Chelseas väg till FA Cup-finalen
Mason Mount firar sitt 2-0 mål i semifinalen, ett till mål på Wembley vore inte helt fel!

På lördag kväll är det återigen dags för FA Cup-final, en match som Chelsea nu spelar för tredje säsongen i rad och 16:e gången totalt. Nedan följer en sammanfattning från hemmamatchen mot Chesterfield i tredje rundan fram till semifinalen mot Crystal Palace på Wembley.

Tredje rundan: Chelsea-Chesterfield 6-1
Chelsea inledde FA Cupen med att möta National League-laget Chesterfield hemma på Stamford Bridge. Ett lag som vanligtvis spelar sin matcher fyra nivåer lägre än Premier League skulle inte bli något problem för Tuchels mannar, redan efter sex minuter petade Timo Werner in 1-0. Tolv minuter senare utökade Callum Hudson-Odoi till 2-0 med ett snyggt skott från 25 meter och två minuter senare var det Romelu Lukakus tur att bli målskytt. Även Andreas Christensen hann bli målskytt under första halvlek när han nickade in en målvaktsretur i den 39:e minuten.

Tio minuter in i andra halvlek blev Christian Pulisic kapad i Chesterfields straffområde, Hakim Ziyech tog hand om ansvaret från elva meter och sekunder senare visade resultattavlan 5-0. I den 80:e minuten fick gästerna in ett tröstmål när Akwasi Asante petade in slutresultatet 5-1 men Chelsea var klara för fjärde rundan, där Plymouth väntade den femte februari.

Andreas Christensen firar sitt 4-0 mål med lagkamraterna.

Fjärde rundan: Chelsea-Plymouth 2-1
Chelsea fick återigen spela FA Cup på hemmaplan och nu var det League One-laget Plymouth Argyle som stod för motståndet, ett lag som spelar sina ligamatcher två nivåer under Premier League. Trots att Chelsea ställde upp med ett starkt lag så var det bortalaget som tidigt visade att vad som helst kan hända inom fotbollen. Jordan Houghton slog ett inlägg mot Chelseas straffområde i den åttonde minuten och Macauley Gillesphey nickade in 1-0 bakom Kepa i Chelsea-målet. Bortafansen bakom det egna målet exploderade av glädje, medan Tuchels mannar var smått chockerade.

Två minuter efter första målet avfyrade Mateo Kovacic ett skott som träffade Plymouths ribba, i den 30:e minuten var det Hakim Ziyechs tur att skjuta ett skott i ribban. Sju minuter senare hade Kovacic återigen ett målläge men den här gången gick hans skott i stolpen.

I den 41:a minuten slog Mason Mount ett lågt inlägg mot straffområdet och Cesar Azpilicueta kunde äntligen få in ett kvitteringsmål efter två ribbträffar och en boll i stolpen.

I andra halvlek hade båda lagen några målchanser, Ryan Hardie hade gästernas bästa chans i den 72:a minuten när han spelades fri och tog sig mot Chelseas straffområde, Kepa rusade ut och stod för en fin parad. Två minuter senare spelade Romelu Lukaku fram Mason Mount i straffområdet, Mount avfyrade ett stenhårt skott med vänsterfoten men Michael Cooper i Plymouth-målet lyckades slå bollen över egen ribba.

Efter 90 minuter stod det ännu 1-1 på resultattavlan och förlängning väntade. I matchminut 105+1 stod Timo Werner och Kai Havertz för fint samspel, vilket slutade med att Havertz slog en passning mot straffområdet där Marcos Alonso var framme och petade bollen i mål. Äntligen Chelseas tur att gå upp i ledning!

Plymouth ville dock visa att man inte tagit matchen till förlängning utan orsak, i den 110:e minuten avfyrade Ryan Broom ett hårt skott från 20 meter som Kepa boxade iväg. Sju minuter senare drog Malang Sarr ner Ryan Hardie i straffområdet och Simon Hooper pekade på straffpunkten. Hardie tog själv hand om straffen och sköt ett skott mot Kepas vänstra stolpe men spanjoren gick rätt väg och höll Chelsea i ledning.

En tuff match blåstes av vid slutresultatet 2-1 och i nästa runda väntade Luton Town på bortaplan den 2 mars.

Alonso stor matchhjälte i tuffa matchen mot Plymouth.

Femte rundan: Luton Town-Chelsea 2-3
Efter att ha deltagit och vunnit klubblags-VM väntade Championship-laget Luton Town på bortaplan i femte rundan för Chelseas del. Hemmalaget inledde starkare och redan efter två minuter hade man vunnit matchens första hörna. Luke Burge slog hörnan och Reece Burkes nick överlistade Kepa och Chelsea hade återigen åkt på ett tidigt baklängesmål. Chelsea hade svårigheter med att skapa mållägen, först i den 23:e minuten nickade Saul en boll mot mål, som räddades. Fyra minuter senare var Saul återigen framme, den här gången sköt han ett skott från 25 meter och bollen gick i mål! Målet var även Sauls första i Chelsea-tröjan.

