EM-kollen (uppdaterad 7/7, kl 23:15)
Fotbolls-EM sparkar igång den 10 juni och pågår fram till och med finalen den 10 juli. Som vanligt följer liverpoolsweden.se Liverpoolspelarnas insatser under turneringen.
England, Grupp B
Clyne, Henderson, Lallana, Milner, Sturridge
11/6 England-Ryssland
Fem Liverpoolspelare i truppen, men bara en från start i Englands öppningsmatch mot Ryssland och det var Adam Lallana som var en av de mest aktiva spelarna framåt i första halvlek, från en snygg frilägesframspelning till Sterling och ett tidigt skott som Akinfejev parerade, fram till ett offsidefriläge precis före paus. Englands dominans tilltog allteftersom halvleken fortlöpte och de bjöd på rapp och snygg speluppbyggnad, men mot ett allt djupare sjunkande Ryssland hittade Three Lions få vettiga avslut. 60 % av bollen, 6-0 i hörnor och 9-1 i avslut visar på övertaget första fyrtiofem. Vardy och Sturridge på bänken om någon undrade.
Ryssland fick väl sig en lätt uppsträckning i halvtid och kom ut mer klart mer intensitet efter paus, något som också gjorde att England inte fick lika lätt att trampa upp genom planen till ytan utanför ryssarnas straffområde. Frustrationen började krypa in hos både de engelska spelarna och fansen samtidigt som Ryssland med timmen spelad även började komma närmare målchanser genom hörnor och distansskott. England föll lätt ner i lunkande fotboll, men så snart de satte upp tempot och återtog pressen från första halvlek fick Ryssland problem. Som någon skrev på BBC: England spelade som Tottenham i första, men som Arsenal i andra.
Jättechans för Rooney i minut 71 när han tvingde Akinfejev att enhandsrädda via ribban. Samtidigt som inhopparna värmde allt intensivare tog England ledningen när Eric Dier med höger insida placerade en frispark från 17 meter till vänster om muren och i målvaktens hörn. En snygg frispark, men samtidigt en mindre tavla av målvakten. Milner ersatte Sterling i 87:e matchminuten.
Det var på hörnor som Ryssland skavt mest under matchen och därför var det, om än inte rättvist sett till matchbilden inte helt överraskande, en hörna som bäddade för kvitteringen. Andravåg efter en hörna på stopptid och ett långt svepande inlägg från vänsterkanten möts av Vasili Berezutski som trots kamp med två mittbackar knoppar in 1-1 i en båge över Hart i det vänstra krysset.
Det här var den nionde raka öppningsmatchen i ett EM utan seger för England.
16/6 England-Wales
Gruppens på förhand mest uppsnackade match. Ett derby mellan England och Wales och i trupperna hittar vi inte mindre än sju Liverpoolspelare. Fem av dessa fick dock starta på bänken i dagens drabbning. Roy Hodgson valde att mönstra en identitsk elva som den mot Ryssland i första omgången. Det betyder att Milner, Henderson, Clyne och Sturridge inte startade, medan Adam Lallana tog plats i offensiven. I grannlandets elva var Wayne Hennessey tillbaka mellan stolparna. Danny Ward spelade just därför inte idag. Joe Allen, som valdes till matchens spelare i Wales första match, fick fortsatt förtroende på mittfältet av Chris Coleman.
Matchen inleddes i ganska högt tempo där båda lagen kom tillhalvchanser. Adam Lallana kom i mitten av halvleken fram på högerkanten och slog in en boll i straffområdet till Raheem Sterling, som missade mål i ett läge där engelsmännen borde tagit ledningen. I slutet av första halvlek fick Wales frispark från långt avstånd. Gareth Bale klev fram och fick till ett bra dykande skott, som ställde till rejäla problem från Joe Hart. Så pass stora problem att Hart fick se sig besegrad. Wales tog ledningen och gick till pausvila med en 1-0-ledning i ryggen, även om Joe Hart verkligen borde tagit frisparken.
Varken Raheem Sterling eller Harry Kane spelade bra under försra halvan av matchen, vilket ledde till att Roy Hodgson agerade redan i paus. De två nämnda spelarna fick kliva av och både Jamie Vardy och Daniel Sturridge kom in, den senare i en kantroll inledningsvis.
