Watford - Chelsea
1 - 2

Chelsea vann knappt mot Watford
Ziyech och Mount var segerorganisatörer på Vicarage Road.

Ett för dagen svagt Chelsea lyckades trots underläge spelmässigt vinna med 2–1 borta mot Watford. Man skapade inte många lägen, men när man kom till avslut var man effektiva. För målen stod Mason Mount och Hakim Ziyech.

Chelsea inledde matchen på ett nervöst sätt. Man gav bort bollen och lät hemmalaget Watford ta kommandot. I den tredje minuten blockerade Trevoh Chalobah ett lågt avslut som såg ut att vara väg in i det bortre hörnet. Bara minuter senare tvingades Edouard Mendy freda sin målbur, då ett inlägg från höger höll på att styras in i Chelseas mål av en medspelare. Thomas Tuchel var inte alls nöjd med inledningen och lät sina spelare höra det. Watford tvingades till ett tidigt byte då Masina utgick skadad och ersattes av Rose. Då hade 12 minuter av matchen passerat, varpå den avbröts på grund av ett medicinskt nödläge på läktaren. Hemmalagets läkarteam var snabbt på plats, dryga halvtimmen efter att domaren avbrutit matchen kunde den återupptas igen. Watford kommunicerade därpå ut att en supporter drabbats av hjärtstillestånd, men att denne stabiliserats och förts till sjukhus.

Efter speluppehållet fortsatte dock hemmalaget där de slutade. Man höll i bollen och pressade fast Chelsea på egen planhalva. Efter 15 minuters spel fick Saúl matchens första gula kort sedan han fällt Dennis. Efterföljande frispark blockades förnämligt av Chelseas mur. Till slut så vaknade Chelsea, äntligen kunde man slå flera passningar i följd till rätt adress. Ruben Loftus-Cheek nickade fram Mason Mount, som drämde till bollen på halvvolley via stolpen och ut. Rätt vad det var så hade Chelsea haft matchens bästa läge, trots 20 väldigt beskedliga minuter så långt. Vad som följde var lite av ett ställningskrig, men efter 29 minuters spel hade Chelsea etablerat ett visst tryck på Watfords planhalva. Toni Rüdiger hittade Marcos Alonso i djupet, som spelade vidare till Kai Havertz. Tysken visade prov på sitt fina spelsinne när han höll i bollen och serverade Mount, som inte gjorde några misstag med ett i stort sett öppet mål. 1–0 Chelsea!
Knappt två minuter senare fick Chelsea ett gyllene kontringsläge efter ett motlägg på mittplan. Christian Pulisic avancerade med boll, men släppte bollen till Havertz först när tysken hunnit springa sig till en offsideposition. Efter Chelseas ledningsmål var det så Watfords tur att anfalla. Ett nytt inlägg från högerkanten letade sig ända fram till vänsterbacken Rose. Skottet var hårt, men Mendy stod för en bra räddning och returen kunde de kungsblå försvararna till slut rensa undan. Ytterligare bolltapp skulle till slut komma att straffa sig. Loftus-Cheek avväpnades en bit in på hemmalagets planhalva, vilka kunde ställa om. Dennis kom en mot en med Rüdiger och avslutade via mittbackens ben kvitteringen för Watford, 1–1 efter 43 minuters spel. Louza blev första Watford-spelare att varnas efter att ha stämplat Alonso.

Första halvlek fick fem minuters tilläggstid. På stopptid fick sedan Alonso syna det gula kortet. Målskytten Dennis var sedan nära på att spela fram till ett ledningsmål för The Hornets, men Sissoko fick ingen riktig träff och Mendy kunde fånga bollen. Strax innan övertiden förbrukats så kastade sig Troost-Ekong in i en vårdslös tackling mot Mount. För detta belönades backen med ett gult kort, märkligt nog så ombads domare Coote inte att utreda möjligheten till ett rött kort av sin kollega i VAR-rummet. Chelsea slog därpå en resultatlös inläggsfrispark, vilket blev halvlekens sista sekvens. I ärlighetens namn så var pausvilan efterlängtad för alla kungsblå. Sällan har man sett ett så vilset och bortkommet Chelsea, 1–1 var vid det här läget ett smickrande resultat.

Tuchel var förstås missnöjd med vad hans lag presterat så långt. Saúl utgick i paus, in kom i stället Thiago Silva. Chalobah tog spanjorens plats på mittfältet, medan Silva tog den centrala mittbackspositionen. Lagen turades om att hota vid offensiva omställningar, men varken King i hemmalaget eller Pulisic i bortalaget lyckades få till ett skott på mål. Havertz inledde halvleken piggt, efter att ha vänt bort Cathcart sökte han Mount i målområdet, men Watford lyckades rensa. Troost-Ekong var i blåsväder igen efter 53 minuters spel, då han prioriterade att knuffa Pulisic in i reklamskyltarna i stället för att faktiskt vinna bollen. Även denna gång undslapp mittbacken en potentiell utvisning.

Spelavbrotten dominerade matchens första timme. I den 58:e minuten fick Mendy en smäll sedan han avvärjt en Watford-kontring. Mendy var okej, men så klagade Chalobah över smärtor i baksida lår. Engelsmannen var tvungen att bryta, in kom i stället Hakim Ziyech. Marockanen tog Mounts plats i anfallet, Chelseas målskytt tog plats bredvid RLC på centralt mittfält. Ziyech hann vistas på planen i dryga fem minuter innan han varnades av domare Coote. I den 69:e minuten gjorde Tuchel sitt sista byte för att försöka vinna matchen. Kapten Cesar Azpilicueta klev av, in kom Romelu Lukaku. Formationen förblev relativt intakt, Pulisic klev ned som höger wingback. Efter 72 minuters spel kom så äntligen ett nytt genombrott. Ett nytt, vackert anfall där Mount spelade in bollen från vänster till Ziyech. Inhopparen sköt distinkt i höjd med straffpunkten, skottet var otagbart för målvakten. 2–1 Chelsea! En oerhört tveksamt genomförd match så långt hade välsignats med två ordentligt vackra anfall, tacksamt nog så lyckades Chelsea också förvalta dessa.

Rose blev nästa spelare i The Hornets att varnas, detta i den 85:e minuten. Rose, likt Troost-Ekong, ska vara nöjd med att det inte var någon annan färg på det kortet. Det var som sagt en väldigt ryckig tillställning på Vicarage Road denna onsdagskväll. De många avblåsningarna resulterade i sex tilläggsminuter till den andra halvleken. Watford gav inte upp, hemmalaget skapade ett otal fasta situationer och gick verkligen för poängen. Chelsea lyckades dock freda målet och avgick med en 2–1-seger.

Summering
Till skillnad från helgens möte med Manchester United så var Chelsea under onsdagen ordentligt effektiva framför mål. Man kom till spel med en nykomponerad elva, där såväl matchtränade spelare som samspelta spelare var en bristvara. Chelsea kunde för sitt liv inte hålla i bollen och gav ständigt bort initiativet i matchen. Men från ingenstans så visade de kungsblå klassen, en gång före och en gång efter paus. Med ett mycket tufft spelschema i vinter så fokuserar vi på de tre poängen snarare än att spelet inte var det bästa.