Brentford Community Stadium, 2021-10-16 18:30

Brentford - Chelsea
0 - 1

Chelsea vann dramatiskt derby
Det blev en jobbig kväll för Tuchels Chelsea, men tre nya poäng säkrades till slut

Chelsea tog tre blytunga poäng under lördagkvällen, då man bortaslog Brentford med 1-0. Matchvinnare blev Ben Chilwell

Tuchel gjorde ett par taktiska ändringar och spelarrotationer, för att matcha den taktik Brentford brukar spela. Trebackslinjen utgjordes av Christensen, Chalobah och Sarr – som gjorde debut i Premier League. Mittfältet bestod av en trio i mitten med Kovacic, Kanté och Loftus-Cheek, medan Azpilicueta och Chilwell återtog positionerna på höger respektive vänster flank. I anfallspositionerna valde Tuchel att starta med både Werner och Lukaku på topp, något som tidigare gett blandad utdelning.

Matchen inleddes väldigt trevande, där Chelsea dominerade bollinnehavet, men där Brentford sjönk oerhört lågt för att göra det svårt för gästerna. Inledningsvis såg detta ut att bli en tuff match för Chelsea, och där Brentford tycktes inrikta sig helt på att söka kontringar. Men matchen började ta fart runt den 20e minuten, då Brentford efter ett långt inkast skapade oro i Mendys straffområde, och grävde fram en hörna. Efter hörnan var det istället Chelsea som kontrade, i ett anfall som slutade med att Lukaku petade in bollen i mål – men blev avvinkad för offside. Men matchen hade så smått vaknat till liv, och mer väntade.

I den 36e minuten fick Werner sitt första riktiga läge, då han efter en nedplockad boll av Lukaku avslutade från dryga 20 meter, men missade David Rayas målbur ganska rejält. Chelsea tog därefter över matchen allt mer, och efter ett längre anfall i slutet av halvleken, landade bollen hos en helt fristående Chilwell nära straffpunkten. Engelsmannen avlossade vänstern och hittade nät – 1-0 till Chelsea. Det var andra matchen i rad som Chilwell blev målskytt, och de kungsblå försvarsspelarna har under inledningen av säsongen haft en tongivande roll även i anfallsspelet.

Första halvlek slutade 0-1, och även om resultatet i sig inte gick att prata bort, tycktes Thomas Tuchel inte alltför nöjd under stora delar av första 45. Varken Lukaku eller Werner hade riktigt kommit in i matchen, inte heller Loftus-Cheek eller Kovacic hade haft särskilt mycket utrymme att kliva upp offensivt. Frågan var om man skulle gå ut i andra halvlek med samma taktik, eller om tysken skulle göra några justeringar.

Lagen klev sedermera ut i andra halvlek utan förändringar, och matchbilden var inledningsvis densamma som i första. Hemmapubliken på Brentford Community Stadium gjorde sitt bästa för att hjälpa The Bees, och Thomas Franks mannar började kliva upp mer i planen för att jaga kvittering. Det blev grötigt emellanåt runt Chelseas straffområde, men hemmalaget hade svårt att skapa chanser mot ett väldrillat Chelsea-försvar.

Matchens första byte genomfördes i den 65e minuten, då Mount ersatte Kovacic, troligtvis då Tuchel önskade se mer understöd för sin anfallsduo. Brentford satsade sedan offensivt, genom att först byta in Forss, och sedan Ghoddos, och tempot från hemmalaget höjdes avsevärt. Men Chelsea stod stabilt så långt, och förutom en hög hemmapress var det Lukaku som fick det allra bästa läget, men belgaren missade mål från drygt fem meter.

Brentford hade sedan en stolpträff i den 73e minuten, publiken vädrade mål, och det skulle bli en jobbig avslutning för gästande Chelsea. Tuchel valde att plocka ut Lukaku och sätta in Havertz, för att laget skulle sjunka hemåt och bevaka ledningen, och kombatanterna hade i princip bytt roller från den första halvleken.

Chelsea genomförde sitt sista byte i den 89e minuten, då kapten Azpilicueta klev av och ersattes av James. Sedan väntade en rejäl anstormning från Brentford, som lyfte upp allt man hade för att forcera en kvittering. Inlägg matades på, Chalobah rensade på mållinjen, Mendy stod för en jätteräddning och hemmalaget eldades på av en frenetisk hemmapublik.

Men de kungsblå höll undan i vad som skulle bli en dramatisk avslutning på lördagens Premier League. Chelseas tyske Thomas, kunde tacka sin danske dito för en god match, och gästerna som åter var serieledare kunde göra den korta resan hem, med alla tre poäng i bagaget.