Emma Hayes kommenterar nederlaget i ligacupfinalen
Det blev ingen tredje raka ligacuptitel för Chelsea Women.

Chelsea tappade 1–0 paus till förlust 1–3 mot Manchester City under gårdagens final av ligacupen. De kungsblå var rejält underlägsna i andra halvlek, något Chelsea-tränaren Emma Hayes medger. Officiella hemsidan intervjuade Hayes efter slutsignal.

Första halvlek var en jämn tillställning på AFC Wimbledons nya hemmaplan i sydvästra London. Chelsea fokuserade på omställningar och fick utdelning när Sam Kerr överlistade såväl målvakt som två försvarare för att sätta 1–0. Efter halvtidsvilan var det dock ett helt annat scenario för de kungsblå.

”Det var en match med två ansikten,” säger Hayes. ”Jag tycker att vi såg trötta ut i andra halvlek. I slutändan så tror jag att vi förlorar för att vi inte var tillräckligt bra med boll. Matchen igenom så kände jag att kontringar var vår bästa chans, vi var inte bra nog när vi förväntades kontrollera bollinnehavet. Där försvann en dimension i vårt spel.”

Det dröjde bara tre minuter av den andra halvleken innan Caroline Weir kvitterat för Man City. Knappt tio minuter dröjde innan City hade fullbordat vändningen genom Ellen White. Weir satte sedan spiken i kistan med tjugo minuter kvar av matchen. Detta innebar Chelseas första förlust mot antagonisten från norr sedan 2019.

”Vid kvitteringen till 1–1 så ändrades förutsättningarna,” säger Hayes. ”Vi har inte förlorat mot dem på de senaste tio matcherna, idag är deras dag. Mina gratulationer till dem. De är värdiga vinnare, de visade det idag. Vi saknade en del spelare och det syntes.”

Manchester City har de senaste säsongerna utgjort Chelseas största konkurrent om de inhemska titlarna. Denna säsong har inget stämt för den ljusblå Manchester-klubben. En ordentligt skadedrabbad trupp har gjort sitt för att se till att man nu parkerar på femte plats i ligatabellen. Inför denna ligacupfinal så hade även Chelseas frånvarolista växt sig lång. Något som Emma Hayes såg till att påpeka efter slutsignal.

”Du kan inte underskatta betydelsen hos Jessie Fleming, Fran Kirby, Magda Eriksson, Melanie Leupolz och Maren Mjelde. Det var en match för mycket för oss. Men trots bristen på erfarenhet så har somliga fått känna på hur det är att spela en final. Det bättre laget vann över 90 minuter. Manchester City har haft en katastrofsäsong fram tills nu, de ska ha beröm för att ha tagit sig tillbaka efter en så svår start på säsongen. Det är bara en av tre inhemska titlar som vi slåss för,” säger Hayes.

Chelsea huserar som bekant på Kingsmeadow till vardags, arenan som pånyttfödda AFC Wimbledon kallade sitt hem mellan 2002–2020. AFC Wimbledons nya hemvist Plough Lane stod värd för finalen mellan Chelsea och Manchester City. Emma Hayes var besviken över att inte kunna dra nytta av ”hemmafördelen”.

”Jag är besviken, för matchen gick hemma i London, vi hade en fin publik bakom oss, men jag gillade inte vår prestation i andra halvlek. I den första så skulle vi ha förvaltat våra lägen, när vi hade övertaget. När du möter denna typ av motstånd så måste du skaffa en ledning med ett eller två mål för att ge dig själv chansen. Jag tycker att vi var så dominanta i det vi försökte åstadkomma, men vi lyckades inte ta vara på våra chanser,” säger Hayes.

När Manchester City fått in sina två första mål så verkade Chelsea närmast kollapsa. När Citys tredje mål slogs in på volley av Weir så var känslan hos undertecknad att ett fjärde låg närmre till hands snarare än en Chelsea-reducering. Emma Hayes är väl medveten om fotbollens mentala nyckfullhet.

”Momentum är väldigt svårt att coacha emot som tränare. Det känns som att varje andraboll faller till dem. Det är vad jag syftar på med momentum, det kan vara svårt att vända det. De får det första anfallet i andra halvlek och gör mål. De skapar ett till anfall, mål igen. Helt plötsligt så är matchen på väg åt ett annat håll. Det tredje kommer från en hörna, mål. Färdigspelat. Det är sådan fotbollen är, ibland så är den på din sida, ibland inte,” säger Hayes.

8 353 supportrar inramade finalen under lördagskvällen. Emma Hayes vet att uppskatta det växande stödet för damlaget. Det har tagit tid att få fram. Supportrarnas stöd kommer dessutom behövas mer än någonsin under våren. Då Arsenal spelar i WSL under söndagen så kommer Chelsea ha tre matcher till godo på ligaledaren. Chelsea fortsätter sina försök att äta upp försprånget på torsdag mot West Ham.

”De var fantastiska, som alltid, jag är stolt över att vi kunnat bygga den supporterbasen över tid,” säger Hayes. ”Jag är besviken över att vi inte tog hem trofén åt dem. Vi har en tuffare avslutning på säsongen än Arsenal, men du måste ta en match i taget. Jag hoppas bara att jag kan få tillbaka ett par spelare innan torsdag, men det lär inte vara Fleming eller Kirby.”