Hodgsons byte fick effekt. England började mata in bollen i Wales straffområde. Ett Wales som sjönk allt djupare med hela laget. Drygt tio minuter in i andra halvlek fick Sturridge bollen på vänsterkanten. Hans inlägg nådde in i boxen, men träffade Wales-backen Ashley Williams huvud, och styrdes ner mot en fristående Jamie Vardy, som utan problem kunde raka in kvitteringen.
England fortsatte att ha bollen och försökte få hål på Wales försvar utan lyckade resultat. Det dröjde in på tilläggstid innan Daniel Sturridge fick bollen till vänster och spelade in en boll på fötterna i straffområdet. Efter att Dele Alli trixat med sig bollen kom bollen åter fram till Sturridge, som nu löpt med in i boxen. Ett blixtsnabbt avslut av Liverpoolstrikern var för svårt för Henessey att hinna med. Bollen letade sig in i nät och England tog en ytterst viktig vinst i jakten på avancemang.
Adam Lallana fortsatte att vara en av Englands klart bättre spelare och Daniel Sturridge gjorde direkt skillnad när han kom in. I Wales gjorde Joe Allen inte riktigt en lika bra match som mot Slovakien, även om han inte vara dålig. Ett tungt bakslag för Allen och Ward i och med Sturridges sena vinstmål, men jubel för Liverpools engelsmän.
20/6 Slovakien-England
I en direkt avgörande match om vilka som avancerar från gruppen så väljer gode Roy Hodgson att göra inte mindre än sex (!) stycken ändringar i startelvan jämfört med senaste matchen. Båda ytterbackarna i de första matcherna får vila till förmån för Nathaniel Clyne och Ryan Bertrand. På mittfältet bänkas Wayne Rooney och Dele Alli och ersätter dem gör Jack Wilshere och Jordan Henderson. I anfallet petas Harry Kane och Raheem Sterling efter att båda har underpresterat kraftigt och varit föremål för massiv kritik. De båda matchhjältarna från matchen mot Wales – Jamie Vardy och Daniel Sturridge får chansen istället. Tre Liverpoolspelare in i en elva där Adam Lallana startar återigen gör att totalt fyra röda hjältar ges förtroendet att skjuta England till gruppseger. Men Liverpools bidrag i matchen stannar inte där eftersom lagkapten Martin Skrtel som vanligt finns på plats i Slovakiens mittförsvar.
I matchinledningen står det klart Sturridge utgår från höger i anfallstrion och att Lallana således hoppar över till vänsterkanten, dock visar det sig snart att Sturridge vandrar mycket inåt i banan och antar rollen som en offensiv spelfördelare.
Den första riktiga farliga chansen tillfaller Vardy som löper förbi Skrtel och in i straffområdet, men målvakten lyckas parera vänsterskottet som inte riktigt blev som Leicesterspelaren hade tänkt. Sedan får Lallana ett jätteläge på straffområdeslinjen efter ett fint förarbete på högerkanten av Henderson och Clyne. Lallanas skott går dock ganska rakt på den slovakiske målvakten som räddar förhållandevist enkelt. Henderson drar på en vänsterhalvvolley rakt framifrån från straffområdeslinjen med ett rejält bra tryck som slovakiske Durica bara språngskallar bort från boxen, inga konstigheter.
England vill vinna matchen, har det mesta av spelet och skapar en hel del okej chanser och en riktigt het. Slovakien nöjda med sin poäng och ser ingen mening att anfalla med någon som helst energi och de enstaka framstötarna har nästan uteslutande stannat vid den engelska backlinjen.
I andra halvlek är det tydligt att matchbilden är densamma, England vill anfalla, Slovakien verkar sky dylika tankar som pesten. Sturridge slår en djupledsboll in i boxen mot Clyne som trampar förbi Vladimir Weiss och går på skott snett till höger från målet, men skottet går en bra bit över. På reprisen ser man att försvarande Weiss är på och skaver på Clynes fötter vilket förstör skottförsöket.
Spelet är fortsatt beläget i huvudsak på Slovakiens planhalva, men det är få riktiga farligheter som vaskas fram. Framför allt är det är sedan Wayne Rooney byttes in som spelet har gått lite i stå då spelet numer verkar vara tvunget att gå genom honom. Det blir mycket tappade bollar utanför straffområdet, färre löpningar som öppnar upp och skott som täcks av slovakiska förvarare.