Saul hade ett nytt bra målläge när han kom ensam med Luton-målvakten Harry Isted i den 35:e matchminuten, Isted stod dock för en fin benparad och höll matchen vid 1-1. Även Jorginho, Kenedy och Romelu Lukaku hade bra målchanser, men i den 40:e matchminuten spelades Harry Cornick fri och satte in 2-1 bakom Kepa och Luton gick in i halvtid med en ledning.

Saul, som gjorde en stark första halvlek, inledde även den andra starkt med ett hårt långskott mot mål i den 48:e minuten.
I den 68:e minuten slog Ruben Loftus-Cheek en långboll från mittplan hela vägen till straffområdet, bollen hittade fram till Timo Werner, som tog ner den och satte in kvitteringsmålet. Tio minuter senare var Werner återigen framme i straffområdet vid rätt tidpunkt, men den här gången slog han en passning mot mål som Lukaku petade in och Chelsea gick upp i ledning!

3-2 höll sig till slutsignalen och Chelsea var klara för kvartsfinal, där Middlesbrough väntade på bortaplan den 19 mars.

Saul sätter sitt första mål i Chelsea-tröjan.

Kvartsfinal: Middlesbrough-Chelsea 0-2
I kvartsfinal var det återigen dags för en bortamatch med ett Championship-lag, den här gången Middlesbrough.

I de två senaste FA Cup-matcherna hamnade Chelsea tidigt i underläge men i den 15:e minuten mot Middlesbrough slog Mason Mount en passning mot motståndarens mål, Romelu Lukaku rusade fram och satte in 1-0. Femton minuter senare spelades Hakim Ziyech fram på högerkanten, marockanen tog sig mot straffområdet med bollen och sköt in ett riktigt snyggt skott från 25 meter.

Chelsea gick in i andra halvlek med en trygg 2-0 ledning och kunde prestera tryggt under halvlekens gång med mycket bollinnehav. Middlesbrough fick inte till några farliga mållägen och Chelsea var klara för semifinal, där Crystal Palace väntade på Wembley den 17 april.

Lukaku tackar Mount för den fina framspelningen efter 1-0 målet.

Semifinal: Chelsea-Crystal Palace 2-0
I semifinal väntade PL-motstånd för första gången under turneringens gång.

Matchen inleddes relativt händelselös, men i den 36:e minuten slog Palace en frispark mot Chelseas straffområde, bollen rensades bort av Marcos Alonso men den gick rakt till Cheikhou Kouyaté som avfyrade från innanför straffområdet men Mendy var väl med på noterna och stod för en fin räddning.
I den 38:e minuten spelade Timo Werner fram Kai Havertz med en fin passning mot straffområdet men istället för att försöka få till ett avslut så filmade Havertz åt sig ett gult kort.

Första halvlek förblev mållös och i den andra halvleken var det återigen Palace som var närmast att öppna målskyttet, när Kouyate fick en bra träff på bollen med huvudet efter en hörna men spelredskapet gick strax förbi Mendys högra stolpe. Fyra minuter senare lyckades Azpilicueta sno bollen av Tyrick Mitchell strax utanför Palaces straffområde, spanjoren passade bollen bakåt till Mateo Kovacic, som spelade fram Kai Havertz i straffområdet. Tysken försökte spela fram bollen mot Palaces mål men istället gick den till Ruben Loftus-Cheek, som befann sig i straffområdet och avfyrade ett stenhårt skott som gick i mål! 1-0 Chelsea!

Tio minuter efter ledningsmålet spelade Timo Werner och Mason Mount ett fint samspel strax utanför Palaces straffområde, samspelet slutade med att Mount tog sig in i straffområdet med bollen och satte in 2-0!

Palace hade senare ett bra läge att kvittera när Joachim Andersen nickade en hörna över mål, Lukaku hade även ett gyllene läge att göra 3-0 men petade bollen i stolpen.

Matchen var slut vid ställningen 2-0 och Chelsea var klara för ett till Wembley-besök, där Liverpool väntar.

Azpilicueta och Loftus-Cheek nöjda efter matchen, där Loftus-Cheek stod för en riktig kanon i samband med 1-0 målet.

Final: Chelsea-Liverpool
1-1 i ligan i augusti på Anfield och 2-2 på Stamford Bridge i januari. 0-0 efter 90 minuter i ligacup-finalen i februari, där Liverpool sedan vann med 11-10 efter straffar.

Lyckas Chelsea ta en första seger över Liverpool den här säsongen och vinna FA Cupen för första gången sedan 2018 när man besegrade Manchester United med 1-0?