen och håller matchens dödläge vid liv. Direkt efter det gör Tuchel sitt andra byte för dagen och Jorginho kommer in och byter av Kovacic. Jorginho bara minuterna efter att han klev in drog åt sig en tackling ifrån Ward Prowse som till en början såg ganska tam ut men efter en VAR koll och många om och men tilldelas ett rött kort. Ward Prowse, målgöraren utvisad.

Bara tio minter innan ordinarie tid är slutspelad drar Chelsea iväg på en kontring då Chilwell spelar Mount som får ifrån ett avslut som McCarthy än en gång kan rädda ifrån någon slags fara. Fyra minuter senare efter många antal passar att hitta ett läge slår Ross Barkley, som precis kommit in på planen, en boll mot Azpilicueta som kan passa in den framför mål till Timo Werner som igen är fri men den här gången kan Alex McCarthy inte göra något åt saken. 2-1 Chelsea. Timo Werner.

Precis när klockan slår 89 minuter så kommer Chelsea på ännu ett läge. Mount springer in på höger kanten och avancerar in i straffområdet då han passar in till Lukaku, som slår bollen i stolpen, bollen studsar till Azpilicueta, som slår bollen i ribban och i sin tur studsar bollen till Chilwell med en fantastisk volley som McCarthy räddar - när bollen redan passerat mållinjen. 3-1 Chelsea. Ben Chilwell.

De fem minuterna i tilläggstid räckte inte till mycket. Domaren blåser av matchen och Chelsea vinner med 3-1