Leeds United - Chelsea
0 - 3

Chelsea skickade Leeds ett steg närmare Championship
Killarna från Cobham klev fram ännu en gång!

Chelsea tog kommandot direkt borta på Elland Road och släppte aldrig taget. Med en man mer på planen i stora delar av matchen tog Chelsea en komfortabel 3-0-seger mot Leeds United.

Det gamla hatmötet inleddes på bästa sätt för gästerna i kungsblått. Matchen på Elland Road var blott fyra minuter gammal när Mason Mount smällde in 1-0. Reece James fick efter ett vackert anfall bollen till höger om straffområdet. Han lade upp bollen perfekt för sin landsman som placerade in ledningsmålet i det första krysset.

Målet var av särskilt viktig betydelse i en match som denna. Leeds var i desperat behov av poäng, lag i sådana situationer brukar kunna ställa till oreda. Minuterna som följde upp 1-0 blev ryckiga. Snabbe Daniel James i hemmalaget vann en hel del frisparkar, men Leeds lyckades inte hota Chelsea nämnvärt med sina fasta situationer.

Just Daniel James var som sagt involverad i en hel del situationer i matchinledningen. Det fick katastrofal effekt i den 24:e matchminuten. Walesaren flög in med dobbarna före i Mateo Kovacics stödjeben och fick direkt syna det röda kortet. Chelseas kroatiske mittfältsmaestro behövde ses om av läkarteamet i någon minut, men kunde fortsätta spela.

Med tanke på helgens FA Cup-final fanns inga skäl att behålla en lätt haltande Kovacic på planen i onödan. Efter en halvtimmes spel ersattes han av Ruben Loftus-Cheek. Strax därpå hade Romelu Lukaku en boll i nät efter en vacker lyftning över Illan Meslier, men målet vinkades av för offside. Det dröjde inte många minuter innan det luktade mål för belgaren ytterligare en gång. James fick ostört måtta ett inlägg, då har han inga problem med att hitta medspelares pannor. Lukakus nick smet precis utanför den bortre stolpen.

James och Lukaku kombinerade fint återigen med fem minuter kvar av första halvlek. Lukaku skarvade Jorginhos pass i djupled, James serverade sedan Christian Pulisic som rånades på ett mål av Meslier. Det visade sig dock att James var offside i speluppbyggnaden. Nästa Leedsspelare att bekräfta öknamnet ’Dirty Leeds’ var Kalvin Phillips. Engelsmannen belönades med ett gult kort efter att ha sänkt Pulisic.

I den 37:e minuten avbröts matchen på grund av en supporter som behövde medicinsk assistans. Supportern kunde enligt uppgift ta sig till läkarrummet för egen maskin. Detta i kombination med de många avblåsningarna gav första halvlek hela sex tilläggsminuter. Chelsea visade inga verkliga intentioner att utöka sin ledning under stopptiden men gick till pausvila i ledning 1-0.

Den andra halvleken inleddes ungefär som den första. Chelsea kombinerade fint, Mount slog sista passningen denna gång innan Lukaku nickade bollen tätt ovanför ribban. I den 52:a matchminuten fick Leeds ett gyllene omställningsläge. Ett par ihopslag gav hemmalaget ett två mot ett-läge på mittplan, men Andreas Christensen hann sno åt sig bollen i tid.

Andra halvlek var tio minuter gammal när Chelsea till slut utnyttjade det numerära överläget. Bollen passerade igenom nästan hela laget innan Mount fick bollen felvänd i höjd med straffpunkten. Han släppte bollen på ett tillslag till Pulisic, som kunde lägga bollen tillrätta innan han med vänsterfoten rullade in 2-0! Chelsea var på spelhumör och fortsatte att överbelasta på högerkanten. Det såg stundtals lekande lätt ut för killarna i kungsblått. Pulisic fick till slut läge för ytterligare ett distansskott, men sköt över denna gång.

Lukaku var verkligen på spelhumör denna onsdagskväll. Efter dryga timmens spel vände han bort en klängig Liam Cooper, vek inåt i banan och avslutade tätt utanför den första stolpen. Pulisic hade förvisso ett hav av yta ute till vänster, men viss förståelse för centertankens målsug får man ha.

Med knappa kvarten kvar av ordinarie tid gjorde Thomas Tuchel sina två återstående byten. Cesar Azpilicueta ersatte Reece James, Hakim Ziyech kom in i Christian Pulisics ställe. Chelsea hade inga problem att hålla Leeds på en armlängds avstånd. Det krävdes inget vidare passningstempo för att behålla bollen inom laget. I den 83:e matchminuten blixtrade det dock till igen. Lukaku väntade och väntade, nästan för länge verkade det som. Efter att hållit undan tre Leeds-försvarare kunde han till slut stänka in 3-0 från nära håll.

Strax därefter skapade Leeds ett av sina  bättre lägen när backen Koch fick nicka relativt ostört. Bollen flög dock med god marginal över Edouard Mendys ribba. Hakim Ziyech svarade med att avlossa bössan från distans, men den sista knorren saknades från marockanen och bollen rann ut till inspark. Leeds skickade fram rejält med folk på fasta situationer i slutskedet, när dessa rensades undan fanns enorma ytor för Chelsea att kontra på. Ziyech sökte Lukaku, men hittade bara en ensam vitklädd försvarare. Mer spännande än så blev det inte, Chelsea lämnade Yorkshire med en 3-0-seger och tre poäng!

Summering
Chelsea inledde starkt, betongskorna från mötet med Wolverhampton var som bortblåsta. Redan innan Leeds reducerades till tio spelare hade bortalaget ett rejält övertag. Tack vare det röda kortet blev återstoden av matchen en bekväm resa för gästerna från SW6. I andra halvlek ser man till att städa av matchen på bästa sätt, att det dessutom innebär ett steg närmare nedflyttning för en gammal antagonist försämrar inte upplevelsen heller.