Europakollen: ”Ingen förväntar sig att Porto ska gå vidare”

Europakollen: ”Ingen förväntar sig att Porto ska gå vidare”

liverpoolsweden.se hörde av sig till Eric Hellkvist på Porto-redaktionen inför kvällens drabbning i Champions League.

Vad var din första reaktion när du såg vilken grupp Porto lottades in i?

– Att det kändes helt okej ändå sett till vilka andra grupper som det hade kunnat bli. Men inte jublande över att det blev Liverpool såklart, historiken är inte så fin där för Portos del. Atlético och Milan känns ju inte enkelt heller men ändå okej sett med Porto-ögon. Ingen förväntar sig nog att Porto ska gå vidare, men jag hade kunnat se en ännu tuffare grupp och kan definitivt se Porto ta poäng i minst tre matcher mot Atlético och Milan.

Ni fick med er en pinne från bortamötet med Atlético de Madrid på Wanda Metropolitano, hur såg matchbilden ut där?

– En lite stökig match med många kort där den första halvleken var ganska händelselös. Atlético hade bäst lägen före paus och en bit in i andra men Porto hade ett bortdömt mål med tio minuter kvar och var inte helt ofarliga själva i slutet av matchen. Sammanfattat ganska jämnt där man såklart är nöjd med en bortapinne, även om man hade velat ha målet godkänt, men man ska nog vara nöjda med vilken bortapoäng som helst för Portos del. Bra inställning i laget under matchen och förmodligen en liten missräkning för Atlético.

Våra lag har mötts i två dubbelmöten de senaste tre åren, där Liverpool har en total målskillnad på 11-1. Hur har Porto förändrats sedan dess och hur kommer laget lägga upp sin matchplan den här gången?

– Det har hänt väldigt mycket truppmässigt sedan senast och jag kan väl räkna upp ungefär bara en handfull spelare som var med i dubbelmötet då. Annars har vi ju samma tränare, som har ännu mer erfarenhet från CL från förra säsongen där vi tog oss till kvartsfinal, men som i grunden inte ändrat så mycket. Redan 2019 kändes det inför dubbelmötet som att man hade "lärt" sig något från dubbelmötet 2018 men ändå sprang topptrion Mané, Salah och Firmino igenom enkelt och dödade matchen när de bestämde sig för det. Så det är ju det som har varit, att topptrion bara bestämmer sig för att springa igenom. Förhoppningsvis har Porto lärt sig "ännu mer" nu, men det blir svårt. Det kanske finns en tydligare defensiv och nedstängande spelplan i Champions League nu dock jämfört med senast så jag har en förhoppning om att åtminstone en av matcherna kan ge poäng.

Vem i Porto behöver Liverpool passa sig extra mycket för ikväll?

– Yttern Luis Díaz. Om formen håller i fortfarande, vet inte hur länge den kan göra det, men han har varit överlägset bästa Porto-spelaren ända sedan han slog igenom stort i Copa America för Colombia i somras. Sen är anfallaren Mehdi Taremi med där uppe i anfallet också som den som ska göra målen.

***

Stort tack till Eric Hellkvist från Porto-redaktionen som ställde upp och svarade på våra frågor! Följ honom på Twitter på @ejhkvist eller @FCPortoSE

Erik Segerströmerik.segerstrom@liverpoolsweden.se@erik_segerstrom2021-09-28 11:00:00
Author

Fler artiklar om Liverpool