Chelseas ultimata drömlag - vilka ryms med?
Lampard, Terry och Ashley Cole är självskrivna val, läs mera varför nedan!

Chelseas ultimata drömlag - vilka ryms med?

Chelsea är ett av de mest framgångsrika lagen i England under 2000-talet efter att Abramovich tog över klubben, däremot hade laget några magiska stunder också innan Abramovich-eran. Vilka 11 spelare tar plats i drömlaget?

Fem Premier League-titlar, två Champions League-titlar och fyra FA Cup-titlar under 2000-talet talar sitt tydliga språk. Klubben vann sin första engelska titel 1955 och UEFA-Cupen 1971 och 1998.

Flera legendariska spelare har burit den blåa Chelsea-tröjan genom åren, bland annat Ron Harris, Bobby Tambling, Kerry Dixon och Peter Bonetti under de tidigare åren, under 2000-talet har det bland annat varit Jimmy Floyd Hasselbaink, Frank Lampard, Didier Drogba, John Terry och Eden Hazard.

Det är lätt att konstatera att Chelsea haft sina storspelare genom åren, men vilka 11 spelare ryms med i Goals ultimata Chelsea-drömlag?

Målvakt - Petr Cech 

Petr Cech är en äkta Chelsea-legend som gjort över 494 framträdanden för klubben och varit en starkt bidragande orsak till flera vunna titlar genom åren. Däremot var hans val som målvakt i Chelseas ultimata drömlag inte alldeles enkelt. 

Att lämna ut Peter Bonetti, som tillbringade nästan 20 år i Chelsea mellan 1959 och 1979 var inte helt enkelt, däremot kan man inte ignorera det som Cech uppnått i Chelsea-tröjan. 

Cech spelade en stor nyckelroll i olika Chelsea-lag som vann fyra PL-titlar, i CL-vinnande laget 2012 och Europa League. Han vann även FA Cupen fyra gånger och Premier League Golden Glove tre gånger, vilket innebär att Cech är förstemålvakt i Chelseas drömlag. 

Högerback - Cesar Azpilicueta

Den nuvarande Chelsea-kaptenen är självskriven som högerback. Branislav Ivanovic är ett annat tänkbart alternativ, men Azpilicueta förtjänar platsen efter att ha varit en del av laget i tio år och gjort över 500 framträdanden i olika tävlingar. 

Spanjoren har vunnit två PL-titlar, FA Cupen och två EL-titlar samt en CL-titel. 

Azpilicueta är ett givet val i elvan och en pålitlig försvarare som burit Chelsea-tröjan med stolthet. 

Mittback - John Terry

Captain, leader, legend. Är det någon Chelsea-spelare som denna beskrivning passar in perfekt på så är det John Terry, som anses vara en av sin generations bästa mittbackar. 

Terry är fostrad i Chelsea och gjorde över 700 framträdanden för laget. En stark mittback som var känd för sina starka tacklingar och hans ledarstil passade in utmärkt för en kapten. 

Terry var med och vann alla klubbens fem PL-titlar, förutom PL vann han även Champions League och Europa League.
 
Mittback - Ron Harris 

Har mest framträdanden genom tiderna i Chelsea-tröjan, med 795, men det är inte endast därför som Harris ryms med i drömlaget. Han var stommen som höll ihop laget under -60 och -70 talet.

Den hårdtacklande försvararen, som även kunde spela ytterback och defensiv mittfältare, ledde Chelsea till sin första stora europeiska titel 1971, Europeiska cupvinnarcupen i fotboll. 

Harris får den andra mittbacksplatsen i laget strax före Ricardo Carvalho, som hade en väldigt lyckad Chelsea-karriär mellan 2004 och 2010, men som inte riktigt nådde upp till samma status som Ron ‘’Chopper’’ Harris. 

Vänsterback - Ashley Cole

Cole må ha inlett sin karriär hos PL-rivalen Arsenal, men han lyckades väldigt väl i Chelsea-tröjan efter sin kontroversiella flytt 2006. 

Cole tillbringade åtta år på Stamford Bridge och gjorde mer än 330 framträdande i olika tävlingar. Han vann Premier League, Champions League och Europa League i Chelsea-tröjan och vann även priset för lagets spelare två gånger, vilket gör honom till ett enkelt val på vänsterbackspositionen i drömlaget. 

