Chelseas UEFA Super Cup-historia
Kan kapten Azpilicueta inleda den nya säsongen med att lyfta en ny europeisk buckla?

Chelsea gör sitt femte framträdande genom tiderna i UEFA Super Cup i samband med morgondagens match mot Villarreal i Belfast. Nedan följer hur det gått de senaste fyra gångerna för de blåkläddas del.

1998: Real Madrid-Chelsea 0-1
Den första och hittills enda Super Cup-segern. Gianluca Viallis Chelseas tog en imponerande seger över Guus Hiddinks Real Madrid i Monaco.
Med tio minuter kvar av matchen sköt Gus Poyett 1-0 med ett hårt skott från 25 meter. I samband med Super Cup-segern tog laget sin tredje pokal på sex månader, tidigare under säsongen hade man vunnit Ligacupen och Europeiska cupvinnarcupen. Det började synas att Chelsea är ett lag att räkna med både inhemskt och i Europa.

2012: Atletico Madrid-Chelsea 4-1
14 år efter segern över Real Madrid var det en helt annan historia när Chelsea tog emot ett annat Madrid-lag. Atletico besegrade Chelsea med hela 4-1 i Monaco.

Den framtida Chelsea-anfallaren Radamel Falcao blev den stora matchhjälten med sitt hattrick under matchens första halvlek. Gary Cahill sköt in ett reduceringsmål i slutet av matchen men annars är Super Cup-mötet med Atletico Madrid något som Chelsea-anhängarna gärna glömmer. Säsongen avslutades dock med framgång i Europa när man i maj 2013 besegrade Benfica i Europa League-finalen.

2013: Bayern Munchen-Chelsea 2-2 (5-4 till Bayern efter straffar)
Tack vare Europa League-segern fick Chelsea en plats i Super Cupen för andra säsongen i rad. Den här gången stod Bayern Munchen, som man hade besegrat i CL-finalen 2012, för motståndet.

Super Cupen hölls i Monaco varje år mellan 1998 och 2012. Chelsea spelade i Monaco både första och sista matchen. Efter det har matchen spelats på olika ställen runt om Europa, mötet med Bayern ägde rum i Eden Arena i Prag. Eden Hazard såg ut att ha skjutit hem segern för tiomanna Chelsea i förlängningen, efter att Fernando Torres och Franck Ribery gjort varsitt mål under ordinarie matchtid. Javi Martinez kvitterade till 2-2 i matchens 120:e minut vilket innebar att det blev en strafftävling för första gången någonsin i Super Cupens historia. Chelsea satte sina fyra första straffar och Bayern sina fem första, Lukaku tog hand om Chelseas femte men lyckades inte få bollen i mål och Bayern fick lyfta pokalen.

2019: Liverpool-Chelsea 2-2 (5-4 Liverpool efter straffar)
2019 blev det återigen en spännande tillställning för Chelseas del, den här gången i Istanbul. Men precis som i Prag blev Chelsea det förlorande laget efter straffar. Olivier Giroud förde upp Chelsea i en 1-0 ledning. Sadio Mané kvitterade i den 65:e minuten och i den 95:e minuten såg han ut att ha fört Liverpool till seger. Chelsea krigade sig tillbaka och Jorginho kvitterade från straffpunkten i den 101:a minuten. I strafftävlingen lyckades de nio första skyttarna alla med att göra mål, tills Tammy Abrahams straff räddades. 2013 och 2019 är fortfarande de enda Super Cup-matcherna genom tiderna som avgjorts efter straffar.

Källa: chelseafc.com