Arsenal - Chelsea
0 - 2

Chelsea vann bekvämt i derbyt mot Arsenal
Målskytt och matchvinnare direkt!

I Romelu Lukakus andra debut för Chelsea så stod europamästarna för en dominant insats i norra London. Det kungsblå bortalaget var bättre matchen igenom och åkte hem till SW6 med en 2-0-seger.

Första halvlek började med ett kortare spelavbrott då Granit Xhaka med huvudet blockade ett skott från Reece James i den tredje matchminuten. De efterföljande minuterna så turades hemma- och bortalag om att slå fruktlösa inlägg mot varandras straffområde. I den tionde minuten tvingades Marcos Alonso styra ut ett inlägg från Tierney för matchens första hörna. I den fjortonde minuten lyfte Mateo Kovacic ut en utsökt boll ut till Reece James, som i sin tur levererade ett perfekt inspel till ROMELU LUKAKU för 1-0 Chelsea i sin andra debut för klubben! En riktig klassaktion från de kungsblå gästerna innebar en drömstart på derbyt. Chelseas första hörna i matchen slogs från höger i den 20:e minuten av Alonso, vilken dock slogs undan av hemmalaget. Chelsea samlade dock upp bollen igen via firma Jorghinho/Kovacic, och Reece James fick bollen i bra läge ute till vänster. Hans blockerade inlägg nådde såklart Lukaku högst på, men nicken smet ovanför Bernd Lenos ribba.
Arsenal svarade med en snabb omställning där de kom i 2-mot-2-läge. Kapten Cesar Azpilicueta avstyrde dock den mycket farliga situationen när han till synes väldigt enkelt läste av Bukayo Saka. En fin boll av Kai Havertz strax därefter resulterade i ett fint omställningsläge för Chelsea istället, Mason Mount var till slut den som fick skottläget, men engelsmannens avslut blockerades av hemmalaget.

Efter att ha mobbats av Romelu Lukaku i en halvtimme så kände sig Pablo Mari tvingad att göra något. Tacklingen bakifrån var vårdslös och spanjoren belönades med matchens första gula kort.
I anfallet som följde kombinerade Alonso och Havertz fint i pressat läge för att komma runt på vänsterkanten. Alonsos inspel mot straffområdeskanten passerade Lukaku men nådde fram till Mount. Ute till höger fyllde James återigen på föredömligt och fick bollen i precis rätt läge av sin landsman. Högerspringarens avslut var distinkt och otagbart för Leno i dennes högra kryss. Chelsea ledde välförtjänt matchen med 2-0 efter 34 minuters spel. Fem minuter senare var det Mounts tur att vända ut och in på stackars Pablo Mari, men Mounts inlägg var precis för högt för såväl Havertz som Lukaku. Rob Holding blev nästa spelare i hemmalaget att varnas i den 45:e minuten efter en idiotisk satsning mot Alonso som turligt nog träffade väldigt lätt. Hemmalaget höjde sig något under halvlekens avslutande minuter och skapade ett par hörnor, men lyckades inte mäkta med något avslut som testade Edouard Mendy i Chelseas bur.

Chelsea öppnade den andra halvleken starkt och trillade boll på offensiv planhalva under de inledande fem minuterna. Belägringen av hemmalagets halva gav skottlägen för både Lukaku och Havertz, men rödvita spelare stod i vägen för samtliga försök. Arsenals dittills bästa chans i matchen kom i den 52:a minuten då Saka avlossade från distans. Skottet gick mot målets mitt men var hårt, och en otrevlig bollbana tvingade Mendy till en bra räddning.
Chelsea kombinerade återigen fint på sin högerkant i den 56:e minuten när James och Lukaku samarbetade för att ge Mason Mount skottläge från ett mycket bra läge i halvmånen. Chelsea nyttjade verkligen sin nya forwards fantastiska felvända spel matchen igenom. Engelsmannens avslut med vänstern rullade dock förbi Lenos vänstra stolpe, det var ett bra läge som gick till spillo. Med timmen spelad hade Arsenal ytterligare en hörna, bollen nickades ned till Holding vars nick i sin tur sånär bommade Mendys vänstra kryss - en varningsklocka hade delats ut till gästerna. Hemmalaget gjorde därefter matchens första byte, då Pierre-Emerick Aubameyang ersatte Bukayo Saka. Aubameyang hann inom kort avlossa ett skott, det var dock ett skott som Mendy inte hade några problem med att fånga. I sekvensen därefter fick hemmalaget ett gyllene omställningsläge efter att Chelsea tappat boll. Aubameyang var helt fri, men Mendy vann även den duellen då han vaket rusade ut och rensade iväg djupledsbollen.

I den 66:e minuten gjorde Arsenal sitt andra byte för aftonen, Nuno Tavares byttes in för en skadad Kieran Tierney. När bytet slutförts så tvingade Lukaku hemmalaget till ytterligare ett gult kort, då han efter en ny, stark bolltransport till slut revs ned av Sambi Lokonga. Chelsea gjorde sitt första byte efter 72 minuter, nya nummer 8 Mateo Kovacic klev av och ersattes av N’Golo Kanté. Romelu Lukaku rånades på sitt andra mål i matchen i den 77:e minuten. Efter en lyftning från Mount nickade belgaren stenhårt mot mål, men Leno parerade avslutet i ribbans underkant. Arsenal svarade med att göra sitt tredje byte, Mikel Arteta plockade av Martinelli och ersatte honom med Folarin Balogun.
Thomas Tuchels andra byte i matchen blev Hakim Ziyech in istället för Mason Mount, detta efter 82 minuters spel. Marockanen visade prov på pigga ben direkt och dribblade in sig i straffområdet, han presterade sedan ett smart inspel men Alonso hann inte nå först på bollen. I nästa Chelsea-anfall höll Lukaku på att frispelas men fick bollen bakom sig. Istället släppte han iväg Kai Havertz i djupled, tyskens avslut tryckte sig emellan landsmannen Lenos ben, men burväktaren hann samla upp bollen innan den rullade över mållinjen. Chelseas sista blev just Havertz ut, han ersattes av Timo Werner med en minut kvar av ordinarie speltid. Domare Tierney med assistenter räknade ihop tre minuters tilläggstid, vilka blev tämligen händelsefattiga. Full pott efter det två första omgångarna alltså, särskilt skönt att de sex poäng man hittills samlat in hämtades mot två London-rivaler.