Kvällen då Duncan Ferguson skrev på för Newcastle

Kvällen då Duncan Ferguson skrev på för Newcastle

Mannen som andades blått, som hade Evertons klubbmärke tatuerat på axeln skrev en sen kväll i november 1998 på för Newcastle United.

Newcastle Uniteds dåvarande manager Ruud Gullit var en sann beundrare av Duncan Ferguson, faktum var att Gullit nog ville rekrytera skotten redan under sin tid som manager för Chelsea. Det var bara det att Big Dunc, kanske inte alltid älskade att vara fotbollsspelare, men han älskade Merseyside och hade givit sitt hjärta till Evertons fans. 

Just denna kväll i november 1998 möter Everton Newcastle på Goodison Park. Det cirkulerar rykten om att Ferguson kan vara på väg bort från klubben, något som Evertons manager - Walter Smith - viftar bort. Det känns orimligt. Dessutom är han skadad. Big Dunc ska därmed inte vara med i den tv-sända kvällsmatchen. Klubbmärket var dessutom tatuerat på hans axel.

Förhandlingar bakom ryggen 
Bara några timmar innan match - ute i Wirral där Evertons dåvarande ordförande Pete Johnson hade sitt kontor - sägs en del förhandlingar ha pågått. Ett kontor prytt av kartonger föreställande microvågsuppvärmda pajer, sådant som Johnson blivit rik på. Dessutom fanns där många bilder på den gode Johnson själv, bland annat en där han hälsar på den amerikanske presidenten Bill Clinton. Här hade Johnson sitt kungadöme, här höll han hov och här fanns även Newcastles ordföande Freddie Shepherd. Ämnet: Duncan Ferguson.

Frestande erbjudande
Johnson hade aldrig blivit särskilt populär hos Evertons fans. Faktum var att det mesta han gjorde blev fel. Och med tanke på att han var känd som årskortsinnehavare på Anfield, fick han snabbt epitetet "agent Johnson", såsom att han i hemlighet försökte sabba för Everton. Visserligen sabbade han, men troligtvis var hans intentioner goda till en början, men att till exempel avskaffa Evertons inmarschlåt Z-Cars som spelats sedan 1960-talet blev ett av många självmål. Resultaten och ekonomin blev allt sämre. Nu behövde han rejält med pengar för att täcka upp förluster. 

Newcastle bjöd hela 8 miljoner pund för en spelare som var extremt skadebenägen. Dessutom ett femårskontrakt och hela 38 000 pund i veckan. Summor som på den tiden var ansenliga. Gullits mål vara att skapa ett superanfall med Ferguson och Alan Shearer. 

Mötet i trappan
Pete Johnson dök märkligt nog inte upp för den kopp te som Johnson och managern Walter Smith alltid tog tillsammans några timmar före avspark. Efter matchen vandrar managern Walter Smith upp för trapporna. Han har med sig sin trotjänare och assisterande manager Archie Knox. De ska möta upp med fruarna och ta ett glas med Newcastles Ruud Gullit. 

I trappen möter dem Duncan Ferguson. Smith anmärker skämtsamt:

"After that result you will struggle to get back into the team."'

Fergusons svar blev allt annat än vad Smith förväntade sig:

"You are fucking right about that, you have just sold me to Newcastle."

"What?"

"You have sold me to Newcastle. I have just signed for Newcastle United."


Johnsons sista potatis
Smith har alltid hävdat att det var då han fick veta och att han aldrig förstod vad som var på gång. Pete Johnson hävdade dock att Smith visste mer än så, men Johnson var en snackare utan dess like. Det var ofta svårt att förstå vad som var sant eller vad Johnson sa i stunden för att vinna en affär eller ett kortsiktigt förtroende. Han kallades av Smith för Jinky Johnson efter den tekniske och svårfångade yttern Jimmy Johnstone i Celtic.

Det blev också det sista som sågs av Johnson i Everton. Det är nog ingen som sett honom på Goodison sedan dess och kan köptes ut av ett konsortium som leddes av Bill Kenwright. 

"If ever the sale of a footballer have finished a chairman, that was it", har Kenwright konstaterat vid ett senare tillfälle.

Bill Kenwright

Per Malmqvist Stoltskribentper@gmail.com@permalmqvist2023-12-07 19:05:00
Author

Fler artiklar om Everton