Europakollen: ”Ett Ajax med självförtroende räds inte något lag”

Europakollen: ”Ett Ajax med självförtroende räds inte något lag”

Ajax-redaktionens William Edström säger sitt om hur det står till i den holländska huvudstadsklubben inför kvällens Champions League-möte mot Liverpool.

Efter den fantastiska succén i Champions League 2018/2019 där Ajax var på vippen att knipa en finalplats har det gått lite tyngre i Europa de senaste säsongerna. Vad är det för upplaga av Ajax vi får se i dag?
- Nu finns bara Dusan Tadic och Daley Blind kvar av spelarna från det fantastiska laget, och nu har även Erik ten Hag försvunnit. Så på sätt och vis är det en ny epok i Ajax nu, men på det stora hela finns kontinuitet, klubbens sätt att arbeta och ambitionsnivån är densamma som då: Utifrån de klassiska Ajax-idealen – anfallsfotboll och egenfostrade talanger vill man tillhöra den europeiska eliten.

Ni lottades mot Liverpool, Napoli och Rangers. Vad ger du laget för chanser att ta sig vidare till slutspel?
- Det är en lurig lottning, men ambitionen att gå vidare till åttondelsfinal ser jag absolut som möjlig. Särskilt efter den mycket positiva starten mot Rangers. Jag tror Ajax blir minst tvåa i gruppen.

Känslan är att de regerande holländska mästarna möter Jürgen Klopps mannar i helt rätt läge.Vad har du för tankar och känslor inför kvällens drabbning på Anfield?
- Ja, det känns hoppfullt i och med båda lagens form. Hos Ajax är självförtroendet på topp, sex segrar av sex möjliga i ligan och 4-0 mot Rangers förra veckan. Formen har stegrats med matcherna mot Rangers och Heerenveen förra veckan (5-0 i den sistnämnda, mot det som före matchen var Eredivisies bästa försvar), har varit de bästa hittills.

Såklart har man också noterat Liverpools skakiga form, inte minst hur man blev utspelade senast mot Napoli. När Ajax har självförtroende och spelar på maxnivå är det världens roligaste och i mitt tycke bästa fotboll, och den Amsterdamska kaxigheten gör att ett Ajax med självförtroende inte räds något lag i världen.

En av sommarens stora silly-följetonger var huruvida Antony skulle lämna klubben för Manchester United. Nu blev det till slut så, vad är dina spontana tankar kring den övergången?
- Jag tycker det är tråkigt att Antony lämnade på ett så osnyggt sätt med att träningsstrejka och så. Rent ekonomiskt är det en fantastisk deal för Ajax där man lyckades kräma ur Manchester United minst 30-40 miljoner euro mer än vad Antony egentligen är värd. Spelartypen saknas förstås men så som offensiven sett ut sen dess har han inte saknats ändå.

Slutligen, vad behöver Ajax göra för att lyckas få med sig något hem från Merseyside?
- Spela ännu lite bättre än den fantastiska nivå man hållit på sistone, hålla Liverpools stjärnor i schack, lamslå med intensivt presspel och försöka sätta er skakiga backlinje ur spel med rappt kombinationsspel!

Rasmus Karlssonrasmus.karlsson@svenskafans.com@_RasmusKarlsson2022-09-13 11:00:00
Author

Fler artiklar om Liverpool