Henderson löper sig loss till högersidan av straffområdet och slår ett inlägg mot bortre stolpen till en inlöpande Alli som får anstränga sig för att få iväg något sorts avslut med dobbarna vilket dock räddas av Skrtel på mållinjen.
Trots en matchbild där England håller i bollen på Slovakiens planhalva så lyckas de inte få hål på de den slovakiska muren av män som kämpar och sliter och täcker mängder av skott och som bara älskar att rensa bort de halvmesyrer som lyras in i straffområdet. Vardy försvinner helt i andra halvlek och inbytte Kane lyckas inte böka fram något läge att avgöra. Rooney försöker vid ett par tillfällen löpa genom hela det slovakiska försvaret, men tyvärr är han inte speciellt tjenixen med bollen och det mesta han företar sig rinner ut i sanden.
De engelska Liverpoolspelarna gör alla en bra match. Speciellt Henderson lyser med många uppoffrande och öppnande löpningar som främsta bidrag till matchen, dock är hans leveranser på fasta situationer i regel helt meningslösa. Även Clyne gör en fin match och var ett konstant hot när han ideligen kom fram längs högerkanten. Sturridge kom in mycket centralt och antog en fördelande roll och även om han kladdade för mycket på bollen så var det också han som hittade de mer öppnande passningarna.
Martin Skrtel är bra matchen igenom och ju längre matchen går växer han ut till en gigant i den slovakiska backlinjen. I just det spelet trivs han där han får stå lågt, ha många mittfältare som skyddar honom och rensa undan inspel som kommer in i boxen.
Matchen slutar 0-0, ett resultat som Slovakerna gillar då de förmodligen i och med det avancerar från gruppen. Engelsmännen gillar inte resultatet eftersom Wales vinst gör att man hamnar tvåa i gruppen, vilket inte bara leder till vad som kan beskrivas som tuffare motstånd i åttondelen, utan också för den rejäla prestigeförlusten som en placering bakom lillebror i väst innebär.
England-Island (åttondelsfinal)
En lång öppnande boll av Sturridge på högerkanten in till Sterling som löpte in i straffområdet bäddade för en straff redan efter tre minuter och när Rooney inte gjorde något misstag från elvameterspunkten såg England ut att få precis den starten de behövde för att stilla alla eventuella nerver och tvinga upp Island i planen. Den känslan höll dock bara i sig i två minuter innan ett långt inkast skarvades vidare till Sigurdsson som från nära håll petade in 1-1 och då var matchen bara sex minuter gammal. Island lät sig dock inte nedslås utan återtog ledningen i den 18:e minuten när Hart såg ett inte supermärkvärdigt avslut från Sigthorsson smita under sig.
När matchen blickas tillbaka på i efterhand är det förvånansvärt hur lätt Island hade att freda sitt mål de ca 75 minuter inklusive stopptid som återstod efter 2-1-målet. Visst uppstod några andan-i-halsen-situationer under de allra sista minuterna, men två avslut på mål för England i andra halvlek säger en hel del om hur svårt laget hade att komma till vettiga avslut och hur lite Hodgson fick ut av sina mannar. Kane var en skugga av sitt ligajag, Alli var en av alla unga talanger som inte fick ut mycket av sin potential under turneringen och Rooney var efter straffen totalt oduglig. Rashford visade de få minuter han fick på slutet vad som hade kunnat bli annorlunda, då det hände mer då än på de föregående fyrtio, även om det ska sägas att Island då backade hem rejält och bevakade ledningen för allt de kunde.
Milner, Henderson, Lallana och Clyne gavs ingen speltid och framför allt Lallanas driv och löpningar saknades i den här matchen. Dock hade han startat tre raka matcher så det kan ha varit en fråga om att Roy inte ville matcha honom för hårt och ha utvilade ben på planen. I så fall märkligare att Clyne, som var så bra mot Slovakien, tvingades lämna startelvan. Sturridge spelade i en vid och oväntat djup position (kan ha varit ett uttryck för att han behövde droppa ner för att hämta boll) som placerade honom i en utgångsposition långt från målet och det var ett av flera märkliga val som Hodgson kommer att hudflängas för i engelsk media de kommande dagarna.