Defensiv mittfältare - Claude Makelele

Claude Makelele var mycket hyllad under sin tid i Chelsea och betraktades ofta som en av de bästa defensiva mittfältarna i sin generation. Makelele var den defensiva tryggheten bakom Chelseas anfallsspelare och en mycket viktig del av laget under sina fem säsonger på Stamford Bridge. 

Han vann två PL-titlar och FA Cupen under sin tid i klubben, 2006 blev han även vald till lagets spelare. 

I slutändan var det enkelt att inkludera Makelele i laget, den defensiva mittfältsrollen fick namnet Makelele-rollen av en orsak!

Central mittfältare - Michael Essien

Att välja mellan Michael Essien eller N’golo Kanté som central mittfältare är väldigt svårt, men efter att Kanté gjort sitt i Chelsea-tröjan är han garanterat nummer 1 på den här positionen.

I nuläget går Essien, som gjorde över 250 framträdanden i Chelsea-tröjan, först. Ghananen hjälpte Chelsea vinna två PL-titlar och fyra FA Cup-titlar samt Champions League våren 2012, trots att han missade en väldigt stor del av den säsongen på grund av en allvarlig knäskada. 

På sin topp var han den ultimata box to box-mittfältaren som ständigt lyckades pressa hårt och bryta upp motståndarens anfall, samtidigt som han kunde göra alldeles galna mål, oftast långskott. 

Central mittfältare - Frank Lampard

Chelseas bästa spelare någonsin? Antingen Lampard eller Terry. 

Lampard spelade en väldigt stor roll när Chelsea började klättra till toppen inom engelsk fotboll på 2000-talet. Han är lagets bästa målgörare genom tiderna, med 211 mål på 648 framträdanden. Han lyckades även vinna fyra PL-titlar, fyra FA Cup-titlar, en CL-titel och en EL-titel. 

Inget Chelsea-drömlag är komplett utan Lampard, en enormt duktig och viktig mittfältare.

Högerytter - Gianfranco Zola

Den offensiva mittfältstrion är inte komplett utan den briljante Gianfranco Zola, en av de bästa utländska spelarna inom engelsk fotboll genom tiderna. 
Italienaren blev en hjälte i Chelsea tack vare sju fantastiska säsonger på Stamford Bridge, mellan 1996 och 2003. 

Hans kreativitet och skicklighet gjorde honom till en publikfavorit och han var den första Chelsea-spelaren att vinna priset för Årets fotbollsspelare i England. (1997)

Zola gjorde mer än 300 framträdanden i Chelsea-tröjan och vann två FA Cup-titlar, en Europeiska cupvinnarcupen i fotboll-titel, en ligacup-titel och en UEFA Super Cup-titel.

Kortfattat så är Zola en av Chelseas bästa spelare genom tiderna. 

Vänsterytter - Eden Hazard

Chelsea-anhängarna älskade Hazard, varför skulle de inte det? Belgaren var den ledande delen av Chelseas anfallsspel i sju härliga år. 

Hazards tempo, dribblingar och målförmåga gjorde honom till en av de mest fruktade anfallsspelarna i hela Premier League. 

Han gjorde 110 mål på 352 framträdanden och hjälpte Chelsea vinna två PL-titlar och två EL-titlar. 

När han lämnade klubben sommaren 2019 blev han Chelseas dyraste försäljning genom tiderna, när Real Madrid betalade 88 miljoner pund för hans tjänster.

Anfallare - Didier Drogba

Didier Drogba var definitionen av en magisk anfallare för Chelsea-anhängarna och ledde självsäkert Chelseas anfall mellan 2004 och 2012. 

Han återvände även för en till säsong 2014/15, och hjälpte Chelsea att vinna ytterligare en PL-titel. Han gjorde mer än 160 mål under sina två sejourer på Stamford Bridge. 

Drogba var den stora matcherna man och hans största stund i Chelsea-tröjan ägde rum i CL-finalen mot Bayern München 2012, när han stenhårt nickade in kvitteringsmålet i matchens slutminuter. Chelsea vann slutligen på straffar och det var ingen mindre än Drogba själv som satte den avgörande straffen, vem annan än ivorianen förtjänar anfallsplatsen i drömlaget?

Källa: Goal.com

Thomas EngstrandThomasE-31@hotmail.comtengstra2022-07-21 18:01:15
Author

Fler artiklar om Chelsea