Lamont i London - Från Mjölby till Chelsea
Jonna Andersson är det senaste svenska tillskottet i Chelsea Ladies, sedan tidigare finns även Magdalena Eriksson och Hedvig Lindahl i klubben. Jag åkte ner till Cobham, en liten ort som ligger sydväst om London, för att träffa Jonna och prata igenom hur hennes första månad i Chelsea har varit.
Det är en vacker januaridag och fågelkvittret är det första jag hör när jag kliver av tåget. Solen spricker fram mellan trädgrenarna och bara ett stenkast från perrongen ligger Chelseas träningsanläggning, skymd mellan träden och plastskynken som hängts upp.
Jag går längs en lantlig väg in mot centrum och slås av hur vackert landskapet är. Det är en lantlig känsla och de stora fälten breder ut sig mot horisonten. Bara känslan av att känna den uppfriskande luften jämfört med storstadsmiljön i London är värd resan hit.
Vi möts upp utanför Côte Brasserie, ett moderniserat och fransk-inspirerat café. Det är ett sorl inne i cafét och ljudet från klirrande glas hörs i bakgrunden. Cobham är en liten ort, men Jonna förklarar att det trots allt är mycket liv i den.
Hon berättar att hon flyttade hit för en månad sedan och det varit väldigt bra hittills. Det är inte långt till träningsanläggningen och när hon ordnat en bil så kommer det bli ännu bättre. Nu får hon skjuts av vännen och lagkamraten Magda om det behövs. En anledning till att hon valde att bo i just Cobham är hon gillar att bo nära träningsanläggningen, främst då det är fotbollen hon vill fokusera på när hon är här.
Flyttlasset gick från Linköping till Cobham för en månad sedan. Linköping, klubben där hon spenderat sina nio senaste år. Samma klubb hon slagit igenom i, vunnit SM-guld med och tagit nästa steg tack vare. Allt började dock inte i Linköping, utan det var i moderklubben Mjölby AI FF hon inledde sin karriär.
Jag hörde efter med en vän till mig innan intervjun, även gammal lagkamrat med Jonna i flicklaget, Erica Rydell. Hon beskrev Jonna som en diamant på topp och att det var en lugnande känsla att spela med henne. Hon kom ihåg också den vassa vänsterfoten som orsakade problem för motståndarna.
Jonna ler när hon hör jämförelsen med en diamant på topp. Hon berättar att hon spelade som anfallare ända tills flytten gick mot Linköping som 16-åring. Där tog hon klivet ner som vänstermittfältare under de inledande åren. Det är egentligen bara under de tre senaste åren som hon gått ner till vänsterbackspositionen. Det var dåvarande tränaren, Martin Sjögren, som tyckte att hon skulle kunna ta nästa steg i karriären på den positionen. Ett förslag som hon testade och kört vidare med sen dess. Något som har lett precis till det som Sjögren trodde. Hon har slagit in sig i det svenska landslaget och nu börjat etablera sig ute i Europa.
Det har blivit två inhopp och en match från start under den första tiden i Chelsea Ladies. Debuten och första inhoppet kom hemma mot Arsenal vid ställningen 2-2. Hon fick ett läge med tio minuter kvar av matchen och slog in bollen mot mål, efter ett snöpligt ingripande av målvakten så gick bollen in. Matchhjälte i debuten! Även om det officiellt sett räknats som ett självmål. Den första matchen från start var under söndagen, då hemma mot Everton. Det slutade med vinst, 1-0 efter att Jonna klivit fram och dunkat in 1-0 i nättaket med några få minuter kvar av matchen. En drömstart i det nya laget.
–Jag brukar egentligen inte göra mål, kanske gjort två under de senaste åren, max.
Hon ger ett ödmjukt intryck och vill poängtera att laget har kvalitetsspelare på alla positioner och att hon måste fortsätta kämpa.
– Det är ändå skönt att ha fått förtroende från tränaren (Emma Hayes) så pass tidigt, så att jag kan visa upp mig och få chansen, säger hon och ler.
När chansen att spela för Chelsea dök upp kände hon att det var en bra utmaning och att var dags för nästa steg i karriären, även om det skulle betyda att det skulle bli en del tid på bänken inledningsvis.
– Det blev att jag pratade med Magda och Hedvig en hel del för att stämma av med dem hur det är att leva och bo här. Det var skönt att höra efter med dem. Jag har ju spelat två år med Magda i Linköping, så vi känner varann bra.
Vi börjar diskutera skillnaderna mellan Allsvenskan och WSL (Women’s Super League). Hon tar en sipp från kaffekoppen och tänker efter. Den största skillnaden är tempot, även att lagen här är mer aggressiva i sitt spelsätt och att fler målchanser skapas på så sätt. Lagen i England menar hon generellt sett har en större bredd i trupperna och kanske inte 1-2 stjärnor som det ofta är i Sverige. En annan skillnad är att WSL har ett högre publiksnitt än Allsvenskan och att den livade stämningen bidrar till att det blir ännu roligare att spela.
Det börjar mattas av med folk inne i lokalen, lunchen är över. Ett ensamt par sitter kvar längst in och stämningen börjar återgå till den lantliga känslan jag fått av Cobham. En ort med runt 10 000 invånare, vilket Jonna tycker är skönt då omställningen hemifrån inte har blivit stor.
Under torsdagen väntar en nyckelmatch hemma mot Manchester City WFC på Kingsmeadow Stadium, vilket Jonna tror kan komma att bli en nyckelmatch för den resterande säsongen. Man City toppar tabellen, just före Chelsea. En match där hon tror att Nikita Parris i bortalaget blir viktig att hålla koll på.
Jonnas första tid i Chelsea kunde inte ha börjat mycket bättre och nu ser hon fram emot en spännande karriär och fortsättning i klubben.
Namn: Jonna Andersson
Ålder: 25
Bor: Cobham
Spelar för: Chelsea Ladies
Position: Vänsterback
Tidigare klubbar: Linköpings FC & Mjölby AI FF
Största styrkor: Uthålligheten, löpstyrkan och vänsterfoten.
Vill förbättra: Sitt fysiska spell
Största meriter: 2 SM-guld och 1 OS-silver.
Spelare som imponerat henne mest i motståndarlag: Marta och Ramona Bachmann (för att nämna några) Bachmann är nu lagkamrat med henne i Chelsea.
Snabbfrågor
Galleria Kvarnen (Mjölby) eller Harrods?
EM-Guld eller vinna WSL?
Mål eller assist?
1-0 eller 4-2?
Uppe med tuppen eller nattuggla?
_________________________________________________________________________________________________________________________________
Tidigare artiklar i serien
Glaizers i söder och kanoner i norr (1/2)
Leyton Orient. Hjälten Elokobi
Gräsrotsfotbollen i London
Dulwich Hamlet. Jag var landslagskapten för Bangura.
QPR. Abramovich fick mig att byta klubb.
Puben i England
Rösta på lördagens match
Charlton. Tre poäng - två läger
Division 9 och Magnus Kihlstedt!
Spurs, skulle bjuda Pochettino på ett glas rött
QPR, I like Ian Holloway, he's mad
West Ham Tomrummet efter Upton Park
Introduktion