Inför WSL - Intervju med Chelsea-proffset (1/2)
Women's Super League har säsongspremiär i början av september. De regerande mästarna är Chelsea Ladies FC, som inte har mindre än 3 svenskor i truppen, Hedvig Lindahl, Magdalena Eriksson och Jonna Andersson. Jag har hört efter med Jonna om hennes tankar kring den föregående säsongen och vad som är vänta i år. Detta är en av två intervjuer med svenska representanter i WSL. En intervju med det senaste svenska tillskottet i ligan kommer under morgondagen.
Namn: Jonna Andersson
Ålder: 25
Klubb: Chelsea Ladies FC, tidigare i Linköpings FC och Mjölby AI FF
Position: Vänsterback
Matcher för svenska landslaget: 31
Segertåget
Jonna Andersson har spenderat de senaste 9 månaderna i Chelsea LFC. Hon har hunnit med att vinna WSL (Women’s Super League) och FA-Cupen. Laget gick även hela säsongen obesegrade. Nu väntar en ny säsong runt hörnet.
– Väldigt stort och roligt att få uppleva så mycket under en halv säsong, magisk känsla, kommenterar hon själv sin första tid hos mästarna.
Den professionella miljön i klubben tror hon är en av anledningarna till succén.
– Det finns alltid högt satta mål att vinna titlar här.
Att vinna medaljer är något som Jonna blivit van med under de senaste åren, svensk ligamästare både 2015/2016 och 2016/2017 med Linköping FC innan flyttlasset bar av till London.
© Jonna Andersson
En av två pokaler som plockades hem under fjolårssäsongen i Chelsea.
Skillnaderna mellan Sverige och England
Hon tycker det är en stor skillnad mellan spelet i Sverige och England.
– Jag tycker det går mycket snabbare här rent passningsmässigt, så jag utvecklas med att ta snabbare beslut. Jag behöver agera mer direkt när jag får bollen, men även läsa av snabbare i försvarsspelet. Det är också mer fysiskt och det försöker jag utveckla varje dag, så jag hamnar i såna situationer på träningarna.
Ligans målfarligaste försvarare?
Det blev åtta matcher från start i ligan under den föregående säsongen, men det stoppade henne inte från att göra fyra mål. Ett imponerande facit för en vänsterback, men som kan falla naturligt sett till hennes tidigare karriär på planen. Den påbörjades nämlingen som anfallare, men att det skulle passa som en ny position är hon tveksam till.
– Ja, jag spelade anfallare när jag började spela fotboll, fram till ungefär 16 års ålder. Det är klart att det har varit en fördel att både vara anfallare och mittfältare sedan tidigare. Att ha en blick för det offensiva på olika delar av planen tycker jag är positivt. Skulle jag testa att vara anfallare igen skulle jag nog känna mig ganska vilsen. Det har hänt väldigt mycket med utvecklingen sedan jag spelade anfallare på ungdomsnivå.
Ärligheten från tränarna är viktig
Chelsea LFC leds av den rutinerade tränaren Emma Hayes som varit i klubben sedan 2012. Jonna förklarar att hon verkligen uppskattar Hayes och de andra tränarnas feedback runt hennes utveckling.
– De vill att jag ska våga vara offensiv och använda mina styrkor, inläggsspelet exempelvis. Hon (Hayes, red anm) pratar mycket om första touchen och att ta snabba beslut. Alla tränare som vi har tillgängliga är väldigt bra på att säga vad de tycker är bra, men även vad som behöver förbättras vilket jag gillar.
Damfotbollens utveckling hos storklubbarna
Det har skett förändringar inom damfotbollen på den Europeiska kontinenten under det senaste året. Det står klart att Juventus kommer ställa upp med ett lag i damernas Serie A, dit bland annat svenska Petronella Ekroth anslutit. En annan klubb som valt att satsa på ett nytt lag är Manchester United, MUWFC grundades i slutet av maj och kommer att ställa upp i FA Women’s Championship under den kommande säsongen. Att dessa två storklubbar valt att satsa på nya lag är något Jonna tror är väldigt positivt för utvecklingen framöver.
–Det är väldigt roligt att det blir fler damlag och det känns som om utvecklingen verkligen går framåt inom Europa, vilket är spännande. Desto fler bra lag det finns, desto mer utmaning och tuffare matcher blir det. Det kommer i slutändan göra att man utvecklas som individiuell fotbollsspelare.
Kommande säsongen
Den kommande säsongen av WSL sparkar igång 9/9, redan då med toppmötet mellan Chelsea och Man City i premiären. Chelseas säsong smygstartade dock redan 19/8 då Brighton & Hove Albion Ladies stod för motståndet i första omgången av FA-cupen hemma på Kingsmeadow Stadium. En tuff match, men som slutligen slutade med en 3-1 vinst för de regerande mästarna.
–Vi mötte ett Brighton som låg ganska lågt, men bra organiserade i försvaret vilket gjorde det svårt att ta oss igenom, framför allt i första halvlek. För min egna del kändes andra halvlek bättre än första. Jag kom med mer offensivt och fick utnyttja det jag är bra på, säger Jonna själv om matchen.
Det återstår som nämnt några veckor kvar till säsongen drar igång på riktigt, men Jonna har målsättningen klar på vad som behöver förbättras.
–Jag vill bli tuffare i närkampsspelet och bättre läsa av situationerna när jag ska in i press och inte. Jag vill även förbättra mitt beslutstagande i olika situationer och försöka hitta bästa lösningen för just den situationen. Det innebär att jag måste ha koll på allt innan jag får bollen och även jobba på första touchen och att ta snabba beslut.
De tre senaste säsongerna i WSL har stått mellan Chelsea och Man City, men Jonna tror att ett tredje lag kan vara med och slåss om titeln i år.
–City kommer absolut vara med i toppen, men jag tror även att vi ska se upp för Arsenal. De var nära att ta en CL-plats förra säsongen och hade ett bra lag redan då. Nu har dem även fått in lite nyförvärv och förstärkt truppen så jag tror att de definitivt kommer vara med och slåss i toppen.
© Jonna Andersson
Jonna Andersson, Maria Thorisdottir och Adelina Engman ligger i hård försäsongsträning för den kommande säsongen
_________________________________________________________________________________________________________________________________
Ett stort tack till Jonna som ställde upp på intervjun. Läs gärna det platsreportage jag gjorde nere hos henne under min tid i London "här."