Luton - Chelsea
2 - 3

Chelsea vann mot Luton – trots tappad tremålsledning
Dagens två segerfixare.

De kungsblå rusade fram till en 0–3-ledning borta mot Luton. Det blev tre poäng i slutändan, men matchen tilläts bli onödigt spännande. The Hatters kämpade in i det sista och satte två sena mål.

Mauricio Pochettino fick tillbaka Cole Palmer, som gick rakt in i startelvan. Mykhailo Mudryk inledde på bänken efter smällen han ådrog sig senast. Där fick han sällskap av bland andra Enzo Fernandez, som gjorde comeback i matchtruppen. Chelsea kom till spel med följande elva:

Petrovic; Gusto, Disasi, Silva, Colwill; Gallagher, Caicedo; Madueke, Palmer, Jackson; Broja

Kanske främst tack vare bristen på alternativ startade Pochettino återigen med både Nicolas Jackson och Armando Broja samtidigt. Det lär åtminstone inte ha varit för att belöna bländande prestationer från anfallarna, som haft det tufft på slutet. Som renodlad vänsterytter inledde Jackson piggt. Med smarta mottagningar och passningar såg han betydligt mer bekväm ut på den positionen än tidigare. Conor Gallagher fick en chans när Noni Madueke stod för förarbetet, men avslutet mitt på mål. Efter elva minuters spel Jackson runt sin bevakning nära kortsidan, men avslutet var tamt. Returen passades dock ut av Luton-försvarare rakt i gapet på Palmer. Engelsmannen tackade och tog emot. Han borrade ner sitt avslut intill Kaminskis vänstra stolpe och Chelsea hade 0–1 på Kenilworth Road!

Luton svarade på underläget och tryckte tillbaka Chelsea i mitten av halvleken. Hemmalaget fick två fina frisparkslägen, men lyckades inte förvalta något av dem. Detta trots att Ross ”The Boss” Barkley stod lutad över bollen vid tillfälle nummer två. Istället lyckades Chelsea bryta av The Hatters offensiva satsning. Palmer kunde i lugn och ro spela fram Madueke vid straffområdeskanten. Med sex minuter kvar av ordinarie tid stänkte yttern in sitt tredje mål för säsongen med en verklig pärla. Madueke gjorde bort Luton-kaptenen Bell och satte 0–2 med högerdojan. Vi fick fem minuters tilläggstid i den första akten. Dessförinnan hade det VAR-granskats för straff åt hemmalaget efter en Luton-hörna, men inget nytt beslut kom. Chelsea gick in i halvtidsvilan med en tvåmålsledning.

Chelsea var kanske lite väl måna om att bevaka sin ledning under halvlekens första minuter. Man ville locka upp Luton i planen och satsa på omställningar, men det hände inte så mycket av substans. Efter 62 minuters spel ersattes Broja av Christopher Nkunku. Fransmannen ersatte Broja rakt av och agerade spjutspets. Jackson förblev därmed ute på vänsterkanten. I den 70:e minuten följde anfallaren sina instinkter och vandrade in mot mitten. Felvänd tog han emot bollen och trampade runt sin markering för att sedan frispela Palmer. Chelseas nummer 20 fick med sig bollen förbi keepern och väntade ut framstormande försvarare innan han iskallt rullade in sitt andra för dagen och vi hade 0–3 på resultattavlan. 21-åringen såg inledningsvis ut att vaska friläget, Kaminskis utrusning verkade sätta stopp för Palmer. Reprisbilderna visade dock att Palmers första bolltoucher var högst medvetna. Killen har cojones.

Knappt tio minuter senare började Luton hota ordentligt. Adebayo kunde relativt omarkerade språngnicka bollen i ribban. Chelsea lyckades samla sig, men bollen rann ut till hörna. Vid de kungsblås första stolpe dök Barkley upp och skarvade in 1–3. Direkt efter målet ersattes Madueke av Enzo. Med fem minuter kvar av ordinarie tid kom nästa ribbträff från hemmalaget. Djordje Petrovic styrde nicken från Morris in i överliggaren och ut. Serben stod strax därefter för en ny räddning efter en nick från nära håll, men returen föll till Adebayo vid den bortre stolpen som kunde stöta in 2–3. I den 90:e minuten rensade Thiago Silva bollen på mållinjen. Alfie Gilchrist ersatte Palmer och sex minuters tilläggstid följde. Chelsea lyckades med viss möda och stort besvär freda det egna målet och tog tre poäng i årets sista match.