England lämnar EM med bara en seger på fyra matcher och den tack vare Sturridges stopptidsmål mot Wales. Det kan inte bli annat än rejält underkänt för de tre lejonen och Roy meddelade på presskonferens direkt efter matchen att han avgår som förbundskapten. Ingen skräll direkt. Med rena Liverpoolögon innebär det här att Klopp får tillbaka alla fem spelare i den engelska truppen oskadda och utan att ha slitits på överdrivet mycket. Dock ska det inte underskattas vilken skjuts det hade kunnat ge Clyne & Co att återvända till försäsongen med en riktigt stor landslagsframgång.
Slovakien, Grupp B
Skrtel
11/6 Wales-Slovakien
Wayne Hennessey, med 57 landskamper i bagaget och Wales given förstaval mellan stolparna inför turneringen, drog på sig ett ryggskott dygnet före avspark och det gav Liverpoolmålvakten Danny Ward en oväntad chans. Med klubblagsdebuten i ligan så sent som i april och endast två landskamper blev det direkt in i elden för den unge burväktaren.
Wales med Bale och Slovakien med Hamsik matchande var sin fixstjärna och den förstnämnde gjorde ingen besviken när han skruvade in en frispark redan efter tio minuter. Då hade Hamsik bränt en god möjlighet alldeles i inledningen när han avslutade rakt på en täckande försvarare med större delen av målet gapande. Likt de två första EM-matcherna var det inte fråga om ett återhållsamt försiktighetsspel där Wales var snäppte bättre och Ward hade väldigt lite att göra fram till halvtidsvilan. Sin vana trogen bjöd dock Skrtel på ett straffsparksögonblick när han mycket klumpigt tryckte ner Jonny Williams i egen box. Inget försök att vinna bollen och det borde ha varit ett elvametersförsök, men ingen av domarna agerade. Där hade Wales kunnat avgöra matchen, men i stället gav ett inspirerat byte en scenförändring efter en timme.
Jan Kozak valde att sätta in Ondrej Duda och 55 sekunder senare stod det 1-1 tack vare just Duda och ett starkt förarbete av Mak som drev fram i djupled förbi flera Walesspelare. Duda avslutade med vänstern till höger i målet och Ward kan inte lastas för det. Kvitteringen gav en rejäl energikick för slovakerna som efter att varit tvåa i matchen under lång tid nu styrde mer av händelserna innan det övergick till en matchbild där båda lagen gick för 3 poäng. Vinnare av den striden blev Wales som i minut 81 avgjorde genom ytterligare en inhoppare, Hal Robson-Kanu.
Ward lämnade en halvfarlig retur i andra, men kan annars vara nöjd med en debut i vilken han behövde göra få räddningar. Allen spelade hela matchen och slet hårt på Wales mittfält där han såg till att vinna bollar, uppvisade lugn i vad som var en mycket speciell match för Wales men samtidigt höll uppe uppe tempot och var lagom fulhård i närkampsspelet. Skrtel är aktiv och gör flera viktiga insatser, men med en så klumpig tackling, en övertändhet som till slut resulterade i en varning samt två baklängesmål som tillkommer centralt blir det inte godkänt.
15/6 Ryssland-Slovakien
Mot Ryssland var Martin Skrtel planens ende Liverpoolspelare och startade med kaptensbindeln i Slovakiens mittförsvar. Efter förlusten mot Allens Wales var poäng i princip ett måste. Ryssland hade å andra sidan med nöd och näppe skrapat ihop en poäng i slutminuterna av matchen mot England och var även de i stort behov av poäng.
Trots stort ryskt spelövertag lyckades Slovakien smita undan med tre poäng, till stor del tack vare Marek Hamsik. Med en djupledsboll assisterade han Vladimir Weiss som kunde vika in och skruva bollen i bortre hörnet efter en dryg halvtimma. Precis innan halvtidsvilan slog Hamsik till igen, och drog nytta av ett sömnigt ryskt försvar. Genom en kort hörna lyckades han ta sig in i Rysslands straffområde och borrade in bollen i bortre hörnet, trots en makalöst dålig skottvinkel.
