EM-kollen: Blytung åttondel för Williams och Wilson i Wales, Shaqiri skrällde med Schweiz och Hendo vidare med England

liverpoolsweden.se summerar EM-åttondelsfinalerna och ser fram emot kvartsfinalspelet som kommer att hysa tre LFC-spelare.

Neco Williams & Harry Wilson, Wales

Nä, det blev knappast någon åttondelsfinal att komma ihåg och berätta om för barnbarnen för Liverpools Neco Williams (som bara hade spelat ett par minuter innan hans misslyckade rensning resulterade i ett baklängesmål) och Harry Wilson (som på stopptid fick nog vid ställning 0-3 och sparkade ner en dansk spelare och fina syna domarens röda kort för tilltaget). Matchen slutade 0-4 till Danmark mot ett Wales som inte kunde följa upp sitt starka gruppspel med en stark insats i den första utslagsrundan.

Diogo Jota, Portugal

Besvikelse i Portugal efter det tidiga uttåget mot Belgien.

I egenskap av en tredjeplats i dödens grupp bakom Frankrike och Tyskland ställdes regerande Europamästaren Portugal mot VM-trean Belgien redan i en åttondelsfinal. Ett möte som såg högintressant ut på pappret, men som blev en ganska sömnig historia även om portugisernas kvitteringsjakt efter lillebror Hazards ledningsmål bjöd på en del farliga chanser. Men belgarna stod upp, hade marginalerna och en av världens bästa skottstoppare i Thibaut Courtois på sin sida och lyckades brotta ned de regerande mästarna. Diogo Jota spelade 70 minuter utan att - likt resten av portugiserna - riktigt komma till. Jota stannade således på ett mål och en assist på fyra starter.

Thiago Alcântara, Spanien

Trots en horribel målvaktstavla och en sen genomklappning under ordinarie tid lyckades Spanien ta sig vidare från den första rundan mot Kroatien efter förlängning. Resultatet skrevs till slut till 5-3 i en match som på något sätt ändå får ses som den matchdagens näst bästa. Men mer om det snart för först måste vi uppmärksamma att Thiago ännu en gång hölls utanför spel. Mycket märkligt att en så kreativ, mönsterbrytande och dessutom formstark spelare inte får fler chanser.

Xherdan Shaqiri, Schweiz

Till åttondelarnas mest spännande drabbning där det var minst lika märkligt som Thiagos uteblivna speltid att Xherdan Shaqiri inte tog hand om straffen när Schweiz hade chansen att gå upp till en tvåmålsledning mot favorittippade Frankrike. Istället var det vänsterbacken Ricardo Rodriguez som stegade fram och brände. Några minuter och tre franska mål senare kändes en Schweiz-upphämtning nästintill omöjlig men tji fick vi som misstrodde och hipp som happ stod det 3-3 och var dags för förlängning. En förlängning som ledde till straffar där underhunden Schweiz drog det vassare strået sedan Yann Sommer räddat Kylian Mbappes måstestraff i den femte straffomgången. Nu väntar Spanien för Shaqiri (som spelade 73 minuter) i kvartsfinalen som spelas i Sankt Petersburg på fredag.

Jordan Henderson, England

Declan Rice gjorde bra ifrån sig mot tyskarna och är svårpetad inför kvarten mot Ukraina.

Det tog 55 år men till slut lyckades England slå Tyskland i en vinna eller försvinna-match i ett mästerskap igen. The Three Lions (med Jordan Henderson startandes på bänken till förmån för Declan Rice och Kalvin Phillips) följde sin gameplan till hundra procent och var det bättre laget i en match som slutade 2-0 efter mål från Raheem Sterling och Harry Kane. Nu väntar Ukraina i kvarten med chans att möta antingen Tjeckien eller Danmark i en semifinal. Men alla vet ju att engelsmännen inte kan bry sig mindre om det, segern mot Tyskland var det stora hindret - nu är det i deras ögon raksträcka till finalen på Wembley.

Erik Segerströmerik.segerstrom@liverpoolsweden.se@erik_segerstrom2021-06-30 20:00:00