Euro 2020: Christensen, Emerson och Jorginho vidare till kvartsfinal
Italiens ledare på mittfältet, Jorginho.

Chelsea bidrog under lördagskvällen med 3 spelare när åttondelsfinalerna i Euro 2020 inleddes. Succén var ett faktum för dem alla!

Danmark - Wales

Först ut var Danmark som ställdes mot Wales, ett lag man tidigare haft framgång mot i lagens tidigare möten så sent som 2018. Danmark hade dessutom fint momentum då man hade en fin match i den avslutande grupprundan. De rödvita fick därmed gälla som favorit. Tråkigt nog var Wales Ethan Empadu avstängd då han hade fått syna det röda kortet i Wales avslutande match i gruppspelet.

Andreas Christensen fanns naturligtvis på plan som en av de stabila backarna i Danmarks backlinje. Tillsammans med sin backkollegor sattes Christensen i arbete per omgående då Danmark trots favoritskap fick finna sig i att försvara under matchens första 15 minuter. Wales inledde matchen klart bäst med sin härförare Gareth Bale som verkade ha sovit gott. Bale hade bland annat ett fint skott strax utanför målvaktens högra stolpe.

Någonstans runt minut 20 tog Danmark mer och mer tag i saker och ting. Utdelningen kom i princip direkt. Via ett läckert skott kunde Kasper Dolberg titulera sig målgörare. Efter detta mål handlade matchen nästan bara om Danmark.

Strax efter det att andra halvlek startat så slog Dolberg till igen och gav sitt danska lag en än mer betryggande ledning. Christensen tillsammans med övriga i backlinjen fick mindre och mindre att göra. De försök Wales hade stoppades enkelt via ett säkert spel från de danska försvararna.

Innan matchen blåstes av så hann Danmark med ytterligare mål. Målskyttar Joakim Maehle och Martin Braithwaite. Slutresultatet således hela 4-0, ett totaldominans av det danska laget. Som Chelseasupporter glädjs vi åt Andreas Christensen och hans stabila insatser match efter match.

För Danmark väntar nu kvartfinal där man ställs mot Tjeckien eller Holland.

Italien – Österrike

Med Jorginho på det centrala mittfältet stod Italien beredda att möta ett laddat Österrike. På förhand en given seger för det italienska laget, men vad vore ett mästerskap utan skrällar och övertidsupplevelser?

Italien inledde bäst och hade flertalet skottförsök mot motståndarmålet. Lorenzo Insigne var den som testa lyckan flest gånger, dock utan framgång. Under första halvleks andra delen jämnade Österrike ut matchbilden vilket gjorde att matchen stod och vägde. Jorginho krigade på och stod återigen för en fin insats under de första 45.

I andra halvlek var det Österrike som fick fotbollseuropa att höja på ögonbrynen då man klart tog över spelet. Italien levde farligt och kom I mål med blotta förskräckelsen när domaren blåste av matchen. Inga mål gjorda med en förlängning som följd.

I denna 2*15 minuter långa övertid fick vi se hela 3 mål, 2 från Italien och 1 från Österrike. Federico Chiesa inledde målskyttet för Italien med ett vackert nummer i straffområdet. Matteo Pessina stod för lagets andra mål när endast 15 minuter återstod. Österrike höjde nog pulsen rejält hos det italienska fansen när man reducerade till 2-1 med fem minuter kvar. Sasa Kalajdic tände ett hopp för sitt lag, men det räckte inte hela vägen fram.

Jorginho spelade matchens alla 120 minuter och verkar ha ett stort förtroende från lagledningen. Emerson fick nöta bänk.

Nu ställs Italien mot vinnaren I matchen Belgien vs Portugal.