En titt på titelkandidaterna

En titt på titelkandidaterna

Med en dryg tredjedel av säsongen spelad kan vi konstatera att det är en oerhört jämn tabelltopp vi bevittnar och som bäddar för ett tight titelrace den här säsongen. Alla topp 6-lagen är mer eller mindre involverade i toppen, bortsett från ett grovt underpresterande Arsenal. Liverpoolredaktionen har synat de lag som väntas slåss om titeln samt några jokrar som kan smyga med under radarn.

Tottenham Hotspur
Spurs har inte imponerat spelmässigt och har vissa problem när de behöver vara det spelförande laget. Har på klassiskt José Mourinho-vis spelat sig till 25 poäng på 13 matcher och är just nu tvåa i tabellen. De främsta orsakerna bakom siffrorna stavas en stabil defensiv, där de släppt in minst mål av alla samt att firma Kane & Son producerat otroligt bra framåt. För att Tottenham på allvar ska utmana om titeln enda in i kaklet krävs det att Mourinhos spelsätt klaffar till 100%, att Kane och Son får vara skadefria samt att de behöver vinna matcherna de ”ska” vinna, och då främst mot lagen på den undre halvan.

Chelsea                                                         
De flesta är nog överrens om att Chelseas nya lagbygge behöver lite tid att spela ihop sig. Med många nyförvärv in under sommarfönstret har de blandat och gett och befinner sig just nu på en sjätteplats i tabellen, och kommer närmast från två raka bortaförluster. De mest profilerade nyförvärven har även de blandat och gett. Timo Werner har stått för fyra mål samt fyra assist, vilket är klart godkänt. Kai Havertz har å andra sidan inte riktigt hittat rätt i Chelseatröjan än så länge och har stundtals sett vilsen ut. För att de på allvar ska hänga med i toppen in i maj är känslan att Lampards mannar behöver bli lite jämnare i sina prestationer. Nyckelspelarna offensivt Werner, Ziyech, Havertz och Pulisic behöver leverera över tid samt att försvarsspelet behöver bli något stabilare.

Manchester City
Hur står det egentligen till med Manchester City? De parkerar för närvarande på en åttondeplats i tabellen, åtta poäng bakom ledande Liverpool med en match mindre spelad. De har åkt på plumpen mot både Leicester och Tottenham och har kryssat hela fem matcher hittills. De kommer närmast från ett mycket oväntat poängtapp hemma mot West Bromwich. Har stundtals sett något mätta ut och trots att de helt klart har häng på den absoluta toppen är Manchester City inte riktigt att känna igen en tredjedel in på säsongen. När säsongen lider mot sitt slut kommer de säkert att vara med och hugga på titeln, förvånande vore det annars med tanke på den trupp de ljusblå sitter på. Nycklarna för City är att De Bruyne får vara skadefri och att de får igång sitt målskytte igen då varken Jesus eller Sterling producerat som förväntat. Att Agüero varit borta under stora delar och är skadebenägen gör inte saken bättre.

Leicester, Southampton och Everton är alla med i toppstriden och går lite under radarn, när det hektiska jul- och nyårsmatchandet står för dörren.

Brendan Rodgers mannar har vunnit åtta matcher och förlorat fem och har mest fått förlita sig på att Jamie Vardy producerat framåt. Med en del skadeproblem defensivt har de fått laborera på försvarspositionerna vilket har lett till 17 insläppta mål på 13 matcher. De ska väl i första hand rikta in sig på att försöka knipa en Champions League-plats men det är ju en minst sagt speciell säsong så vem vet, kanske upprepar Leicester bedriften från 2015/2016 och står som slutsegrare i maj månad.

Southampton har verkligen inlett säsongen överraskande starkt under Ralph Hasenhüttls ledning. De har till exempel slagit tillbaka Everton samt tagit poäng borta mot både Chelsea och Wolverhampton. Grabbarna från sydkusten är ett solitt lag med ett par fina ess framåt i Ings, Adams och Djenepo men en Premier League-titel är nog att hoppas på för mycket för Southampton. Det skulle vara en otroligt stor framgång för klubben om de kunde ta sig ut i Europa.

Everton då? Jo, efter sin fina säsongsinledning där de ett tag toppade tabellen har de tappat lite fart. De blåa från Liverpool har haft en del skador på viktiga nyckelspelare vilket har bidragit till den senaste periodens blandade resultat, trots två raka segrar mot Chelsea och Leicester. Med den minst sagt rutinerade ”Don Carlo” vid rodret samt med fina spelare som Roriguez, Allan, Doucouré, Richarlison och Calvert-Lewin, har de när säsongen ska summeras definitivt chansen att nästa säsong få spela Europeisk fotboll.

Som ni säkert noterat är Manchester United inte med på den här listan över de främsta titelkandidaterna. Trots att de just nu har häng på den absoluta tabelltoppen med elva matcher spelade, är känslan att det överlag är för stormigt i och runt klubben för att de på allvar ska kunna utmana om titeln enda in på sluttampen.

***

Vilka lag tror ni i slutändan kommer slåss om ligatiteln den här säsongen?
 
 

Rasmus Karlssonrasmus.karlsson@svenskafans.com@_RasmusKarlsson2020-12-17 12:50:00
Author

Fler artiklar om Liverpool