Martin Skrtels insats är svår att bedöma. Å ena sidan satte Ryssland stor press mot ett lågt liggande slovakiskt försvar större delen av matchen - något backlinjen klarade galant till viss del tack vare just Skrtel. Å andra sidan kom Rysslands reduceringsmål delvis på grund av Skrtel. I åttionde matchminuten kunde Shatov springa ikapp en djupledspassning mot Slovakiens kortlinje och slå bollen snett-inåt-bakåt, och det var bara för Glushakov att slå in bollen - helt ren från bevakning på positionen Skrtel borde varit på. Istället hade lagkaptenen rusat in för att försöka täcka bort inlägget, men misslyckats att få tag på bollen. Till hans försvar hade två av hans lagkamrater missat att få fatt på Shatov och gav Skrtel ett mycket otacksamt val.
Men tre poäng mot Ryssland kan vara skillnaden på avancemang och utslagning, och som tabellen står just nu är det Wales och Slovakien som avancerar på Rysslands och Englands bekostnad.
20/6 Slovakien-England
Se matchsammanfattningen ovan.
Tyskland-Slovakien (åttondelsfinal)
EM är slut för Skrtel och Slovakien efter att laget blivit övertygande besegrat av Tyskland med 0-3. Få i Slovakien lär vara nöjda med sin insats mot ett Tyskland som successivt har varvat upp i tempo och kvalitet och trots en sekvens i slutet av första halvlek vid ställningen 1-0, när Neuer bjöd på en riktigt bra räddning och Gomez sedan utökade till 2-0, aldrig kändes skakade. Öppningsmålet hade gjorts av Boateng som därmed bröt sin måltorka i landslaget efter 63 matcher!
Det kunde ha blivit 0-2 tidigare efter att Skrtel på klassiskt maner försökte dra av Gomez tröjan. Tysken förstärker visserligen situationen, men Skrtels tilltag gör det alldeles för lätt för domaren att sätta pipan till munnen. Kozacik räddar dock Özils straff och han blir därmed den förste tysken att missa en straff i ett mästerskap sedan 1976. Hade Slovakien avancerat skulle Skrtel ha varit avstängd till följd av det kortet han drog på sig i samband med straffsituationen.
Tyskland höll nollan för den fjärde matchen i rad i turneringen och när Draxler satte trean efter en dryg timme väntade en ren transportsträcka mot slutsignalen.
Tyskland-Italien (kvartsfinal)
Vi börjar kunna historien nu: Tyskland går vidare och Can är kvar på bänken. EM:s två taktiskt mest kompetenta, svårforcerade och fulländade lag spelade 1-1 i en match fattig på chanser med ett lätt övertag för Tyskland efter Özils 1-0-mål i minut 65. Löws mannar såg ut att kontrollera matchavslutningen när Boateng med en volleybolltäckning drog på sig en straffspark som Bonucci slog in i minut 78. Några halvchanser senare och en förlängning väntade som bjöd på riskminimering och tillknäppta 30 minuter innan ett straffsparksavgörande var ett faktum. Förvånansvärt många spelare bjöd på förvånansvärt svaga straffar och avgörandet kom först i den nionde omgången när Hector sköt in den avgörande straffen under Buffon som var på bollen. Tyskland vidare till en semifinal mot Frankrike eller Island.
Wales, Grupp B
Ward, Allen
11/6 Wales-Slovakien
Se matchsammanfattning ovan.
16/6 England-Wales
Se matchsammanfattning ovan.
20/6 Ryssland-Wales
Allen gör sin tredje raka start i EM, medan Danny Ward återigen tar plats på avbytarbänken när Wales tämligen komfortabelt lyckas säkra gruppsegern i sista matchen mot Ryssland. Redan i den elfte minuten spräcker Wales nollan då Aaron Ramsey rinner genom det ryska försvaret efter en fin djupledsboll från Allen. Ren med målvakten gör Ramsey inga misstag utan chippar enkelt in 1-0.
I 20:e minuten kommer tvåan då en resning från det ryska försvaret blir till en passning som friställer Neil Taylor vars första avslut räddas av Akinfeev som dock inte gör det bättre än att returen går tillbaka till Taylor som slår in 2-0. I andra halvlek fastställs slutresultatet då den ryska försvarslinjen försöker ställa offside på en spelare som inte får bollen och när Bale som är onside på så sätt blir frispelad så lyckas han sätta även trean.
En rejäl framgång för Wales som i sitt första stora mästerskap sedan 50-talet lyckas vinna gruppen före rivalerna England.
