Dubbelvinnaren Cankovic tänker fortsätta förbättras: "Nästa säsong blir mycket lättare"
Jelena Cankovic vann den inhemska dubbeln under sin första säsong som Chelseaspelare. Serbiskan är dock inte nöjd där. I en lång intervju berättar om hur hon nått dit hon är och vad som komma skall.
Jelena Cankovic föddes den 13 augusti 1995. Hon kom till världen alldeles utanför Belgrad i dåvarande Jugoslavien. Ett område som tusentals flydde ifrån tack vare de jugoslaviska krigen som avlöste varandra under 1990-talet.
– När jag var fyra år gammal bombades det, jag minns att sirenerna tjöt, att jag inte fick gå ut och leka och var besviken över det, säger Cankovic när hon intervjuas av chelsea-wsl/">The Athletic.
Jelena Cankovic skulle så småningom landa i Sverige, liksom flera andra flyktingar från forna Jugoslavien. Detta skedde dock senare i livet, mittfältskreatören kom till Sverige för att försörja sig som fotbollsspelare, inte för att hon var nödd och tvungen. Familjen Cankovic blev förvisso kvar i hemlandet medan kriget rasade, men Jelenas föräldrar visste att framtiden låg bortom gränsen.
– Det hände mycket i landet. För mina föräldrar, i den åldern, var det nog en svår tid. Jag hade en väldigt fin barndom och mina föräldrar gjorde allt för min skull.
– Mina föräldrar förberedde mig på att flytta från en ung ålder. I Serbien fanns ingenting. Jag visste att jag ville spela och att jag behövde flytta utomlands. Det är likadant för herrspelare i Serbien, jag behövde växa upp fort, säger Cankovic.
Pappa Zeljko noterade unga Jelenas bollkänsla och uppmuntrade denna. Det gick så långt att en ung Jelena Cankovic deltog i en TV-tävling som gick ut på att jonglera med en fotboll. hon var den enda tjejen som deltog och blott sex, sju år gammal. Efter att ha chockat publiken med över 50 tillslag i följd blåstes lilla Jelena upp till något av en lokalkändis. Uppmärksamheten blev till slut oönskad, Jelena Cankovic upplevde att hon blev ett slags clown. På faderns inrådan anslöt hon till pojklaget i FK Perspektiva. Inom den organiserade pojkfotbollen ställdes hon mot bland andra Aleksandar Mitrovic och Sasa Lukic.
Att spela med pojkar kom med flera utmaningar, men svårast var kanske föräldrars elaka kommentarer. Cankovic blev snabbt bättre i och med en miljö som ställde krav på henne. Hon var 14 år när hon började spela för U17-landslaget och A-lagsdebuterade som 18-åring. Vid tidpunkten för debuten i seniorlandslaget hade hon hunnit flytta, först till Spartak Subotica, sedan till Barcelona. En omställning som var tuff för mittfältaren.
– Jag är ingen extrovert person. Dessutom var det svårt att komma till ett nytt land utan att kunna språket. Jag gillar inte att prata på ett språk innan jag kan det flytande, säger Cankovic.
Den unga mittfältaren vände hemåt redan efter ett halvår. 2015 var hon redo att testa vingarna utomlands igen, denna gång hos ungerska Ferencvaros.
– Det var väldigt lärorikt att ta hand om mig själv i ett nytt land. Jag är glad att jag utsatte mig själv för det, det har varit till stor hjälp senare i livet.
– Jag ville inte stanna kvar efter mitt halvår, det var tufft rent mentalt. Jag ville bara hem och umgås med familjen. När jag var 17 sade jag att jag skulle lämna och aldrig komma tillbaka, men du kan aldrig veta vad som ska hända. Barcelona var min drömklubb, när möjligheten kom tänkte jag inte på något annat. Jag ångrar inget, för jag uppfyllde min dröm, säger Cankovic.
Efter två år i Ungern kom så övergången till damallsvenskan. Först till Växjö, varifrån hon sedermera plockades av Rosengård. I Skåne växte hon ut till en verklig nyckelspelare och seriedominant. Emma Hayes noterade Cankovics framfart och värvade mittfältskreatören till Chelsea för snart ett år sedan.
– Det tar alltid tid att anpassa sig till ett nytt lag, till sina nya lagkamrater. Att lära sig vart de vill ha bollen, hur de spelar, små detaljer som tar tid. Nästa säsong kommer vara mycket lättare, säger serbiskan.
Man kan förstå Cankovics invändningar mot hennes säsong, med flera matcher som inletts på bänken. Samtidigt gjorde hon avtryck väldigt frekvent under de minuter hon spenderade på planen. Sam Kerr var en av flera kungsblå lagkamrater som drog nytta av serbiskans förmåga att skapa chanser.
Champions League-titeln gäckar fortfarande Chelsea Women, en irritation som säkert spillt över på Cankovic från de lagkamrater som jagat trofén under längre tid. Vad gäller det serbiska landslaget hoppas Jelena Cankovic kunna bära sin nation till sitt första mästerskap lagom till EM 2025. Det lär gå, om mittfältsmaestron låter fötterna göra jobbet.
– Saken med målsättningar är att du kan specificera dem, men om du inte når hela vägen fram så innebär det inte nödvändigtvis ett misslyckande. Jag hade som målsättning att spela så bra som möjligt, göra allt för att vara den bästa versionen av mig själv, säger Chelseas nummer 28.