Chelsea - Brighton
1 - 1

Chelsea tappade återigen poäng på hemmaplan
Chelseas poängkvot i december är dyster läsning.

Romelu Lukaku gjorde mål igen, vilket länge såg ut att räcka till seger mot Brighton. Gästerna kvitterade dock på stopptid till 1–1. Har ni hört den förut?

Gästande Brighton tog avsparken i första halvlek och behöll bollen under matchens första 90 sekunder. Chelsea fick därefter chans på en verkligt farlig omställning sedan Romelu Lukaku skarvat fram bollen till Mason Mount. Chelsea hade därmed ett två mot ett-läge, men Mounts passning mot Callum Hudson-Odoi var svag och Brightonspelare hann emellan. Lukaku och Mount kombinerade igen för att skicka den sistnämnda i djupled, men Cucurella var med på noterna den gången. Chelseas fina start resulterade i matchens första hörna efter åtta minuter, men den rensades enkelt undan av bortalaget.

Efter 16 minuters spel var det återigen dags för en Chelsea-hörna, denna gång från höger. Reece James, som vikarierade som vänster wingback denna afton, vandrade ut och slog den. Utan egentlig anledning kom Brightons keeper Sánchez ut för att försöka boxa bort bollen, men den styrdes bara till närmaste Chelseaspelare. Efter visst tumult så var det till slut Cesár Azpilicueta som avslutade via en Brigthonspelare i stolpen och ut. Gästernas rensning fångades upp av James som slog ett nytt inlägg och hittade Toni Rüdiger, vars nick till slut kunde greppas av Sánchez.

Chelsea fortsatte att dominera bollinnehavet, men en dittills duktig Kovacic satte sig själv i trubbel vid mittcirkeln. En vändning för mycket och han tappade bollen till Bissouma, som blev del i ett tre mot två-läge. Rüdiger fick kuta för glatta livet mot eget mål och läste djupledspassningen mot Lamptey, vilket sedan möjliggjorde en rensning för Edouard Mendy. Efter det skrämselskottet kontrade Chelsea igen, denna gång lyckades man få ett avslut på mål. Mount sköt hårt och lågt, vilket tvingade Sánchez till en fotparad. I den 27:e matchminuten tvingades Chelsea till ett byte på grund av skada. James utgick med vad som såg ut som en fotskada, in kom i stället Marcos Alonso. Efter avbrottet fick Chelsea ta hörnan som Mounts skott genererat. Portsmouth-sonen tog över ansvaret för hörnsparkarna och hittade Lukaku, som med en perfekt nick gav Chelsea ledningen, 1–0!

I den 37:e minuten uppstod en tilltrasslad situation vid straffområdesgränsen på Chelseas planhalva. Backlinjen avvärjde Bissoumas försök till väggspel, men Jorginho valde att lägga sig över bollen i stället för att slå undan den. Gästerna lirkade fram bollen och kom till skott, vilket tvingade Mendy till en vass räddning. Två minuter senare blev Rüdiger första spelare att varnas, detta efter en brysk tackling mot Lamptey. Brightons kontring kom till efter ett nytt oprovocerat bolltapp av Kovacic på mittplan. Den första halvleken förlängdes med fyra tilläggsminuter, Brighton avslutade den på ett starkt sätt. Mac Allister testade Mendy på nytt från distans, utan resultat.

Inför den andra halvleken kom Chelseas andra byte i matchen. Andreas Christensen hade tidigare under matchen tittats till av läkarteamet, men spelat vidare. Dansken kom inte ut till spel i den andra, utan ersattes av Trevoh Chalobah. Knappt två minuter hade hunnit passera innan Brightons polack Moder skarvat ett inlägg strax ovanför Mendys ribba. Chelsea repade sig dock från den svajiga starten, skapade ett offensivt tryck och vann två hörnor tätt inpå varandra.

Darrigheten kom dock tillbaka hos hemmalaget. Tack vare misslyckade rensningar, onödiga frisparkar och diverse bolltapp satte man sig själva i problem. Bissouma var nästa Brighton-spelare att avlossa från distans, men i Chelseas mål stod Mendy pall för trycket. Efter denna fina Brighton-period fick så Chelsea ett gyllene läge att utöka sin ledning. Lukaku agerade återigen föredömlig targetspelare. Hans passning skickade i väg Hudson-Odoi och Mount på ett nytt två mot ett-läge. De unga engelsmännen hade en hel planhalva att springa på när Brighton jagade en kvittering. Hudson-Odoi kunde dock inte bestämma sig för om han skulle skjuta eller passa. Det blev till slut en passning, men den fastnade på den ensamme Brighton-försvararen Veltman.

Kovacic blev i den 58:e minuten andre Chelsea-spelare att varnas denna onsdagskväll. Strax därpå tvingades Mendy avvisa ett friläge, målvakten hade knappt hunnit tillbaka till sin målbur innan Rüdiger täckte nästa skott. Brighton drog upp ett ursinnigt tempo under den andra halvlekens första kvart och Chelsea hängde inte med. Hudson-Odoi varnades av Mike Dean i den 64:e minuten. Ett par minuter senare klev CHO av, han ersattes av N’Golo Kanté. Tuchels sista byte i matchen gjordes helt klart för att försöka lugna ned tempot och ta tillbaka kontrollen.

Kantés intåg på planen fick effekt. Chelsea matchade Brighton numerärt på det centrala mittfältet och gästerna kom av sig. Hemmalaget skapade ett par farliga fasta situationer där Brighton med möda kunde slå ifrån sig. I den 81:a minuten kom ytterligare två gula kort från Mike Dean, ett till Mount och ett till Bissouma efter vissa meningsskiljaktigheter dem emellan. Med fem minuter kvar av ordinarie tid spelades Lukaku fram vackert av Kovacic. Belgaren vände bort den första markeringen, men avslutet han täckas utanför av dennes instormande kollega. Lukaku och Tuchel var båda vansinniga över att inte få en hörna med sig.

Precis när klockan nådde 90 minuter så rullade Mount in bollen i öppet mål, detta sedan han själv avväpnat Veltman. Mike Dean ville dock annorlunda, och blåste frispark till holländarens fördel. Det dröjde inte många sekunder innan det rasslade till på andra sidan planen. Welbeck hittade ytan mellan Chalobah och Rüdiger och placerade in en nick vid Mendys högra stolpe. 90+1, 1–1 på resultattavlan. Ytterligare tre tilläggsminuter återstod av matchen. Rüdiger gjorde nu Lukaku sällskap högst upp i planen, men Chelsea lyckades inte återta sin ledning. Årets sista match på Stamford Bridge slutade 1–1.