Deadline har passerat – vem har lagt bud på Chelsea?

Deadline har passerat – vem har lagt bud på Chelsea?

Fredag klockan 22:00 svensk tid var deadline för att lägga fram bud på Chelsea FC. Här går CSS igenom de potentiella köpare som är kvar i kampen.

Enligt Daily Mail så kan listan av kandidater komma att kortas ner till fyra budgivare. BBC bekräftar dessa, men menar att bud kan fortsätta trilla in under helgen. De förväntar sig att 10–15 bud lär framställas till Raine-gruppen, som hanterar budgivningen.

Fastighetsmogulen och Chelsea-supportern Nick Candy leder en grupp investerare som nyligen fått ytterligare kapital från Sydkorea, Hana Financial Group och C&P Sports Group. Enligt egen utsago så ska budet vara på över två miljarder pund. Candy har rekryterat legendaren Gianluca Vialli till sitt stall och har den gamla forwardens stöd.

Schweizaren Hansjörg Wyss och amerikanen Todd Boehly frontar ett annat bekräftat bud. Wyss egen förmögenhet uppmättes 2017 till 5,5 miljarder dollar. Duon backas dessutom upp av investeringsfirman Clearlake Capital, som uppger att de kontrollerar tillgångar till ett värde av 60 miljarder dollar.

Ytterligare ett bekräftat bud från Storbritannien leds av Sir Martin Broughton och Lord Sebastian Coe. Broughton har varit ordförande hos Liverpool och var med när klubben bytte ägare till dess nuvarande ägare, FSG-imperiet. Coe är gammal olympier med två OS-guld på 1500 meter och basade över London-OS 2012. Han är sedan 2015 ordförande i internationella friidrottsförbundet. Här har vi ytterligare en Chelsea-supporter, för inte så länge sedan skrev Lord Coe krönikor på Chelseas hemsida.

Chicago-baserade familjen Ricketts har bekräftat sitt intresse för att köpa klubben. Man äger sedan 2009 basebollaget Chicago Cubs och den samlade förmögenheten uppgavs 2015 till 4,5 miljarder dollar. Budet backas upp av hedgefond-förvaltaren Ken Griffin.  

Den turkiska affärsmannen Muhsin Bayrak har uttalat sitt intresse. Han sade dock till BBC under fredagskvällen att han inte lagt något bud. Övriga intressenter, vars bud inte har bekräftats, är:

  • Josh Harris, som äger basketlaget Philadelphia 76ers och äger 10% av Crystal Palace
  • Woody Johnson, före detta ambassadör för USA i Storbritannien och ägare av basebollaget New Jork Jets
  • Ett saudiarabiskt privat konsortium med bolaget Saudi Media i spetsen
  • London-baserade investeringsfirman Aethel Partners
Chelsea har som sagt anlitat banken Raine Group för att hålla i budgivningen. Under kommande vecka väntas man sammanställa sin föredragna lista. Den utvalda budgivaren kommer då behöva godkännas av den brittiska regeringen, där involveras också bevisning av att pengarna faktiskt finns att tillgå och en uppgörelse över vart de ska hamna. Därefter ska köparen också godkännas av Premier Leagues styrelse innan ägarbytet får anses vara klart.
 

Wiktor Lidvall@LidvallWiktor2022-03-19 16:48:57
Author

Fler artiklar om Chelsea