25/6 Wales-Nordirland (åttondelsfinal)
Något av ett derby när två överraskningar från det brittiska öriket gjorde upp om en kvartsfinalplats. Nordirland har jämte Ungern och Albanien EM:s sämsta trupp och dess begränsning syntes tydligt i en av turneringens minst sevärda och spelkvalitetsbristande halvlekar första fyrtiofem. Bale kom närmast med en frispark som parerades från att sitta i krysset, men annars anlände halvtidsvilan mest som en räddning för publiken och tv-tittarna. Det ska sägas att Wales såg krampaktiga och slarviga ut, och knappast imponerade före paus de heller, och det var därför symptomatiskt att det blev ett självmål som spräckte nollan även om andra halvlek inletts bättre än första med chanser åt båda hållen. McAuley blev olycksgubbe när han styrde in Bales vänsterinlägg i eget mål efter 75 minuter och 1-0 till Wales slutade matchen. Allen vidare efter en match där han liksom hela laget dippade något efter en fin start på turneringen.
1/7 Wales-Belgien (kvartsfinal)
Wales framgångssaga fortsätter efter att de slog ut världstvåan Belgien med 3-1 och avancerade till en semifinal mot Portugal. Matchen började dock inte bra för Wales eller Allen som miste bollen i den 13:e minuten något som öppnade för Nainggolans distanskanon i krysset. Wales tappade dock inte lugnet i sitt spel och kunde kvittera en kvart senare när Ashley Williams nickade in en hörna. Hal Robson Kanu bjöd på en snygg soloprestation i offensivt straffområde innan han sköt in 2-1 tio minuter in på den andra halvleken och fem minuter före full tid fullbordade Sam Vokes skrällen när Burnleyanfallaren nickade in 3-1. Allen var ende Liverpoolspelare på planen och efter en första kvart där han bommade lite i passningsspelet och låg bakom baklängesmålet spelade han upp sig och fick en 8:a i betyg av BBC Sports. För Belgien är det tack och hej efter en turnering där laget glimtvis visat kvalitet och styrka, men också sett bräckliga ut bakåt och blivit ett i raden av lag med individuellt skickliga och talangfulla spelare som har tvingats ge vika för taktiskt kompetenta lag. Vad gäller Liverpoolspelarnas begränsade speltid kan vi väl sammanfatta det med att det enda positivia är att alla återvänder skadefria till försäsongen.
Tyskland, Grupp C
Can
12/6 Tyskland-Ukraina
Can blev kvar på bänken när Tyskland inledde EM med en föga övertygande insats undantaget de första 25 minuterna och det dröjde till två minuter in på stopptiden när Schweinsteiger satte 2-0 innan segern var i hamn. Mustafi hade givit Tyskland ledningen i den 19:e minuten och därefter hade Ukraina ett avslut rensat på mållinjen och ett mål bortdömt.
16/6 Tyskland-Polen
En på förhand känsloladdad och intensiv drabbning slutade i en tam och trist 0-0-föreställning utan mycket att rapportera om. Can kvar på bänken återigen.
21/6 Nordirland-Tyskland
Tredje matchen i rad på bänken för Can som såg Tyskland avgöra matchen med matchens enda mål inprickat av Götze efter en halvtimme. McGovern i Nordirlands mål såg till att ingen av Tysklands alla målchanser ökade på segersiffrorna och trots förlusten gick även de gröna vidare till åttondelsfinalen. Tyskland har sakta rullat igång maskineriet även om målen lyser med sin frånvaro och gick som väntat vidare som gruppetta.
Tyskland-Slovakien (åttondelsfinal)
Se matchsammanfattning ovan. Can var outnyttjad avbytare för fjärde raka matchen.
Belgien, Grupp E
Mignolet, Benteke, Origi
13/6 Belgien-Italien
Conte har mixtrat väldigt på vägen fram till EM för att hitta rätt elva och bestämde sig slutligen för att välja erfarenhet. Italiens snittålder på elvan var 31,5 år, den äldsta i turneringens historia. Italien gick obesegrade genom kvalet medan Belgien kom till matchen med åtta raka matcher utan att ha hållit nollan. Samtidigt sjuder det belgiska laget av talang medan Italien som så många gånger har skrivits ner inför ett stort mästerskap. En på förhand öppen match alltså.
