Chelseaspelarnas insatser i Confederations Cup
David Luiz och Oscar jublade över segern med sina landsmän

David Luiz och Oscars Brasilien vann turneringen efter en klar finalvinst mot Spanien. Golden Boot, skytteligavinsten, tog Fernando Torres med fem mål på fyra matcher.

Under de två senaste veckorna har Confederations Cup, tidigare kallat ”För-VM”, pågått i ett protesterande Brasilien. Oroligheter i arrangörsstäderna har delat på uppmärksamheten med de matcher som spelats och nationen Brasilien har fått en del att tänka på inför nästa sommars VM.

I Confederations Cup deltog sex spelare hemmahörande i Chelsea. David Luiz och Oscar representerade värdlandet, Cesar Azpilicueta, Juan Mata och Fernando Torres var uttagna av Del Bosque i Spaniens trupp och i Nigeria var John Obi Mikel en av de viktiga kuggarna.

För Mikel och Nigeria tog turneringen slut redan efter gruppspelet. Inte helt oväntat var det Spanien och Uruguay som tog de två första platserna i grupp B och då räckte det inte ens med att Mikel gjorde mål. Jo, det gjorde han faktiskt. I den andra matchen slog han till och kvitterade till 1-1 i den viktiga matchen mot Uruguay. Tyvärr för Mikel och Nigeria kom Uruguay tillbaka i den andra halvleken och kunde vinna med 2-1. En avslutande förlust mot Spanien blev Nigerias sista framträdande i turneringen där Mikel spelade 90 minuter i lagets alla matcher och stod för en stabil insats turneringen igenom.

De spanska och brasilianska spelarna skulle nå längre. Efter att ha vunnit sina respektive grupper klart och sedan besegrat Italien och Uruguay i semifinalerna var det igår (söndag) dags för final lagen emellan.

Spaniens väg till finalen gick via segrar mot Uruguay, Tahiti och Nigeria. I första matchen fanns ingen Chelseaspelare i startelvan och den ende som gavs speltid var Mata som kom in i 81:a minuten. Mot Tahiti startade sedan samtliga Chelseaspelare i en match som mer eller mindre blev ett skämt. Regerande världsmästarna mot lilla Tahiti där amatörerna i laget inte hade något att sätta emot. Torres inledde målskyttet i femte minuten och när David Silva satte sista målet i 89:e minuten skrevs slutresultatet till 10-0. Hälften av målen kom från Chelseaspelare då Torres stod för fyra fullträffar och Mata för en. Mata stod i vanlig ordning för flest assist med två målgivande passningar, Torres en. I sista gruppspelsmatchen saknades på nytt Chelseaspelare i startelvan. Den som denna gång byttes in var Torres som kom in med en halvtimme kvar att spela och endast två minuter senare avgjorde han matchen med sitt 2-0 mål.

Torres fem mål, Mata ett efter gruppspelet alltså. I semifinalen väntade sedan Italien och Torres fanns på nytt i startelvan. Målskörden utökades dock inte och matchen slutade 0-0 och straffar fick avgöra. Torres hade då lämnat planen tidigt i förlängningen, men Mata fanns på planen efter att ha bytts in i 79:e minuten. Efter att de första nio straffarna resulterat i mål vilade all press på Mata som skulle slå den tionde och var tvungen att göra mål. Mata gjorde inget misstag och straffläggningen gick vidare tills Bonucci missade för Italien och Navas avgjorde semifinalen.

Hemmanationen hade Japan, Mexiko och Italien i sin grupp och liksom Spanien blev det alltså tre raka segrar. I startelvan i alla tre matcherna fanns både Oscar och David Luiz. Den förstnämnde stod för en vacker assist i segern mot Japan medan David Luiz såg till att Brasilien höll tätt bakåt. Mot Italien tvingades Luiz lämna planen efter dryga halvtimmen. Brasilien hade då hållit nollan i 214 minuter, men utan Luiz i försvaret kom första och andra insläppta målet. Anfallaren Fred såg dock till att Brasilien ändå vann matchen och gruppen efter att ha gjort både 3-1 och 4-2. I semifinalen var Oscar och Luiz fortsatt utvalda av Scolari och kunde jubla när Paulinho avgjorde med ett sent nickmål mot Uruguay.

Finalen då? Fyra av de fem Chelseaspelarna fanns med från start. Efter en första halvlek där Brasilien gjort både 1-0 och 2-0 byttes den femte, Azpilicueta, in och fullgjorde kvintetten med Chelseaspelare på planen. Mata och Torres byttes senare ut, men inget hjälpte Spanien som fick Pique utvisad, se Ramos missa en straff och se Luiz rädda ett givet mål på mållinjen. Det var Brasiliens kväll och efter en solklar 3-0 seger fick David Luiz och Oscar jublande lyfta bucklan.

Ingen buckla för spanjorerna. Frånsett Torres då som med sina fem mål vann skytteligan (på lika många mål som Fred men med färre spelade minuter) och fick ta emot Golden Boot. En inte helt ovan situation för anfallaren som också blev bäste målskytt i förra sommarens EM-turnering.

Ett stort grattis till David Luiz och Oscar till segern i Confederations Cup och ett grattis till Fernando Torres till skytteligavinsten.