Chelsea - Leicester
4 - 2

Chelsea på väg till Wembley – inhopparna avgjorde mot Leicester
Noni Madueke stod för ett drömmål under sin korta tid på planen.

Chelsea lade grunden för en komfortabel seger i första halvlek mot Leicester City, men lyckades ställa till det för sig själva i den andra. Lyckligtvis ordnade inhopparna Chukwuemeka och Madueke segern i matchens absoluta slutskede.

Mauricio Pochettino gjorde två förändringar efter segern mot Newcastle United i måndags. Den i FA-cupen avstängda Enzo Fernandez ersattes av Mykhailo Mudryk, medan Robert Sanchez fick förtroendet i kassen. Chelsea kom till spel med följande elva.

Sanchez; Gusto, Disasi, Chalobah, Cucurella; Gallagher, Caicedo; Sterling, Palmer Mudryk; Jackson

Leicester hade sin beskärda del av bollinnehavet under matchens inledande minuter, men det var Chelsea som skapade de första målchanserna. Detta efter ett par fasta situationer. Mudryks hörna skarvades vidare med klacken av Palmer vid den första stolpen, bollen for i en båge mot den bortre stolpen och nuddade stolproten innan Leicester kunde rensa undan. Knappt tio minuter senare skulle Chelsea få utdelning. Jackson utmanade Vestergaard i djupled, pausade en stund, för att sedan runda dansken och servera Cucurella öppet mål. Spanjorens första mål i kungsblått innebar 1–0 Chelsea efter ett urstarkt förarbete från Jackson. Mudryk drev upp en ny, lovande omställning men passningen mot Jackson var för brant och Stolarczyk kunde rädda.

Chelseas långa och direkta spel verkade överväldiga Leicester. Sterling nickade ned bollen till Jackson, som kyligt stannade upp och serverade Sterling vad som såg ut att vara öppet mål. Engelsmannen dröjde med avslutet och avväpnades, men Mudryk var först på andrabollen i ett ypperligt skottläge. Avslutet blockerades dock av en olycklig Sterling. Leicester vaskade fram en fin chans efter 24 minuters spel då Fatawu hittade Daka vid den bortre stolpen, men nicken styrdes utanför. Minuten därpå svängde det åt andra hållet. Varken Jackson eller Mudryk fick någon träff på Gustos inspel, istället rann bollen iväg till Sterling. Innan skottet han avlossas sparkades Sterling ned av Fatawu och domare Madley pekade på straffpunkten. Sterling tog hand om straffen själv, men slog den lågt, nästan mitt i mål och Stolarczyk räddade med en benparad.

Med halvtimmen spelad vann Leicester en hörna. En situation som såg ofarlig ut, men Sanchez kom flygande och missade sin utboxning. Faes vann istället nickduellen vid den bortre stolpen, men nickade utanför. I nästa Chelsea-anfall testade Mudryk Stolarczyk med ett tungt skott. Nästa högklassiga målchans skulle också bli Chelseas. Jackson droppade ned och skarvade bollen rakt upp i banan mot Caicedo. Ecuadorianen slog en perfekt djupledsboll i ytan som Jackson lämnat och frispelade därmed Sterling, som lyckades missa målet helt och hållet. En sällsamt dålig eftermiddag för yttern så långt, men revanschen kom nästan med en gång. Sterling norpade åt sig bollen efter ett Leicester-inkast, löpte sig fri ute till vänster och spelade fram Palmer, som smällde in 2–0 vid den första stolpen.

Den andra akten startade på ett mycket märkligt sätt. Disasi sattes under press av Daka när han skulle ta emot ett inkast. Mittbacken fick en ordentlig snedträff på en studsande boll och skickade in bollen i det egna målet, som Sanchez i vanlig ordning lämnat i uppbyggnadsfasen. Chelsea hade helt i onödan givit Leicester en väg tillbaka in i denna match. Jackson svarade för Chelseas del med ett skott från nära håll, men det tog i gaveln av målburen. Om 2–1 var helt och hållet självförvållat från de kungsblås håll så var Leicesters kvittering något helt annat. Mavididi utmanade Gusto i straffområdeshörnet, skapade yta för ett skott och bände in 2–2 bakom Sanchez med en verklig pangträff. 62 minuter spelat och Leicester hade utjämnat från ingenting.

Med tjugo minuter kvar av ordinarie tid började det svänga fram och tillbaka på Stamford Bridge. Mavididi och Dewsbury-Hall kombinerade för Leicester, men hittade ingen lagkamrat i straffområdet. Chelsea vände om, Jackson trollade bort Vestergaard och hade fri lejd mot rävarnas mål. Doyle hann ifatt för Leicester, men kunde bara stoppa senegalesen med en tackling bakifrån på straffområdesgränsen. VAR-granskningen såg till att ett gult kort blev ett rött, men ansåg inte att kontakten fortsatte in i straffområdet. Istället blev det frispark i bra läge och spel elva mot tio för Chelseas del. Sterling tog på sig ansvaret för frisparken och skickade skottet mot övre etage på The Shed. Tolv minuter återstod när Chelseas första byte avverkades. Chukwuemeka ersatte Mudryk.

Slarv och avslut från suboptimala lägen präglade de nästkommande minuterna för de kungsblå. I den 86:e minuten klev Sterling av till förmån för Madueke. Inhopparen fick en gyllene möjlighet att göra mål efter tre minuter på planen, men Stolarczyk parerade skotte och fick hjälp med returen av Choudhury. Chelseas belägring fortsatte. Jackson fick fast på nästa inlägg från Gusto, vände om, men sköt högt över. I samband med att det tillkännagavs åtta tilläggsminuter byttes Cucurella ut, spanjoren ersattes av Chilwell. Så kom en verklig klassaktion från hemmalaget. Chukwuemeka petade bollen till Palmer, som smekte bollen i djupled med klacken tillbaka till sin landsman, som i sin tur kyligt rullade in 3–2 för Chelsea! När det återstod blott sekunder av tilläggstiden var det dags för nästa inhoppare att göra avtryck. Madueke studsade ifrån en tackling, bjöd på en härlig tvåfotare och skruvade in 4–2 i det bortre krysset. Det blev matchens sista spark, och Chelsea är på väg till Wembley!