Emma Hayes roterade i laget och fick utdelning
Hayes och hennes Chelsea är klara för semifinal!

Chelsea Women avancerade från FA-Cupens kvarstfinalspel efter seger med hela 5–0 mot Birmingham City. Tränare Emma Hayes kommenterade insatsen i en intervju med officiella hemsidan.

Chelsea gjorde inför mötet med Birmingham hela sex ändringar efter 3–0-segern mot Everton. I startelvan fann vi comebackande Magda Eriksson liksom Beth England, Drew Spence, Ji So-Yun, Ann-Katrin Berger och Jonna Andersson. Det visade sig vara ett minst sagt lyckat drag från Emma Hayes, då både England och Spence blev målskyttar i 5–0-segern.

”En av utmaningarna när du roterar är att upprätthålla nivån. Det har varit tillfällen under åren som laget varit medvetet om mitt missnöje, idag var jag nöjd,” säger Hayes.

Första halvlek vann Chelsea med 1–0 efter kapten Erikssons ledningsmål precis innan pausvilan. Chanserna dessförinnan var inte särskilt många, även om Erikssons mittbackskollega Bright hade prickat stolpen med ett distansskott. När lagen kom ut till andra halvlek så exploderade målprotokollet – Chelsea pepprade in fyra mål på drygt femton minuter.

”Jag känner att vi har lärt oss läxan från tidigare möten, vi vet vad som krävs för att bryta ned motståndet,” säger Hayes. ”Vi förtjänade att leda med 1–0 i paus, men inte på grund av chanserna vi skapade. Motståndarna gjorde det svårt för oss på deras defensiva tredjedel. Vi tröttade ut dem så pass att när det var dags för andra halvlek så kom också lägena.”

Drew Spence var en av målskyttarna i den andra halvlek. Med sitt 2–0-mål gick hon upp på 50 mål i den kungsblå tröjan, en milstolpe som uppmärksammades av hela laget. Spence bjöd dessutom på matchens delikatess bara något moment senare, när hon fri med målvakten klackade bollen till England som kunde rulla in det tredje målet i öppen bur. Hayes var full av lovord för sina båda adepter.

”Vad gäller Drew – Drew är en klubblegendar och alla är glada över att hon nått sitt 50:e mål,” säger Hayes. ”Jag är väldigt glad för Beths skull, hon har varit väldigt jämn sedan årsskiftet. Spelarna vet att det är kontinuiteten jag efterfrågar, då händer det grejer. Det är vad jag förväntar mig på träningsplanen. Beth sett riktigt, riktigt bra ut på träning och hennes mål förvånar mig inte. Jag är glad för hennes skull, hon jobbade också hårt i spelet utan boll. I slutändan så bidrog alla till segern.”

Övriga semifinallag är Arsenal, West Ham och Manchester City. Semifinalerna lottas ikväll klockan 19:30 svensk tid.