Critchley leder laget ikväll: Viktigt att föra fram Klopps budskap

Critchley leder laget ikväll: Viktigt att föra fram Klopps budskap

U23-lagets manager Neil Critchley står vid rodret ikväll när omspelet mot Shrewsbury i FA-Cupens fjärde runda går av stapeln på Anfield. Här är tränarens tankar inför kvällens stora möjlighet för hans unga spelare.

Liverpool tappade som bekant 2-0 till 2-2 i andra halvlek när laget gästade League One-laget Shrewsbury och omspelet kom med vissa komplikationer för de ordinarie spelarna och inte minst Jürgen Klopp. Den här veckan skulle vara, vilket FA själva utlyst, en ledig vecka - fri från matcher. Samtidigt placerade de omspelet i FA-Cupens fjärde runda mitt i denna vecka, som Klopp lovat sina spelare en veckas ledigt i och som han själv vad det verkar sett fram emot av ledighetsskäl.

Det råder inget som helst tvivel om att Klopp och spelarna förtjänar ledigt, och därför valde managern att inte förändra något i sina planer när det stod klart att det blir ett omspel - istället stod han fast vid sina ord gentemot spelargruppen och tog smällen utåt i media. För det var många tyckare runtom i England som reagerade på Klopps val att själv avstå att leda laget, samt att ge sina ordinarie spelare ledigt, eftersom man ansåg att han dels inte respekterar cupspelets tradition och dels inte följer sin plikt som huvudtränare i en engelsk klubb. 

Åsikterna utifrån kan lämnas därhän, Klopp har bibehållit sin lojalitet gentemot sina spelare och det är nog det allra viktigaste inför den kittlande sluttampen av den här makalösa säsongen. Klubben, supportrarna och spelarna sluter starkt upp bakom honom. Ikväll däremot, är det Neil Critchley som får känna hela stadens stöd förkroppsligat av en arnrik och förtrollande fotbollsarena på ena sidan av Stanley Park. U23-managern leder sitt vanliga lag av unga talanger inför storpublik och han är tydlig med både sitt stöd till Klopps beslut samt vikten av att föra hans budskap vidare till sina spelare:

"Det är viktigt att meddelandena är sig lika [med vad Klopp hade sagt]. Vi håller det simpelt och spelarna vet vad som förväntas av dem. Vi jobbar vidare med vår process, vår plan och det vi kan garantera. Man kan aldrig vara säker på vad unga spelare får ut eftersom de fortfarande är under upplärning, men det är också det vackra i att ge unga spelare en stor möjlighet. 

Vi går upp emot ett erfaret lag med spelare som vet hur de ska spela sitt spel. Hur som helst är det en stor möjlighet för oss och jag är intresserad av att se hur de unga spelarna tar sig an den.
"

Shewsbury kom tillbaka från ett tvåmålsunderläge inför sin hemmapublik sist och Critchley tycker verkligen, precis som Klopp sade efteråt, att laget förtjänar det här omspelet:

"Shrewsbury förtjänar omspelet för det sätt de presterade. De skapade stora problem för oss. Jag är säker på att de tänker sig något liknande imorgon [ikväll]. Självklart kommer vi ha ett annat lag men jag tror också att förväntningarna på dem har förändrats. Det är också vad som gör det till en tilltalande och spännande cupmatch. Det finns lite okända element kring den här matchen.

Vi är vilka vi är, och vi vill inte komplicera meddelandet till spelarna som har tillräckligt att tänka på inför matchen och under matchen. Givetvis har vi en plan men man måste vara redo för 'what if:s' och man måste coacha spelarna att hitta lösningarna därute i rätt tid. Våra spelare har inte precis den erfarenheten i den här miljön vilket gör att Shrewsbury har en liten fördel med sina seniorspelare. Men vi har också sett hur akademispelarna som fått chansen med A-laget i år visat hur de kan växa av möjligheten och förhoppningsvis ser vi mer av det imorgon [ikväll].
"

Critchley fick också svara på frågor om vad han tycker om Klopps sätt att ta sig an den här situationen med allt vad det innebär:

"Jag tycker att managern [Klopp] har hållit sin ställning tydlig med sitt statement inför den här matchen. Han ger sig själv, personalen och spelarna ett otroligt stöd och jag kan prata med honom precis när jag känner för det och när jag är härnere [på Melwood]. Han ger sitt stöd till de unga spelarna på ett otroligt sätt vilket han också visat den här säsongen, och även när han inte är där känner mina spelarna och jag hans närvaro. 

Jag tror vidare att 1% av hans tankar inför det här beslutet grundar sig på hur han såg att spelarna tog sig an Villamatchen och att de förtjänar en chans till. Han pratade med mig om Villamatchen från Qatar och stod fast vid att de hade gjort den rätta saken."

Matchen mot Aston Villa i Carabao Cup sammanföll med Klubblags-VM i Qatar dit Liverpool skickade sin ordinarie trupp samtidigt som U23, eller knappt ens så gamla, spelare fick ta sig an uppgiften i Birmingham. En sådan erfarenhet kan enligt Critchley inte köpas för pengar:

"Du kan inte köpa en erfarenhet som den vi fick hos Villa. Den är troligtvis värd en miljon av mina träningar för att vara helt ärlig. Jag var nöjd med flera aspekter i den prestationen, men givetvis missnöjd med resultatet - det var lite för hårt mot oss. Men vi presterade heller inte tillräckligt bra i båda boxarna, vilket inte är ett recept för att nå framgång. Vårt sikte är inställt på att göra det bättre imorgon [ikväll].

Jag ser verkligen fram emot det och hoppas på en speciell kväll. Vi pratar om hur vi kan göra det här bra, sakerna vi måste göra bra för att ge oss själva chansen därute. Det är vad som gör den här matchen speciell. Är pressen mer på Shrewsbury nu? Möjligen. Det kan spela oss i handen. Klubben har hur som helst gjort ett bra jobb i att sänka priserna på biljetterna och det kan bli fullt hus - det banar förhoppningsväg för en spännande match."

 

Ludvig Lundqvistludvig.lundqvist@liverpoolsweden.se@lundqvistludvig2020-02-04 09:00:00
Author

Fler artiklar om Liverpool