Av Sveriges kommande två motståndare imponerande Italien mest i första halvlek och de tog också ledningen genom Giaccherini med en halvtimme spelad, ett resultat som stod sig till halvtidsvilan. Mignolet, Benteke och Origi satt samtliga på bänken från start, men när 1-0-läget stod sig allt längre valde Wilmots att i minut 73 ta av Lukaku och sätta in Origi. Evertonforwarden var väldigt isolerad på topp före paus och med Origi som forward fick laget mer rörlighet och löpstyrka samtidigt som Belgien mobiliserade för en slutoffensiv.
Sista kvarten bestod av ett svärmande av Belgien kring Italiens straffområde medan Gli Azzurri letade efter kontringsmöjligheter. Origi hade en möjlighet på hörna i minut 81, men fick inte nicken på mål, försökte sig på en konstspark några anfall senare och var centimeter från kontakt precis före full tid när först han och sedan Fellaini så när kunde forcera in kvitteringen. I stället blev det Pellè som på stopptid kunde sätta 2-0 för Italien och skicka upp dem i ledning i gruppen. Italien överraskade med stabilitet över hela planen, ett solitt försvarsspel, rörelse och effektivitet framåt medan frågan är om Wilmots hinner få ihop alla komponenter till en helhet under EM. På indiviuell basis finns det skyhög potential, helt klart, men han måste våga omvärdera en ensam forward och hur en spelare som Fellaini används.
18/6 Irland-Belgien
Belgien var värda mer än 0-2 mot Italien och första halvlek mot Irland fortsatte att huffa och puffa utan att blåsa omkull något. Andra halvlek var bara tre minuter gammal när Lukaku spräckte nollan och när Irland tvingades kliva upp något och bjöd på ytor visade belgarna sin slagkraft. Snabba spelvändningar med ruscher på högerkanten följt av spel in centralt bäddade för två av målen när Belgien gick från 0-0 till 3-0 på 22 minuter. Witsel stod för tvåan innan Lukaku sköt in sitt andra med vänstern. Benteke gavs sju minuter på slutet när matchen var avgjord sedan länge. Mignolet och Origi kvar på bänken.
22/6 Sverige-Belgien
Belgien var inför matchen redan klara för avancemang från gruppen, frågan bara på vilken position i gruppen man skulle hamna. För Sverige var det helt enkelt vinna eller försvinna. De tre belgiska Liverpoolspelarna inledde alla på bänken i en match som startar i ett ganska högt tempo med ett böljande spel och den första chansen blev Sveriges när en boll ramlade ner till Marcus Berg som drog till på volley, men Courtois förvägrade Sverige måljubel.
Belgien tog mer kontroll över den första halvleken, men det syntes att de inte riktigt behövde gå 100 procent för ett mål. I inledningen av andra halvleken håller Sverige bollen och skapar något som liknar tryck mot Belgien som inte riktigt få kontroll över bollen. Sverige har en nick på hörna som räddas på mållinjen och ett mål av Zlatan Ibrahimovic som blir bortdömt efter en något tveksam situation. I Belgien skapar Hazard och De Bruyne mycket oreda och Lukaku har många rejäla dueller med Granqvist och Johansson i Sveriges mittlås. Lukaku får också ett riktigt bra läge efter att han löpt från Johansson, men Isaksson kommer ut och räddar med bröstet.
Sverige gör sig sedan redo för en forcering men i en omställning i 84:e minuten kommer Hazard fram på sin vänsterkant och slår ett inlägg som verkar förlöpa men som plockas upp av Nainggolan utanför straffområdet. Han går på skott och skjuter alla svenska förhoppningar om fortsatt EM-spel i sank med ett skott som tar på nyinbytte Erkan Zengin och förbi Isaksson i målet.
Efter målet får två stycken Liverpoolspelare så äntra planen då först Benteke byts in och några minuter senare Origi. Benteke är nära att få sätta dit den när han får ett inspel på straffpunkten, men Isaksson räddar.
Belgien vidare som tvåa i gruppen och ska möta Ungern i åttondelsfinal, medan Sverige hamnar på fjärde plats och får därmed åka hem.
