Spiros Louis Olympic Stadium, 2024-10-24 18:45

Panathinaikos - Chelsea
1 - 4

Chelsea utklassade Panathinaikos

Chelseas ”B-lag” stod för en övertygande insats när man spelade ut Panathinaikos med 1-4 på torsdag kväll. Matchen avgjordes med tre tidiga mål i den andra halvleken, och Chelsea hade bud på mer. Trepoängaren gör att ”The Blues” har full pott efter två spelade matcher i ECL:s ligafas.

Laguppställningar

Chelseas startelva: Jørgensen; Disasi, Badiashile, Veiga, Cucurella; Fernández, Dewsbury-Hall; Neto, Felix, Mudryk; Nkunku.

Chelseas bänk: Sánchez, Bergström, Tosin, Casadei, Chukwuemeka, Rak-Sakyi, Madueke, Sancho, George, Guiu, Mheuka.

Panathinaikos startelva: Dragowski; Mladenovic, Jedvaj, Schenkeveld, Kotsiras; Maksimovic, Gnezda Cerin, Pellistri, Ounahi, Mancini, Jeremejeff.

Panathinaikos bänk: Lodygin, Lilo, Vagianndis, Sporar, Cardoso Lemos, Martins, Bakasetas, Ingason, Fikaj, Bregou, Djuricic, Arão, Dabizas.

Hemmalaget Panathinaikos började bäst och skapade matchens första chans redan efter drygt en minuts spel. Från ett frisparksläge från vänster slog grekerna in bollen som nådde framrusande mittbacken Tin Jedvaj. Kroaten fick en bra träff med pannan, men Jørgensen fredade sitt mål med en jätteräddning. En tidig väckarklocka för Chelsea.

Något överraskande var det hemmalaget som ägde det mesta av bollen initialt. Chelsea pressade högt men hade svårt att få stopp på Panathinaikos kortpassningar. Men Enzo Marescas lag åt sig in i matchen och började styra spelet. De grönvita hotade dock frekvent med en intensiv press och ett fruktsamt kontringsspel.

Efter ett par kvartschanser Aten-laget skapade Chelsea till slut sin första riktiga målchans med 22 minuter på klockan. Den skulle även ge resultat. Dewsbury-Hall hittade Félix med en utsökt krossboll varefter portugisen skarvade bollen vidare till Mudryk på vänsterkanten. Ukrainaren skar in i banan och spelade tillbaka till Félix som kunde raka in bollen vid den bortre stolpen. 0-1 till Chelsea efter dryga 20 minuter till följd av ett mönsteranfall.

Gästerna tycktes få självförtroende av målet och trummade igång sitt kontrollerande possession-spel. Fernández skapade nästa möjlighet för Chelsea med ett långskott. Dragowski i hemmamålet var dock med på noterna och tippade bollen över ribban till en resultatlös hörna.

Trots en näst intill total dominans och en del försök förmådde gästerna inte producera några ytterligare farligheter under den första halveken. Det gjorde inte heller hemmalaget, varför 0-1 till Marescas mannar stod sig in till speluppehållet.

Chelsea tog direkt kommando över spelet även i den andra halveken, vilket renderade i ett tidigt 0-2-mål. Neto tog sig förbi sin gubbe och spelade ett långt inlägg från högerkanten, varefter Mudryk dök upp vid den bortre stolpen med en behärskad nick i mål. En smakstart på den andra halvleken för Chelsea.

Det dittills höga tempot mattades något efter 0-2-målet och spelet började att bölja. Panathinaikos ropade på straff i den 53:e minuten, men för (rätteligen) döva öron. Chelsea replikerade strax därpå då Félix testade skottlyckan. Avslutet såg inte särskilt giftigt ut, men tog en turlig styrning och letade sig in i mål bakom en smått konfunderad Dragowski. 0-3!

Det dråpliga 0-3-målet tycktes få Panathinaikos att tappa koncepten. Félix fixade i den 57:e en straff som Nkunku, som hade varit osynlig så långt, omvandlade till 0-4 för Chelsea. Game, set and match med en halvtimme kvar att spela.

Strax efter det dräpande 0-4-målet kostade Maresca på sig att byta in ynglingarna Tyrique George och Marc Guiu. Ut gick Neto och Nkunku. Chelsea hade bud på 0-5 när Disasi något överraskade löpte in i straffområdet och avslutade kompetent, men Dragowski stod pall den gången.

Facundo Pellistri såg i den 70:e minuten till att grekerna inte lämnade planen mållösa. Som en blixt från klar himmel stötte uruguyanen in Vagiannidis inspel och förstörde därmed Jörgensens ”rena lakan”.  1-4 med knappa 20 minuter kvar att spela. Knappt fem minuter därpå serverade George den löpande Félix en ypperlig chans att fullborda sitt hattrick, men portugisen misslyckades helt med sitt avslut som inte ens gick på mål från nära håll.

I den 76:e minuten fick Carney Chukwuemeka chansen att stärka sina aktier då han ersatte Kiernan Dewsbury-Hall. Chelsea fortsatte att avancera framåt, men lyckades trots goda försök inte sätta dit 5-1:an. Veiga var däremot snubblande nära att putsa till grekernas siffror då han sånär lobbade in bollen bakom Jørgensen med en snedspark till rensning.

Båda lagen visade anfallslusta matchen ut och skapade ett flertal lägen vardera, men slutsiffrorna skrevs ändock till 4-1. Chelseas B-lag avgick därmed med segern och en alltjämt imponerande prestation. Sex av sex poäng bärgade efter två spelade matcher i Europa Conference League. En välbehövlig moralboost inför Newcastle på söndag.

Statistik från One Football App (i urval)

Bollinnehav: 40 % - 60 %.
Skott: 8 - 14.
Skott på mål: 3 - 9.
Hörnor: 5 - 6.