Euro 2020: Kovacic assisterade till avgörande mål för Kroatien
Mateo Kovacic stod för ytterligare en fin match när han var delaktig i det kroatiska avancemanget.

Chelseas mittfältsmotor Mateo Kovacic låg bakom viktigt mål när Kroatien säkrade andraplatsen i sin EM-grupp och därmed vidarespel i Euro 2020.

Även om England spelade mot Tjeckien samtidigt som Kroatien drabbade samman mot Skottland så var det matchen på Hampden Park som var den med mest nerv då vinnaren där skulle ta sig vidare. Förloraren skulle istället få en lite tidigare semester. Vinna eller försvinna således då inte heller en poäng skulle räcka för avancemang. Kroatiens coach Zlatko Dalic hade gjort fyra ändringar i startelvan, men ändå stod vår Mateo Kovacic återigen på plan från matchens första minut. En viktig pjäs för Kroatien som inte riktigt fått det att stämma under detta mästerskap än så länge.

Trots att det var Skottland som inför hemmapubliken inledde bäst så var det Kroatien i sina klassiska rödvita tröjor som tog ledningen efter ca kvarten. Kovacic var högst delaktig i det mål där bollen till slut letade sig fram till Nikola Vlasic som sköt bollen i mål till höger om den skotska burväktaren. Strax därefter kunde Kroatien gjort ytterligare ett mål när Kovacic snodde åt sig en boll och passade Luka Modric som dock inte lyckades placera bollen innanför stolparna.

Kovacic och hans kompanjoner på mittfältet ägde mer och mer planen, men det var Skottland som sköt 1-1 strax innan paus. Troligen en mycket tråkig känsla för det kroatiska laget då matchbilden vid detta tillfälle inte annonserade ett mål för Skottland.

När matchens andra halvlek tog sin början var det med Kovacic högre upp i plan, allt för att hjälpa sitt Kroatien att göra de nödvändiga mål som skulle ge laget ytterligare nätter och dagar tillsammans under detta slutspel. Utdelningen kom efter ca kvarten då Kovacic rullade fram bollen till bollgeniet Modric som med sin patenterade yttersida högklassigt sköt in bollen i mål. Ett synnerligen läckert mål!

Skottarna gick för kvittering, men det var Kroatien som via Perisic skalle kunde jubla och fira ytterligare ett mål. Nicken fram till 3-1 punkterade matchen. Mateo Kovacic tillsammans med sina landsmän vann matchen rättvist och kan nu se fram emot ytterligare matcher tillsammans.

På måndag spelar Kroatien sin åttondel. Man gör det på Parken Köpenhamn mot något lagen från grupp E, Sveriges grupp.