Ungern-Belgien (åttondelsfinal)
Det tog tio minuter innan Alderweireld gav Belgien ledningen och till en början verkade det bara vara en fråga om innan 2-0 kom och matchen skulle övergå till en bevakande kontringshistoria för de svartgulröda. Ungern visade sig dock vara fyllda av anfallslusta och låg inte långt bakom Belgien i antalet heta målchanser i en match som radade upp avslut åt båda hållen. Eftersom inget av lagen lyckades överlista Kiraly respektive Courtois levde matchen ända fram till minut 78 när Batshuahi gjorde 2-0 för Belgien. Efter det rann det iväg för Ungern, och Hazard och Carrasco gav slutresultatet ett överdrivet smickrande differens. Benteke och Origi blev kvar på bänken hela matchen och Mignolet fick som vanligt se Courtois vakta målet.
1/7 Wales-Belgien (kvartsfinal)
Se matchsammanfattning ovan.
7/7 Tyskland-Frankrike
Emre Can får chansen att göra sina första minuter i turneringen när han går rakt in i Löws tyska startelva. Tillsammans med veteranen och lagkapten Schweinsteiger och passningssublima Kross ska han hålla ihop mittfältet.
Frankrike öppnar piggt, men Tyskland tuggar sig in i matchen bit för bit och med kvarten spelad kommer första halvchansen när just Can spelar in till en Müller i obalans vars skott smiter utanför stolpen. Tysklands farligaste chans i första halvlek får Can själv när han drar en vänstervolley ganska rakt framifrån från straffområdeslinjen, men Lloris hinner ner till stolproten och kan peta undan skottet.
Tyskland hittar ideligen fram på högersidan där Kimmich är ständigt spelbar, men det är tydligt att den unga tysken inte är en naturlig högerback då hans försök till inspel ofta stannar på närmsta försvarare.
Frankrike sticker emellan Tysklands dominans när Giroud lyckas stånga till sig bollen vid mittlinjen och får hela den offensiva planhalvan att springa på. Arsenalspelaren lyckas dock inte få kontroll på bollen tillräckligt snabbt och när han väl når straffområdet och går på skott så hinner tyske Höwedes glida in med ett täckande ben.
Tyskarna vinkar efter straff när Kroos löper in mot straffområdet men blir klippt och faller. Domare Rizzoli gör ingen ansats att blåsa och reprisen visar att förseelsen förmodligen sker utanför straffområdet.
På övertid får matchen en oväntad vändning efter att Rizzoli väljer att tilldela Frankrike en straff efter en stökig handssituation där Schweinsteiger försöker hävda sig i en luftduell och får upp armen. En inte helt felaktig straff sett till regelboken, men nog har man sett många handssituationer som mer tydligt har förtjänat att bli straff. Men domare Rizzoli drar sig inte för att ta tuffa beslut och att han inte skyr rampljuset är väl också allmänt känt. Griezmann gör 1-0 till Frankrike från punkten.
Andra halvlek fortsätter med att bollen i huvudsak finns i tyskarnas ägo, men de har svårt att nå fram till några riktigt farliga chanser. Frankrike känns vassare de gånger de kan gå på omställning. I den 58:e går mittbacksbjässen Boateng sönder efter ett han slagit en av alla fantastiska krossbollar och tvingas till byte.
I den 67:e minuten är så Cans mästeskapsdebut färdig då han får lämna planen. Några minuter efter det så fipplar Kimmich till det i eget straffområde och tappar bollen till Pogba som sedan rycker förbi högerbacken och slår ett inlägg som Neuer endast lyckas putta ut till en vaken Griezmann som tåar in sitt andra mål i matchen, det sjätte i turneringen.
Tyskland fortsätter att trycka på, trycker ner Frankrike ner på egen planhalva och efter målet börjar de komma allt närmre ett reduceringsmål. Det är främst genom fasta situationer som Tyskland hotar. En nick över från Höwedes, en frispark utanför från Draxler. De riktigt heta chanserna uteblir dock, tyskarna misslyckas med att på riktigt testa Lloris i målet. Inte förrän på stopptid då Müller bakhuvudsnickar ett inlägg mot mål där frankrikemålvakten tvingas till en präktig reflexräddning på. Närmare kommer inte de regerande världsmästarna och hemmanationen kommer få spela EM-final igen för första gången sedan guldet 2000.
Och med det får inte Can göra några fler minuter i EM, medan Sakho lär gräma sig ordentligt över att han ens övervägde att stoppa i sig de fettbrännande pillren som skulle komma att förvägra honom upplevelsen av den här turneringen.