Europakollen: “Alla i Villarreal vill göra det omöjliga möjligt”

Europakollen: “Alla i Villarreal vill göra det omöjliga möjligt”

liverpoolsweden.se hörde av sig till Villarrealsupportern Tobias Moberg inför Champions League semifinalen. Tobias som kommer från Stockholm, men bor och jobbar i Norge där han också är fotbollstränare, är en av ytterst få Villarrealsupportrar här uppe på våra breddgrader. Undertecknad kan intyga att Tobias både brinner för laget och har bra koll på allt kring “den gula ubåten”.


Först och främst lyfter vi på hatten för Villarreal som slagit ut både Juventus och Bayern München på vägen till Champions League semifinal. Hur är det möjligt att en klubb med så förhållandevis små resurser har lyckats med detta? Hur har det sett ut när ni slagit ut de nämnda lagen?

-Ja, det är fascinerande hur en relativt sett liten klubb lyckas vara i dessa sammanhang, jag kan knappt tro på det om jag ska vara ärlig! När vi fick möta Bayern så var tanken att "här slutar sagan denna gång", men skam den som ger sig! Att detta har varit möjligt stavas dels en duktig tränare som har byggt in en väldig taktisk flexibilitet i sättet man spelar på, vilket gör Villarreal oförutsägbara. Emery har visat att han är en duktig ”cup coach” och jag vill tro att det har mycket med just den taktiska flexibilitet som finns i lagen han tränar. Men framgången stavas också en otroligt bra scoutingorganisation, man träffar oftast rätt med många spelare som inte riktigt har färgat i de stora lagen. Just den strategin har alltid funnits i Villarreals DNA på något sätt. Idag har du spelare som Foyth och Lo Celso som exempel. Sen har man också värvat en Danjuma som kanske ingen såg höjden i när han spelade i Premier League. 

-Laget har också en otrolig lagmoral där staden och laget känns som en enhet. Det finns några spelare som är uppväxta i staden, inte minst vår försvarsgeneral Pau Torres och det ger något extra till spelarnas glöd för klubben är min känsla. Våra vinster mot Juventus och Bayern har varit två coachsegrar för Emery, där första mötena varit ganska "pang på" från Villarreals sida, det blev lite så för att första mötena mot både Juventus och Bayern var hemma. För att sedan åka till bortaplan och försvara sig lågt och förlita sig på kontringsspelet. Det har helt klart varit vägvinnande så här långt.       

Du har hållit på Villarreal sedan du såg dem live på Råsunda 2004. Det var vid den tiden man började slå igenom globalt och 2006 tog man sig till semifinal i Champions League. Ta oss igenom klubbens resa från den semifinalen till att ni nu 16 år senare återigen är ett steg från final.

-Det har varit en brokig resa kan man säga. Villarreals identitet av att vara ett spelande lag som dominerar matcherna har alltid funnits, men det har funnits situationer runt klubben som varit lite problematiska. När Pellegrini lämnade (2009) så startade ett ganska stort sökande att komma tillbaka till den storhetsperioden som han skapade, men man fann liksom aldrig helt rätt person. Tränare kom och gick och det var bara ett sökande efter den rätte som skulle axla Pellegrinis arv. Lite som Manchester United håller på med idag kan man likna det med. Det gick sedan så långt att vi åkte ur La liga och då var man lite orolig att ett ordentligt fall skulle komma. Vi har några sådana historier, t.ex. Zaragoza som bara fastnat i lägre divisioner efter en ganska lång tid på övre halvan i La Liga. 

-Men vi knöt näven tillsammans med vår trofasta president (Roig) och fann då en tränare (Marcelino) som stod för en stark vision om att bygga upp Villarreal till det som var signumet under den storhetstid som var under Pellegrini, nämligen ett solitt lag som driver matcherna kontrollerat. Med honom kom också en scoutingorganisation som plockade in unga lovande spelare kryddat med några väldigt rutinerade spelare, Mellberg en av dessa. Sedan dess har det nästan bara varit en resa uppåt för oss. Med ett lite större gupp då Marcelino lämnade efter en ganska märklig situation där han anklagades för att medvetet försökt förlora en match. Då kom en ny period av sökande för oss, men vi har nog hittat vår man i Emery nu, tack och lov. Hoppas bara han blir kvar ett tag…   
   
Villarreal vann Europa League i fjol, klubbens första titel någonsin, hur viktig var den framgången för att visa att man kan ta steget från utmanare till vinnare?

-Mycket viktig tror jag. Att vinna ger självförtroende i hela klubben och det gör att alla i föreningen växer. Det har säkerligen varit bidragande till att man sett Villarreal stå så mycket med bröstet utåt, inte minst i matcherna mot Bayern. De flesta som spelar nu var med på den resan, så det hjälper resonemanget ytterligare tycker jag. Man har slagit ut många storheter på senare tid och jag tror att man trivs väldigt gott i situationen att vara nederlagstippade, de vet vad de är kapabla till och det är såklart en enorm trygghet inför den stundande matchen på Anfield.

Slutligen, hur ser du på att möta favorittippade Liverpool. Vad bör respektive lag se upp med och hur stora är chanserna till att ni kan skrälla ännu en gång?

-Otroligt kul! Jag kommer bara njuta av detta. All press är såklart på Liverpool, men alla i Villarreal vill vara med och göra det omöjliga möjligt, så det är klart att det kommer vara en viss press även i Villarreallägret, även fast känslan är att den pressen är lättare att ta än den som Liverpool står i. Att åka ut mot Villarreal är väl inget som någon förväntar sig om man säger så, även fast Villarreal säkert fått en viss respekt med de segrar som tagits. 

-I Liverpools fall skulle jag säga att de ska se upp för Danjuma, han är otroligt bra i kontringsspelet och är dessutom obehagligt snabb. Parejo är en annan spelare som kommer bli vital för Liverpool att stänga ner, jag tror helt klart Klopp vet Parejos värde för Villarreals uppspel och de kommer säkert ligga tätt på honom. Även vår stora stjärna och uppspelspunkt Gerard Moreno ska man alltid sträcka ett varningens finger till, han kan göra mycket av väldigt lite! Sen har även Villarreal en ganska stor individuell skicklighet på kanterna, Chukwueze och Pino är inte lätta att möta för någon ytterback, så jag tror Liverpool gärna vill undvika att hamna i för många 1v1 lägen på kanten även fast man har väldigt bra ytterbackar. 

-För Villarreals del så är det att se upp med allt, ha en otrolig disciplin och inte få Salah/Mané rättvänd nära boxen mer än nödvändigt. Man vill helt säkert få en matchbild liknande den mot Bayern, med mycket inläggsspel och att firma Albiol-Pau Torres får nicka bort allt som kommer in i boxen. Sen får Villarreal verkligen se upp med Liverpools presspel, för det är världens bästa i min mening. Där måste man verkligen värdera när man ska spela kort och längre i sitt uppbyggnadsspel. Chanserna till en ny skräll är relativt små tyvärr, men eftersom vi har sista matchen hemma så kan jag väl sträcka mig till 70-30 i fördel till Liverpool. Mycket hänger på första matchen skulle jag säga! 

***

Vi riktar ett stort tack till Tobias som ställde upp och svarade på frågorna!

William Hiekkanenwilliam.hiekkanen@liverpoolsweden.seTwitter: @Wuvuzela2022-04-27 11:00:00
Author

Fler artiklar om Liverpool