Chelsea klara för kvartsfinal efter bekväm seger mot Blackburn
Välkommen tillbaka, Big Ben!

Onsdagens cupmatch på Stamford Bridge slutade som väntat. Chelsea var ett nummer för stora för gästande Blackburn och vann efter mål från Benoit Badiashile och Raheem Sterling.

Chelsea kom till spel med följande elva: Sanchez; James, Disasi, Badiashile, Cucurella; Enzo, Ugochukwu, Gallagher; Palmer, Jackson, Sterling

Hemmalaget vaskade nästan med en gång fram en hörna, vilken slogs av Conor Gallagher. Inlägget tog sig dock inte längre än att det fastnad på första bästa Rovers-försvarare. Den första faktiska målchansen var Gallagher också inblandad i. Reece James väggspelade sig fram med hjälp av landsmannen och fick fram ett inspel mot Nicolas Jackson. Väl inne i straffområdet kunde dock inte Jackson, Raheem Sterling och Enzo Fernandez bestämma vem som skulle ta avslutet. De snubblade och trampade varandra på tårna och chansen rann ut i sanden.

Kort därefter kom Sterling loss ute till vänster. Chelseas nummer 7 kom in i straffområdet och fälldes av Hayden Carter i bortalaget, men fick bara med sig en hörna. Stamford Bridge ropade rättmätigt på straff, men utan resultat. Visserligen föll Sterling över Carter, men han hade ingenstans att ta vägen. Blackburn-försvararen var heller aldrig i närheten att ta bollen. Efter dryga kvartens spel slog Enzo en utsökt djupledsboll mot James, vars avslut räddades av Wahlstedt. Halvvägs in i den första akten tvingade Cole Palmer fram matchens första varning, vilken delades ut till Pickering i bortaförsvaret. Det dröjde inte länge förrän James laddade bössan igen. Kaptenen såg ut att komma ur vinkel, men ett hårt och lågt skott från distans smet precis utanför den bortre stolpen.

Chelsea fortsatte att vaska fram målchanser. Gallagher slarvade bort ett lovande omställningsläge, medan Enzo var nästa spelare att tvinga fram en räddning från svenske Wahlstedt i Rovers-kassen. Det fanns fler exempel. Sterling väggade sig fram med hjälp av Marc Cucurella, Jackson tog emot bollen från yttern, men fick inte iväg avslutet i tid. Nästa Chelseahörna slogs kort, vilket bildproducenten i sändningen lyckades bomma. Gallagher kom ner till kortlinjen med bollen, inlägget mötes av Wahlstedts hand, men bollen damp ned hos Benoit Badiashile. I sin comeback visade mittbacken på iskyla som många anfallare saknar och rullade in 1–0!

Nästa avslut kom från distans, via Palmers vänsterfot, men Wahlstedt räddade utan problem. Med tio minuter kvar av halvleken var det Blackburns tur att nekas en rättmätig straff. Brittains inlägg tog på Gallaghers utsträckta arm, men ingen avblåsning från domaren denna gång heller. I halvlekens avslutande minuter lyckades Blackburn åtnjuta en större del av bollinnehavet, viss tid på Chelseas planhalva, men Robert Sanchez hade en lugn halvlek så långt.

Lagen turades om att ta avslut under andra halvleks första minut. James tog ett hoppfullt skott utifrån som rann ut till höger om Wahlstedts kasse. Vid insparken som följde hamnade Axel Disasi väldigt snett, vilket frispelade Leonard. Disasi hann till viss del ikapp för att störa, men anfallaren kunde mycket väl ha kvitterat där och då. Avslutet gick dock utanför. Enzos passningsfot fortsatte hitta djupledslöpande medspelare, men Jacksons förstatouch var inte med honom denna kväll. Knappt tio minuter in i andra halvlek rann ännu ett läge ifrån senegalesen.

Enzo fick ännu ett skottläge efter passning från Cucurella, men precis som Palmer tidigare i matchen hittade han bara målvaktens nävar. Palmer var nästa spelare att testa avslut, och det var ordentligt nära. För en gångs skull gick han på utsidan om sin försvarare, skottet med högerfoten kom från nära håll men for över ribban. Chelseas nya guldpojke gav inte upp för den sakens skull. Blackburn försökte spela ut kort, Palmer bröt passningen och bollen landade hos Sterling. Den yngre engelsmannen fyllde på till vänster, men veteranen behövde ingen hjälp. Sterling skruvade in 2–0 i den bortre gaveln!

Därefter följde ett dubbelbyte. Comebackande James och Badiashile sparades, säkert med tanke på deras fysiska status, till förmån för Malo Gusto och Levi Colwill. Palmer fortsatte vara en av planens bästa spelare. Förvisso fick han hjälp av en styrning på Blackburnspelare, men 21-åringen prickade stolpen med ett pressat skott. Ett par minuter senare turades Sterling och Gallagher om att dansa igenom offensivt straffområdet, men inget nytt avslut på mål från någon av de rajderna. Med kvarten kvar av ordinarie tid kom nästa byte från Mauricio Pochettino. Jackson ersattes av Moises Caicedo.

Redan innan Jacksons exit hade Chelsea övergått till ett slags 4-4-2 med Sterling och Gallagher på kanterna. I och med avsaknaden av en faktisk forward blev nu Enzo Chelseas mest framskjutna spelare tillsammans med Palmer. ”Anfallsparet” blev de sista två spelarna som klev av, de lämnade plats för Noni Madueke och Alex Matos. De sista spelminuterna, inklusive fyra minuters tillägg, såg ut att bli händelsefattiga. Sterling hade ett par lovande bolltransporter som inte slutade särskilt väl. Plötsligt blev Sigurdsson helt fri på Chelseas vänsterkant efter att Disasi stått och markerat osynliga mannen. Islänningen vandrade sopren in och avslutade från nära håll, men Sanchez gjorde en fantastisk parad intill sin första stolpe. Därmed förblev slutresultatet Chelsea 2–0 Blackburn.