Chelsea tog välförtjänt seger mot Swansea
Ånyo i målprotokollet. Lampard är nu endast ett mål ifrån att tangera Bobby Tamblings rekord.

Chelsea tog välförtjänt seger mot Swansea

Chelsea håvade in tre mycket viktiga poäng efter en enkel 2-0-seger mot ett uddlöst bortalag på söndagseftermiddagen. Matchen avgjordes med två snabba mål sent i den första halvleken. För målen stod Oscar och Lampard.

Med ytterligare tre viktiga poäng på spel i den hårdnande fajten om CL-platserna sparade inte Benítez på krutet. Han ställde upp med i princip bästa möjliga elva mot Swansea. Detta innebar förstås att Cech valdes mellan stolparna med en backlinje bestående av Cole, Terry, Cahill och Azpilicueta. På det defensiva mittfältet sattes David Luiz, precis som mot Basel, med landsmannen Ramires som sin parhäst. Bakom Demba Ba valdes den kreativa trion Oscar, Mata och Hazard. Sammanfattningsvis löd då startelvan: Cech; Azpilicueta, Terry, Cahill, Cole; Luiz, Ramires; Oscar, Mata, Hazard; Ba.

Första halvlek

Matchens första halvlek skulle knappast gå till historien som en av de mest underhållande och tempostarka någonsin. De båda lagen inledde trevande och sävligt och skulle så fortsätta långt in i den första akten. Chelsea försökte föra spelet men gjorde det ärligt talat inget vidare med mängder av dåliga förstatouchar och alldeles för många slarviga aktioner. Gästande Swansea å sin sida valde att sjunka djupt ner på egen planhalva och försökte kontra då tillfälle gavs.

Varken Chelsea eller Swansea verkade intresserade av att höja tempot förrän framåt 40-minutersstrecket då Chelsea successivt började ta över och i samma veva skapade chanser. Först ut var inbytte Lampard (som hade ersatt avhaltande Ramires i den 24:e minuten) som med ett lågt och hårt distansskott tvingade Michel Vorm att sträcka ut och tippa bollen utanför. På den följande hörnan kom Cahill ännu närmare då han nickade bollen precis över.

I den 42:a minuten small det slutligen då Chelsea kombinerade sig fram och Lampard hittade Oscar strax innanför straffområdet. En snabb vändning och ett stenhårt skott senare från brassen stod Vorm maktlös att hindra bollen från att dundra in i den bortre burgaveln.

Målet blev förlösande för det blåklädda hemmalaget som med blodad tand nu ansatte Swanseas straffområde under än mer press. I den 46:e minuten gav det återigen utdelning. Mata knuffades ner i straffområdet och Lampard pangade in sitt 201:a mål för klubben med en distinkt straff lågt ner i sitt favorithörn – det vänstra.

När domare Clattenburg sedan blåste av för pausvila ett par minuter senare gick Chelsea alltså in till omklädningsrummet med en välförtjänt ledning.

Andra halvlek

I den andra halvleken var det som om någon hade bytt ut 22 par uttjänta batterier hos spelarna då de båda lagen kom ut till spel med betydligt mer spring i benen, vilket bäddade för ett högre tempo. Åtminstone till en början. Chelsea startade piggt och jagade det dräpande 3-0-målet. Samtidigt fick Swansea större utrymme för sina kontringar. Den inledande kvarten bjöd därför på en rad chanser. Pablo Hernández sköt högt över, Demba Ba sköt i famnen på Vorm, Cahill stoppade en farlig attack med en kvalitetstackling, och Ángel Rangel testade lyckan från snäv vinkel. Allt detta inom de tio första minuterna av den andra halvleken, men mål blev det inte.

Ba fick ytterligare en chans att utöka Chelsea-ledningen då han spelades fram till ett fint skottläge av Hazard i den 59:e minuten, men Vorm var återigen bra med på noterna och stötte undan senegalesens skott med en svettig räddning.

Under den avslutande halvtimmen sjönk tempot betänkligt och den sömniga matchbilden från den första halvleken gjorde sig påmind. Chelsea kontrollerade skeendena bekvämt med ett stort bollinnehav. Michael Laudrup gjorde sitt bästa för att skaka liv i sitt lag med två byten, men fick inte riktigt önskad effekt.

Walesarna förmådde inte rubba Chelsea den här gången. Det blå hemmalaget försökte, men lyckades inte riktigt hitta det tredje, definitivt matchdödande målet. Detta trots att både Mata och den för dagen otursamme Demba Ba hade både en och två lägen ytterligare. Efter 93 minuters spel blåste bespottade Mark Clattenburg av matchen. En match där avgörandet fälldes sent i den första halvleken och den andra blev något av en transportsträcka.

Analys

Till en början såg det tungrott ut för Chelseas del. Men när Europamästarna väl fick upp ångan blev det tydligt att Swansea inte orkade stå emot idag. Skönt att se att Chelsea kunde spela av matchen utan större problem i den andra halvleken, något som vi inte varit alltför bortskämda med på sistone. Skönt var även att Clattenburg inte stod för några större felaktigheter idag (förutom att Williams borde fått ett andra gult kort) och att Lamps kom ett mål närmre rekordet i sin 400:e ligamatch i kungsblått.

Swansea bjöd i ärlighetens namn inte på något vidare motstånd, och det fanns en del fint att ta med sig från matchen. Men segermarginalen kunde och borde kanske ha blivit något större än vad den till sist blev.  

Matchfakta från ChelseaFC.com

Chelsea (4-2-3-1): Cech (c); Azpilicueta, Cahill, Terry (c), Cole; Ramires (Lampard 24), David Luiz; Oscar, Mata, Hazard; Ba.
Oanvända avbytare Turnbull, Ivanovic, Terry, Bertrand, Mikel, Benayoun, Torres.
Mål Oscar 42, Lampard 45+1
Varningar Azpilicueta 54
Swansea City (4-2-3-1): Vorm; Rangel, Chico Flores, Williams (c), Davies (Taylor 80); Britton (Schechter 69), Ki; Hernandez, De Guzman, Routledge (Dyer 65); Michu.
Oanvända avbytare Tremmel, Monk, Tiendalli, Moore.
Mål -
Varningar Williams 36, Davies 68
Domare Mark Clattenburg
Publik 41,780

Fredrik Temmes2013-04-28 17:57:00
Author

Fler artiklar om Chelsea