Everton - Chelsea
0 - 1

Chelsea premiärsegrade borta mot Everton
Matchvinnaren!

Chelseas premiär på Goodison Park var en långsam tillställning med många spelavbrott. Passande nog kom matchens enda mål på straff från Jorginho. 1-0 räckte genom tio minuters tilläggstid i andra halvlek och Chelsea inleder årets Premier League-spel med tre poäng!

Hemmalaget Everton inledde matchen med hög energi. Att många spelare befann sig på ovana utgångspositioner bekom dem inte. Chelsea var lugnare med boll men skapade matchens första avslut på mål. Kai Havertz nådde högst efter en inläggsfrispark från Reece James, men Pickford kunde göra en bekväm räddning. Efter tio minuters spel uppstod en ny möjlighet för Havertz. Pickford stötte ut en förlupen hemåtpassning ut i planen, där tysken var först. Han hann inte bestämma sig för en passningsdestination innan Godfrey tacklade ut bollen till en hörna. Reprisbilder visade att bollen passerat kortlinjen när Pickford slog ut den, så ett mål hade inte stått kvar.

Den efterföljande hörnan dröjde länge, Godfrey behövde behandling efter dusten med Havertz och bars sedermera ut på bår. Den slogs undan av första bästa försvarare, likaså nästa. Den tredje hörnan i följd hämtade Raheem Sterling upp kort innan han lade upp bollen för Mason Mount. Skottet från engelsmannen var hårt och lågt mot den första stolpen, efter en räddning från Pickford fick Chelsea ännu en hörna. En fjärde Everton-rensning resulterade i en femte hörna på kort tid, som dock rann ut till inspark. I andra änden av planen nickade Khalidou Koulibaly säkert undan ett djupt inlägg som såg riktigt farligt ut.

Chelsea sporrades av den långa tiden i offensiv tredjedel. Ett hårt inspel från Cesar Azpilicueta hittade Sterling, som höll undan bjässarna Doucouré och Mina. Den sistnämnde tryckte ner Sterling i backen, men Everton fick frispark då engelsmannen ansågs ha blockerat bollen. Innan dess hade han väl få ta emot två-tre regelbrott. Ett par minuter senare var det Evertons tur att hota. Tarkowski nickade skickligt och tvingade Edouard Mendy till en vass räddning.

Sterling fortsatte ta initiativ. Han utlöste kontringar, vann frisparkar, gjorde bort försvarare och spelade fram sina anfallspartners. James fasta situationer lämnade dock en del att önska i första halvlek. Inhopparen Holgate måste ha fått en lättare hjärnskakning efter alla rensningar han gjorde med skallen. I den 41:a minuten stod Thiago Silva för en livsviktig brytning när Everton bjöds på ett kontringsläge två mot en. Brassens släpande ben hindrade Gordon från att bli sopren med Mendy. Två minuter senare rasslade det i nätet på Goodison. Pickford släppte retur på ett relativt harmlöst skott från N’Golo Kanté, där fanns Sterling för att raka in returen. Han vinkades dock av för offside, korrekt skulle det visa sig.

Hemmasonen Gordon fortsatte vara en ljuspunkt för hemmalaget. Med en dryg minut kvar av halvleken var han på väg igenom till höger i Chelseas straffområde, men där fanns Koulibaly som en räddande ängel. Senegalesen fick dessutom insparken med sig. Godfreys skada och behandling innebar åtta minuters tilläggstid i första halvlek. I den sjunde av dessa stod den dittills osynlige Ben Chilwell för att avgörande ingripande. Han löpte med passningen från Koulibaly och revs sedan ned i straffområdet av Doucouré. Pawson pekade på straffpunkten och Jorginho stegade upp. Den sympatiske Mina hann skaffa sig matchens första varning för protest. Italienaren övergav sitt sedvanliga skutt och rullade bollen tätt, tätt intill den vänstra stolpen. 1-0 till Chelsea var det sista som hände i den första halvleken!

Den andra akten på Goodison Park öppnade i ett frenetiskt tempo. Gray lyckades komma ensam med Silva, skapade sig skottläge och tvingade Mendy till en fin fotparad. Evertons hörna som följde därpå blev resultatlös. Nästa hörna för hemmalaget dröjde inte särskilt länge, den fick Mendy vissa problem med i duell med McNeil. Efter att ha tappat bollen ut mot högerkanten stod han för en ny, fin räddning när Doucouré såg ut att ha ett fint kvitteringsläge. James fick gästernas första varning efter att ha dröjt lite för länge med ett inkast.

I andra halvlek provade Chelsea på med utåtskruvade hörnor istället. James hittade Havertz, vars nickskarv höll på att landa hos Jorginho. Blåklädda Everton-försvarare lyckades dock rensa bort bollen. I den 64:e minuten gjorde Tuchel sina två första byten i matchen. Chilwell och Mount ersattes av Ruben Loftus-Cheek och Christian Pulisic. Loftus-Cheek tog den högra wingback-platsen medan James övertog den vänstra. Marc Cucurella hann inkluderas i matchtruppen men verkar alltså ha ockuperat en bänkplats mest för syns skull.

Med knappt tjugo minuters kvar av ordinarie tid fick Alli ta emot bollen djupt in i Chelseas straffområde. Kapten Azpilicueta höll rutinerat sin motståndare felvända som bara kunde peta ut bollen till inspark. Därefter blev det ytterligare ett avbrott. Koulibaly hade nu hunnit känna av kramp två gånger om och ersattes av nyss nämnda Cucurella. Utgick gjorde även Havertz, det till förmån för Armando Broja. James tog den högra mittbackspositionen, Azpilicueta den vänstra och debutanten Cucurella tog plats ute på vingen.

Efter 80 minuters spel visade Sterling sin klass igen. Han vände bort sin markör under press, höll undan från en ny motståndare och serverade en underbar boll i djupet mot Loftus-Cheek. Han revs ned precis på straffområdesgränsen och Mykolenko tilldelades ett gult kort. James slog frisparken mot mål men en bra bit över. Ett par minuter senare höll två Chelsea-debutanter på att kombinera på ett utsökt sätt. Cucurellas inspel hittade Sterling 6-7 meter från mål, men skottet blockerades i sista stund av Mykolenko.

Med fem minuter kvar av ordinarie tid pausades matchen för vad som verkade vara ett medicinskt nödläge på läktarplats. Det dröjde inte alltför många minuter innan matchen kunde återupptas, vilket var betryggande. De många avbrotten innebar ytterligare tio minuters tilläggstid. Inledningen av stopptiden spenderade Chelsea mestadels med att slå ifrån sig. I den 97:e minuten noterades Broja för ett avslut på mål, vilket i och för sig var ganska harmlöst. Han hade dessförinnan vunnit en tacksam frispark långt in på offensiv planhalva. Strax därefter stressade Pulisic fram ett misstag från Pickford. Han fick dock hjälp att hålla amerikanen felvänd som därefter kapades till en ny frispark.

Tuchels sista förändring blev Gallagher in, Jorginho ut. Holgate hann också varnas för sin förseelse mot Pulisic. Minuten senare fick även Cucurella ett gult kort. Mycket mer än så bjöd inte premiärmatchen på, men Chelsea avgick som segrare med uddamålet!