Euro 2020: Kapten Cesar Azpilicueta till kvartsfinal med sitt Spanien
Cesar Azpilicueta vidare till kvartsfinal med sitt Spanien. Kaptenen själv bidrog med ett vackert nickmål.

På Mateo Kovacic bekostnad spelade Cesar Azpilicueta tillsammans med sina spanska landsmän vidare sitt land till kvartsfinal i Euro 2020.

Åttondelsfinalen på parken i Köpenhamn mellan Kroatien och Spanien var en av höjdpunkterna på förhand inom ramen för omgången fylld med åttondelsfinaler. Bägge lagen hade fram tills dagen visat upp fina sidor under EM-slutspelet. Även om Spainen gällde som favoriter är Kroatien alltid Kroatien, inget landslag går säkert.

Chelseas Mateo Kovacic spelade som brukligt från start på det kroatiska mittfältet. Inte lika vanligt att se Cesar Azpilicueta från starta i det spanska laget, men glädjande nog återfanns han denna dag i startuppställningen.

När matchen tog sin börjar var det Spanien som stod för bollinnehav, målchanser och dominans. Solklart övertag, men 1-1 i paus då ett märkligt självmål gjorde att Kroatien trots få chanser hade 1 mål med sig till halvtisvila. Spaniens mål gjordes av Pablo Sarabia.

Matchens andra halva blev mycket händelserik med flertalet mål och en hysterisk dramatik. Till att börja med kunde alla Chelsea-fans glädjas åt att Cesar Azpilicueta på klassiskt vis forcerade in 2-1 till Spainen via en kraftfull nick. Efter detta så gjorde Spanien 3-1 med endast kvarten kvar. Kroatien vek dock inte ner sig på något sätt. Mislav Orsic tvålade dit Kroatiens andra mål med knappa 10 minuter kvar av matchen. På övertid assisterade samme man Mario Pasalic fram till kvitteringen med en fruktansvärt kraftfull skalle.

Väl på övertid visade det sig att Spainen för kvällen var numret för stort för det kroatiska laget. Med 2 snabba mål var ställningen plötsligt 5-3 till Spanien. Även om det fanns tid kvar så orkade inte Kroatien med att ännu en gång ta sig ikapp i målprotokollet. I samband med att man bytte ut lagets klaraste stjärna Luka Modric så var matchen klar.

Chelseas bidrag Mateo Kovacic och Cesar Azpilicueta spelade 120 minuter. Bägge gjorde det på helt klart godkänt sätt.

Grattis Spanien och grattis Kapten Cesar! Nu väntar kvartsfinal mot Frankrike eller Schweiz som i skrivande stund gör upp om en plats bland de bästa lagen.