Chelsea & West Bromwich fortfarande oense om jättetalangen
Chelsea och WBA fortsätter kampen utanför plan.

Chelsea & West Bromwich fortfarande oense om jättetalangen

I fem månader har Chelsea och West Bromwich Albion inte kunnat komma överens om Isaiah Browns övergångssumma. Den 16-årige talangen kom till Chelsea i somras och kan nu stå i centrum för vad som skulle kunna bli Premier Leagues första tvistemål sedan reformen av ungdomsfotbollen 2011.

Jättetalangen Isaiah Brown har hamnat i fokus på grund av Premier League-klubbarna Chelsea och West Bromwichs oförmåga att komma överens om en övergångssumma. West Bromwich kräver uppemot en miljon pund för 16-åringen, medan Londonklubben har lagt ett bud på omkring 300 000 pund.

Det är mycket ovanligt att spelarövergångar måste lösas med tribunaler, men i det här fallet förväntas situationen tas upp i domstol. Sedan Elite Player Performance Plan (EPPP) introducerades 2011 har inget fall gått till tribunal. Syftet med systemet är att utvecklingen av ungdomsspelare ska förbättras, bland annat genom att mer pengar ska gå till akademierna och att mer tid går till coachning av spelarna.

Alla klubbar som är del av The Football League (Premier League, Championship, League One och League Two) ges en ranking på en skala mellan 1 och 4. Både West Bromwich och Chelsea är i högsta kategorin (1), vilket betyder att de får mest finansiering från FA och Premier League. Tanken med systemet är också att kunna kompensera för försäljningar för att kunna undvika tribunaler. I detta fall har dock inte detta kompensationssystem kunnat tillämpas, då Brown hade ett förhandskontrakt med West Bromwich.

Browns val att gå till Chelsea i somras har lett till stor besvikelse bland West Bromwichs ledare och coacher. Assisterande tränaren Kevin Keen beskrev Chelseas bud som "fickpengar" för en rik klubb som Chelsea.

West Broms sportchef Richard Garlick uttryckte i juli en stor besvikelse över att förlora Brown. "Vi hade hoppats på att spela honom i A-laget. [...] Det här får mig att ifrågasätta varför unga spelare vill gå till storklubbar när de har bättre chans till A-lagspel i klubbar som West Bromwich."

Enligt West Bromwich är 16-åringens agentbyte i våras en av anledningarna till Browns vilja att gå till Chelsea.

Den numera något infekterade situationen mellan klubbarna ledde till Chelseas ovilja att återigen låna ut Romelu Lukaku till West Bromwich. West Brom sägs ha varit intresserade, men på grund av situationen med Brown ville Chelsea inte gå med på en övergång av Lukaku till WBA

PATRIK HAGLUNDpatrik_haglund@hotmail.com2013-11-21 16:19:00
Author

Fler artiklar om Chelsea