Cykelspark gav stark seger mot Atletico
Ja, det är klart Giroud cyklar in ett mål.

Chelsea vann det första av två möten med Atletico Madrid med 1–0 efter ett konstmål från Olivier Giroud. En stark seger och ett viktigt bortamål att ta med sig hem från Rumänien.

Redan efter en dryg spelad minut åkte Chelsea på första smällen då Mason Mount fick gult kort efter att ha fällt Joao Felix. Det gör att han missar returmötet om tre veckor, ett minst sagt hårt slag direkt för Chelsea. Ett par sekunder senare höll Edouard Mendy på att ge Atletico ett mål gratis efter slarv i straffområdet, men det löste sig i sista stund. Det var en intensiv inledning av matchen där Atletico kändes farliga så fort de kom upp högt i banan.

Efter första minuternas oro var det de kungsblå som läts ta kommandot i spelet. Atletico valde att näst intill parkera bussen en bit utanför eget straffområde och vänta ut Chelseas anfallsspel. Men när de väl valde att gå framåt syntes tydligt vilken kvalité de har i passningsspelet och också i form av individuell förmåga. Med en knapp kvart spelad var Thomas Lemar sånär att peta in 1–0 för Atletico efter slarv av Alonso och Rüdiger, men marginalerna var på Chelseas sida den gången. En minut senare fick Timo Werner ett liknade läge och var nästan lika nära på att gör mål som Lemar.

De efterföljande femton minuterna var tydlig fördel Chelsea som utan att skapa farliga målchanser styrde spelet både sett till bollinnehav och bollar in i offensivt straffområde. Många anfall avslutades med att försöka nå Callum Hudson-Odoi i djupled för att om möjligt såra Atleticos försvar.

I 39:e minuten kom nästa möjlighet i matchen, när Mount tunnlade sig fram till Timo Werner som snabbt vände sig och nöp till mot första krysset. Men Jan Oblat stod säkert där och boxade undan, men ändå en bra möjlighet för tysken.

Generellt sett så var det en bra halvlek av Chelsea som dominerade spelet men de rejäla chanserna saknades åt båda hållen, med några få undantag. Det var ett Chelsea som var tuffa i duellerna och visade sin närvaro, samtidigt som Atleticos spelare var noga med att slänga sig för att få frispark.

Till andra halvlek gjordes inga förändringar i något utav lagen. Atletico slutade inte heller vinna billiga frisparkar åt sig, som när Suarez sparkar bak sitt men i Azpilicueta och slänger sig och får frispark. Han kan sin grej uruguayaren.

Annars fortsatte matchen på liknande sätt som första 45. Chelsea var laget som spenderade tiden på offensiv planhalva och med mest boll. Atletico valde att ligga rätt i positionerna och satsa på kontringar och ett fåtal längre anfall. I 65:e minuten fällde Jorginho Atleticos anfallare Joao Felix som var på väg mot ett superläge. Felix Brych valde att ta upp ostskivan och det innebär att innermittfältaren missar returmötet när Chelsea är hemmalag.

I den 68:e minuten dök bollen upp till Olivier Giroud i straffområdet som cykelsparkade in bollen bakom Oblak. Assisterande domaren vinkade dock av för offside. Efter några minuters VAR-granskade ändrades dock beslutet och målet godkändes. MÅL!! Vilket mål det var också. 34-åriga Olivier Giroud cyklar alltså in ytterligare ett mål i årets Champions League och gav Chelsea ledningen med ett extremt viktigt bortamål.

I den 74:e minuten bytte Thomas Tuchel ut Mateo Kovacic och Mason Mount och ersatte dem med  N´Golo Kanté och Hakim Ziyech. Några minuter senare kom Reece James in mot Callum Hudson-Odoi. I samma veva gjorde Atletico Madrid en hel del byten för att jaga ett mål eller två. Chelsea stack upp då och då och hotade litegrann främst på fasta situationer.

Pulisic och Havertz är kom tillbaka på planen när de ersatte Werner och målskytten Giroud i 87:e minuten. Härligt att se. De sista minuterna inklusive de sex tilläggsminuterna tryckte spanjorerna på men det hände inte mycket för Diego Simeones mannar. Chelsea vinner matchen och tar med sig ett mycket starkt resultat till returmötet, oavsett vart den matchen kommer att spelas.

Fem tankar
– Olivier Giroud visar att han kan leverera när det gäller som mest och det gör honom så värdefull. Vilket mål.
– Christian Pulisic och Kai Havertz tillbaka i spel. Viktigt och låt oss hoppas att de kommer igång nu.
– Starkt att hålla nollan mot ett klasslag som Atletico Madrid, även om de inte hade sin bästa dag. Kul för våra spelare i backlinjen som alla har varit ifrågasatta.
– Mason Mount ligger bakom det mesta, den killen har stor kvalitét i sig.
– Samme Mount ihop med Jorginho missar nästa match. Det kan visa sig vara stora avbräck, låt oss hoppas Kanté och någon av yttrarna kommer igång rejält tills dess.