Stamford Bridge, 2021-05-12 21:15

Chelsea - Arsenal
0 - 1

Chelsea nollade på hemmaplan i derbyt
Kepa fick sträcka ut för att rädda Jorginhos hemåtpass på mållinjen.

Chelsea nollade på hemmaplan i derbyt

Chelsea gjorde en blek insats i 0-1 förlusten mot Londonrivalerna Arsenal under onsdagskvällen.

Thomas Tuchel gjorde inför matchen sju byten i startelvan jämfört  med den som vann över Manchester City i lördags.

Kepa klev in mellan stolparna istället för Mendy, Mount och Chilwell som vilade helt i den matchen kliver in i startelva, precis om Havertz och Jorghino som då fanns med på bänken.

Tiago Silva ersatte skadade Christensen och Zouma klev in istället för Rudiger.


Första halvlek:
När domare Andre Marriner blåste igång onsdagskvällens Londonderby mellan Chelsea och Arsenal på The Bridge, var det bortalaget som inleddningsvis tog tag i bollen och pressade Chelsea högt upp i planen.

Först i den femte matchminuten kom Chelsea till sitt första läge och avslut på mål. Billy Gilmour gick främst, när de kungsblå spelarna satte hög aggressiv press och välförtjänt återerövrade bollen. Mounts avslut räddades av Leno.

Chelsea fortsatte att vara lyckosamma i sitt pressspel, när Havertz erövrade bollen efter en mindre bra slagen passning i Arsenals backlinje. Avslutet gick över målet, när tysken kom farande med en försvarare i hasorna, mot en utrusande Leno.

Arsenals anfallare skar effektivt av passningsmöjligheten till Thiago Silva. Jorginho, som kom för att avlösa, satte Kepa  i stora svårigheter när la en pass hemåt som gick rakt mot mål. Spanjoren hann tillbaka in i mål för att rädda på bollen på mållinjen, men returen gick till rödklädda spelare och Smith Rowe slog i den 16:e matchminuten bollen, via sig själv in i öppet mål.

Chelsea fortsatte med ett bra presspel högt upp i planen.

I den 22:a matchminuten hittade Azpi fram med en vältajmad passning till Pulisic som i sin tur med en boll snett inåt bakåt hittad Mount. Mount volleyavslut räddades av Leno.

Mount var den Chelseaspelaren som hade flest avslut på mål under den förstahalvleken, men skotten räddades och på returerna var det de rödklädda spelarna som var först på.

Luftrummets kung, Kurt Zouma drog på sig två försavare i samband med en kungsblå hörna. Detta medöfrde att Pulisic stod helt fri på den bortre stolpen men nickade bollen över mål.

Billy Gilmour gjorde en bra förstahalvlek och låg bakom Chilwells och Pulisic fina väggspel in i straffområdet. Chilwells inlägg från kortlinjen hittade in till Mount som åter igen hade hittat en yta inne i straffområdet. Mounts avslut räddades ut till hörna.

Chelsea hade övertaget när det kom til bollinnehav, men deras spel tog sig aldrig in i de farliga ytorna inne i boxen.
Arsenal i sin tur låg hela tiden i rätt position och kunde lugnt och tryggt hålla de kungsblå spelarna på utsidan. Chelsea i sin tur förflyttade bollen alldeles för långsamt.

Första 45 minuterna var en jämn tillställning, där bortalaget var det lag som utnyttjade sitt läge bäst och tog med sig 0-1 in i pausvilan.


Andra halvlek:

I pausvilan bytte Tuchels in Hudson- Odoi in istället för Gilmour. Detta gjorde att Mount klev ned ett steg i banan för att ta över skottens roll på mittfältet.

Chelsea var det lag som öppnade halvleken piggast och bet sig inledningsvis fast på bortalagets planhalva.
Långsam bollförflyttning tog däremot bort alla chanser som de kungsblå spelarna försökte skapa med sina löpningar i den offensiva tredjedelen.

James gjorde en bra match på sin högerkant och hade ett lågt inspel nära marken som skopades upp av Leno, när Havertz inte han fram på det.

I den 60 minuten bröstade Pulisic in bollen, men målet döms bort då amerikanen var offside.

Hudson Odi fick en fin djupledsboll, när James la bollen i korridoren. Han skar in fint i straffområdet men valde att hålla i bollen och satte en sämre passning mot Chilwell i andraläget.
The gunners backade hem och körde med ett lågt försvar. I ett försök att hota det lågt stående motståndarlaget byttes Giroud in istället för Havertz.

I slutet av matchen gjorde Tuchel ett offensivt byte. Ziyech klev in och kapten Azpilicueta fick kliva av.

Giroud vann duell om bollen på mittplanen och spelade den vidare ut till Hudson-Odoi, som satte fart längs med vänsterkanten. Hans inlägg nådde fram till Pulisic, vars avslut gick på mål, men plockpotatis för en knästående Leno


Zouma nickade i ribban, Giroud var först på returen men även den gick i virket. Det var den bästa målchansen för Chelsea i den andra halvleken.

Luftrumskungen Zouma avslutade matchen uppe på topp och sida vid sida med Giroud i ett försök från Chelseas håll, att få in kvitteringsmålet.  


 

STATISTIK
Chelsea  vs Arsenal
68 % Bollinnehav 32 %
19 Skott 5
5 Skott på mål 2
9 Hörnor 1
4 Offside 2










Att ta med sig från matchen:
  • Mindre bra taktiska byten från Tuchel
  • Mount försvinner ut mather när han går ner som en av två sxor.
  • Chelseas bollförflyttningar måste gå snabbare när de möter ett lågt stående försvar om de ska kunna hota inne i boxen.


Nu ställer vi in siktet på lördagens FA cupfinal där vi på Wembley ställs inför Leicester. Matchen har avspark 18.15 och visas på V Sport Premium och Viaplay.

Sofia Almroth@AlmrothSofia2021-05-12 23:46:00
Author

Fler artiklar om Chelsea