Chelsea – Rubin Kazan 3-1 (2-1)
En trio som visade styrka och bidrog med betydligt mycket mer än väntat.

Chelsea – Rubin Kazan 3-1 (2-1)

Chelsea var det klart bättre laget i den första kvartsfinalen av Europa League och segersiffrorna kunde varit större. Mata trollade. Torres var rätt man på rätt plats. Bertrand riktigt vass.

Segern var solklar och 3-1 i underkant. Moses och Torres, två spelare som inte visat någon vidare form på slutet var de som stod för målen. Mata visade upp fantastiskt fotbollskunnande och på vänsterkanten for Bertrand fram som om han vore självaste Ashley Cole. Det var Europa League, visst. Men Chelsea visade sig från en riktigt bra sida och skaffade sig ett bra utgångsläge inför returen i Moskva nästa vecka.
 
Laget
Matchen, och startelvan, mot Southampton i helgen visade på att interimtränare Benitez prioriterade FA Cup-matchen mot United före ligan. När startelvan mot Rubin Kazan presenterades var känslan att Europa League inte har högsta prio heller. Benayoun och en formsvag Moses från start. Är det så att Benitez har rangordningen FA Cupen, Premier League, Europa League?
 
Frånsett nämnda spelare så var det en stark startelva med Cech längst bak och närmast framför Azpilicueta, Terry, David Luiz och slutligen Bertrand till vänster istället för skadade Cole. I de två centrala defensiva mittfältsrollerna fick Ramires och Lampard förtroendet. Rotationen mellan dem och Mikel verkar fungera ganska bra för tillfället. Sedan offensiven. Benayoun, Mata och Moses. Ingen Hazard. Ingen Oscar. Längst fram i vanlig ordning Torres, maskprydd.
 
På bänken satt som alltid Turnbull och denna afton fick han sällskap av Ferreira och Ivanovic, Mikel, Hazard, Marin och Oscar. En stark bänk alltså, men som vanligt (när det vankas Europa League) saknas anfallsalternativ. Varför inte ”offra” ett av alternativen till de offensiva mittfältsplatserna, Marin, och låta en av de yngre anfallarna få chansen på bänken?
 
Första halvlek
Det fanns en gnutta oro för offensiven med tre av fyra spelare med ytterst tveksam form. Skulle Moses, Benayoun och Torres kunna orsaka skada i Rubin-försvaret som dittills i turneringen släppt in fyra mål på tio matcher? Svaret blev faktiskt JA.
 
Under första dryga halvtimmen bjöd Chelsea på fullständig dominans. Mata klistrade bollen vid fötterna och trollade bort bortaspelare gång på gång och Torres var som pånyttfödd. Från TV-soffan kunde inget annat göras än att njuta.
 
Första målet kom efter en kvart då Torres fick en underbar cross från Luiz. Nedtagningen blev dock inte helt lyckad, men med en försvarare på ryggen och målvakten tätt framför lyckades Torres liggande få ut ett ben och peta in 1-0. Inte så vackert, men matchens andra mål avslutades desto prydligare. Moses började med en misslyckad nick som målvakten kunde styra ut. Torres fångade upp bollen och skickade in den i straffområdet där Mata (vem annars?) fick en tå bollen som gick ut till Moses som flyttat sig till utkanten av straffområdet där han tog ned bollen och tryckte upp bollen i krysset på halvvolley. Vackert. Rättvist.
 
Enda plumpen i protokollet från den första halvleken var den straff som Rubin tilldömdes sedan Terry fått bollen högt uppe på armen. Från elva meter kom reduceringen och det var på ryssarnas första och enda chans. En sur avslutning på en bra halvlek av Chelsea.

Andra halvlek
Chelsea inledde på nytt mycket bra och den dominans som syntes i första halvlek syntes nu på nytt. Mata och Benayoun hade chansen, men 2-1 stod sig. När tempot sänktes tilläts plötsligt Rubin hålla i bollen och rulla runt ett tag. Något nytt för denna match.
 
Vi hoppar fram till 70:e minuten. Torres levererade bollen till Mata. Tog plats i straffområdet. Vinkade. Han ville ha bollen. Mata serverade. Torres satte pannan till. Allt var utsökt. 2-1 kändes fel och långtifrån bra inför returen i Ryssland. 3-1 kändes klart bättre.
 
Den offensiva trion byttes ut och Hazard, Oscar och Marin fick avsluta matchen. Turordningen på de spelare som lämnade var en aning förvånade där en ganska het Moses först klev av följd av en mycket bra Mata. Benayoun som gjorde en helt ok insats fick stanna längst. Anmärkningsvärt? Inte egentligen.
 
Slutet blev ganska odramatiskt och 3-1 segern var aldrig hotad.

Matchfakta

Chelsea (4-2-3-1): Cech - Azpilicueta, Terry (c), Luiz, Bertrand - Lampard, Ramires - Moses (Hazard 64), Mata (Oscar 77), Benayoun (Marin 82) - Torres
Oanvända avbytare: Turnbull, Ferreira, Ivanovic, Mikel
Mål: Torres 16, 70, Moses 32
Varningar: Terry, Benayoun, Marin
 
Rubin Kazan (4-4-1-1): Ryzhikov - Kaleshin, Cesar Navaz , Sharonov (c), Ansaldi - Kuzmin (Kasaev 82), Orbaiz, Natcho, Karadeniz - Eremenko - Dyadyun (Rondon 46)
Oanvända avbytare: Arlauskis, Marcano, Tore, Ryazantsev, Kisliak
Mål: Natcho 41
Varningar: Orbaiz
 
Domare: Gianluca Rocchi (ITA)
Publik: 32 994

Niklas Isaksson2013-04-04 23:19:00
Author

Fler artiklar om Chelsea