Elvan klockan Elva

Elvan klockan Elva

liverpoolsweden.se plockar fram spåkulan, dammsuger nätet på rykten och teorier och kokar ihop det till sin alldeles egna häxblandning. Det här är, elvan klockan elva.

Det är utan kapten Jordan Henderson som Liverpool reser till London och närmare bestämt Emirates Stadium för ett möte med Arsenal i den tredje omgången från slutet. Hendersons inverkan på laget är ingen någon behöver spekulera i, men huruvida hans avsaknad spelade in i poängtappet hemma mot Burnley senast är väl en spekulation. Förhoppningsvis får vi se mästarna studsa tillbaka ikväll. I övrigt ser situationen i truppen god ut och förutsättningarna för att spela en öppnare fotboll är vitt skilda ikväll jämfört med senast.

Motståndet har under säsongen gjort sig kända för att kryssa väldigt många matcher och blanda nivån på prestationerna. Till kvällens match kommer man från 1-1 hemma mot Leicester följt av derbyförlust i slutskedet borta mot Tottenham. Det innebär att man realistiskt enbart spelar för Europaplats och för att nå dit är ett resultat ikväll fullt nödvändigt. Liverpool har inte presterat på sin vanliga nivå sedan guldet bergades, insatsen på Etihad Stadium förtjänade förvisso mer; men över lag de senaste fyra matcherna sedan firandet har gnistan avtagit lite grann. Poängrekordet är alltjämt inom räckhåll men för att nå över 100 poäng är det tre segrar som krävs. 

Skador och avstängningar
Anmärkningsvärt är att Jordan Henderson gjort sin sista insats för säsongen, kaptenen ryktas till och med vara i fara för upptakten av nästa säsong, efter knäskadan han ådrog sig i slutet av bortasegern mot Brighton. De senaste uppgifterna om Hendersons skada är Jürgen Klopps ord på presskonferensen inför kvällens match, där Klopp uttryckt att känslan hos Henderson själv i nuläget inte är optimistisk. Samtidigt understryker tränaren att vidare besked måste inväntas. 


Kaptenen missar resten av säsongen och skadan befaras påverka den förväntade säsongsstarten i september. 

Jämte Henderson på skadelistan finner vi Xherdan Shaqiri med vadskada och James Milner rehabiliterar sig efter en muskelskada, engelsmannen sägs vara aktuell först i omgång 37 och hemmamötet med Chelsea. Joël Matips fotskada håller honom fortsatt från spel. 

Elvan
Alisson Becker hade inte mycket att göra senast och det enda farliga avslutet han fick på mål var inte lätt att stå emot. Brassen vaktar kassen ikväll igen i jakten på ännu en hållen nolla, den första sedan hemmamötet med Aston Villa i så fall.

Backlinjen har sett lite rotation på ytterpositionerna det senaste, mot Burnley vikarierade unge Neco Williams för Trent Alexander-Arnold till höger. I omgången före det fick samme Williams chansen ute till vänster i Andrew Robertsons ställe. Den skottska lagkaptenen spelade förvisso 90 senast, men med tanke på motståndet och att Alexander-Arnold endast gjorde ett inhopp senast borde vi få se ordinarie ytterspringare ikväll. Centralt borde vi också få se ordinarie duo Joe Gomez och Virgil van Dijk. 

Mittfältet lider av skador på kapten Henderson och vice kapten Milner, men tillgängliga är Fabinho, Georginio Wijnaldum, Naby Këita, Alex Oxlade-Chamberlain och Curtis Jones. Den sistnämnda egenprodukten gjorde sin första start i ligan senast, men lär återfinnas på bänken ikväll. Sannolikare är det att vi får se en mittfältstrea med Fabinho i positionen framför backlinjen, med Georginio Wijnaldum och Naby Këita på varsin sida. Konkurrensen Gini och Këita har är naturligtvis från Oxlade-Chamberlain, men känslan säger att engelsmannen kommer in från bänken efter en timme. 

Lyckligtvis väntar vi oss inga skrällar i anfallet. Sadio Mané var tillbaka från start senast och hans kollegor ser fortsatt fräscha ut. Roberto Firmino lovordades stort på presskonferensen efter Burnely i kölvattnet av ännu en mållös match, i vad som tydligt var ett försvar tillika en kärleksförklaring från tränare Klopp. 

                     Mané - Firmino - Salah
                Këita - Fabinho  - Wijnaldum
 Robertson - van Dijk © - Gomez - Alexander-Arnold
                                 Alisson
 

Ludvig Lundqvistludvig.lundqvist@liverpoolsweden.se@lundqvistludvig2020-07-15 11:00:00
Author

Fler artiklar om Liverpool